You are here

Στο μικροσκόπιο οι δύο πρώτοι πύργοι στην Πάφο

16/04/2019 07:26

Στο μικροσκόπιο της περιβαλλοντικής αρχής τίθενται οι δύο πρώτοι πύργοι που θα ανεγερθούν στο παραλιακό μέτωπο της Κάτω Πάφου.

Η εταιρεία Meridoro Ltd – Celicandia Ltd κατέθεσε στην περιβαλλοντική αρχή, μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για τα δύο πολυώροφα κτίρια.

Με βάση τη μελέτη το υπό εξέταση έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία ανάπτυξης μικτής οικιστικής – εμπορικής χρήσης (20 επαύλεις – 2 πολυώροφα κτίρια και καταστήματα) στην ενορία Κάτω Πάφου, στο δήμο Πάφου, επί της λεωφόρου Ποσειδώνος, στην περιοχή Μουλλάς (πλησίον του ξενοδοχείου Aloe Hotel).

Σύμφωνα με τον περί της εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα έργο νόμο, στα πλαίσια εξέτασης της αίτησης για πολεοδομική άδεια, για το εν λόγω έργο πρέπει να ετοιμαστεί και να υποβληθεί Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) εφόσον το εν λόγω έργο εμπίπτει στην κατηγορία «Ψηλά κτίρια με αριθμό ορόφων πέραν των δύο από τον ανώτερο επιτρεπτό αριθμό που καθορίζει το τοπικό σχέδιο ή και η δήλωση πολιτικής».

Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα ανέρχεται έως και τους 15 ορόφους.

Το έργο έχει στόχο την παροχή μιας υψηλού επιπέδου πολυτελούς ανάπτυξης με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών μεγάλου οικονομικού βεληνεκούς.

Η τοποθεσία εκτέλεσης του έργου βρίσκεται επί της λεωφόρου Ποσειδώνος, η οποία είναι η κεντρική παραλιακή οδός της Κάτω Πάφου, όπου εντοπίζεται έντονη τουριστική δραστηριότητα. Στην ευρύτερη περιοχή μελέτης εντοπίζονται 18 επίσημα καταγεγραμμένα τουριστικά καταλύματα, συνολικής δυναμικότητας 6.233 κλινών.

Οι επιπτώσεις της προτεινόμενης ανάπτυξης στους κλιματικούς παράγοντες της περιοχής αφορούν την αύξηση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου από τα μηχανήματα και οχήματα που θα χρησιμοποιούνται κατά τη φάση κατασκευής και εκτιμώνται ως μικρής κλίμακας, τοπικού χαρακτήρα, βραχυπρόθεσμες, αναστρέψιμες και με ψηλό βαθμό δυνατότητας μετριασμού. Συνεπώς, η συνολική επίπτωση της προτεινόμενης ανάπτυξης στους κλιματικούς παράγοντες της περιοχής κρίνεται ως ασήμαντη.

Κατά τη λειτουργία του προτεινόμενου έργου αναμένονται εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κυρίως από τη διακίνηση οχημάτων στην περιοχή. Πρόσθετες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα προκύπτουν και από την ενδεχόμενη λειτουργία χορτοκοπτικών ή άλλων μηχανών για τη συντήρηση των κήπων και δημόσιων χώρων πρασίνου, καθώς επίσης και από τη χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού με φθοριούχα αέρια, οι οποίες όμως η συνεισφορά τους στις κλιματικές αλλαγές αναμένεται να είναι αμελητέες λόγω του μεγέθους – κλίμακας της ανάπτυξης. Επιπρόσθετα η προτεινόμενη ανάπτυξη θα έχει, έμμεσα, το δικό της μερίδιο στις εκπομπές CO2 που θα απελευθερώνονται από τους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς της ΑΗΚ για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία της.

Παρόλα αυτά, προτείνονται επανορθωτικά μέτρα τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και λειτουργίας του έργου για την πρόληψη – μείωση των μικρής κλίμακας επιπτώσεων.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την περιοχή αφορούν τη σκίαση από τους οικιστικούς πύργους και τις αντανακλάσεις / φωτορύπανση από τα οικοδομικά υλικά και τον φωτισμό των κτιρίων.

Η μελέτη σκίασης που έχει διενεργηθεί στα πλαίσια σχεδιασμού του έργου έχει καταδείξει ότι η σκίαση από τους δύο οικιστικούς πύργους απορροφάται ως επί το πλείστων εντός των τεμαχίων ανάπτυξης με εξαίρεση τις απογευματινές ώρες και κυρίως το χειμώνα. Για τον λόγο ότι κατά τη χειμερινή περίοδο η τουριστική επισκεψιμότητα και δραστηριότητα στην περιοχή μελέτης είναι περιορισμένη, εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις από τη σκίαση των οικιστικών πύργων δεν αναμένονται να είναι σημαντικές.

Η λειτουργία του προτεινόμενου έργου έχει τη δυνατότητα πρόκλησης φωτορύπανσης, κυρίως από τον εξωτερικό φωτισμό που θα τοποθετηθεί στους οικιστικούς πύργους και τις επαύλεις, καθώς επίσης και στους κοινόχρηστους χώρους.

Η συνολική επίπτωση της προτεινόμενης ανάπτυξης στη μορφολογία και στο τοπίο της περιοχής κατά το στάδιο της κατασκευής κρίνεται τοπικής κλίμακας και μερικώς αναστρέψιμη. Κυρίως συνίσταται στην παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων χωμάτων εκσκαφής οι οποίες με την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων όπως π.χ. επαναχρησιμοποίηση στο εργοτάξιο αλλά και σωστού τρόπου διαχείρισης των υπολειπόμενων ποσοτήτων, ελαχιστοποιούν τις εναπομείνουσες επιπτώσεις. Επίσης το τοπίο και το αισθητικό περιβάλλον της περιοχής κατασκευής του έργου, αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά λόγω των εργασιών κατασκευής μέσω της αυξημένης παρουσίας και κυκλοφορίας των οχημάτων, της παρουσίας γερανών, της λειτουργίας του εργοταξίου, των προσωρινών χώρων απόθεσης υλικών κ.ά.

Κατά τη λειτουργία της προτεινόμενης ανάπτυξης θα υπάρξουν μόνιμες μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο τοπίο της περιοχής λόγω της παρουσίας των οικιστικών πύργων. Λόγω του ύψους τους θα είναι ορατοί από όλες τις κατευθύνσεις σε μεγάλη απόσταση, και αναπόφευκτα μπορεί να επιφέρει φραγή της οπτικής επαφής με τη θάλασσα από τα ενδότερα, μία επίπτωση η οποία κρίνεται τοπική. Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις η ανέγερση ενός ψηλού κτιρίου διασφαλίζει αυξημένη ορατότητα προς τη θάλασσα παρά η δημιουργία ενός χαμηλότερου, πλην όμως ογκωδέστερου σε οριζόντια διάταξη κτιρίου.

H.E.