You are here

Στο προσκήνιο ιδιωτικά έργα €8 δισ.

28/09/2020 07:05

Ώθηση σε έργα δισεκατομμυρίων αναμένεται να δώσει νομοσχέδιο που συζητείται στη βουλή για επίσπευση μεγάλων επενδύσεων.

Ο σύνδεσμος μεγάλων αναπτύξεων επαναφέρει στο προσκήνιο τα 23 μεγάλα πολυσύνθετα projects το κόστος των οποίων υπολογίζεται στα €8 δισ., ποντάροντας στη δήλωση της κυβέρνησης ότι θα διευκολύνει τις διαδικασίες προώθησης της αδειοδότησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημική κρίση.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο πρόεδρος του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης, οι επιχειρηματίες αναμένουν από τη βουλή τη συζήτηση και την έγκριση το συντομότερο δυνατόν του περί επενδύσεων νομοσχεδίου το οποίο προνοεί μεταξύ άλλων το διορισμό διαχειριστή του έργου από το δημόσιο (project manager), ο οποίος θα συντονίζει όλες τις ενέργειες που πρέπει να διεξαχθούν μέσα από τα διάφορα κυβερνητικά τμήματα ώστε μέσα σε ένα χρόνο το αργότερο να εκδίδεται η άδεια.

Από το ευρύ φάσμα των έργων κάποια ήδη έχουν ολοκληρωθεί, άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη ή στο στάδιο αδειοδότησης, άλλα αναζητούν στρατηγικό επενδυτή ενώ κάποια έργα πέρασαν στα χέρια των πιστωτών.

Μεταξύ των έργων που έχει αποκτήσει η τράπεζα τα τελευταία χρόνια και ακόμη δεν έχει εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής είναι το πολύκροτο έργο Limni Bay στην περιοχή Λίμνη, 3 χιλιόμετρα από την Πόλη της Χρυσοχούς του ομίλου Σιακόλα. Ο όμιλος Σιακόλα ήρθε σε διακανονισμό με την Τράπεζα Κύπρου για διαγραφή δανείων του.

Η ανάπτυξη περιλαμβάνει δύο γήπεδα γκολφ με δύο λέσχες, πολυτελές παραθαλάσσιο ξενοδοχείο πέντε αστέρων, υψηλού επιπέδου οικιστικές μονάδες, με ανεξάρτητες επαύλεις, εμπορικό κέντρο, αθλητικές εγκαταστάσεις, μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία της Λίμνης και άλλες εμπορικές αναπτύξεις.

Η δεύτερη μεγάλη σύνθετη ανάπτυξη που πέρασε στη δικαιοδοσία της Τράπεζας Κύπρου είναι το Elea Estate στην Πάφο, το οποίο εκτός από γήπεδο γκολφ προβλέπει και οικιστική ανάπτυξη αποτελούμενη από 500 επαύλεις και διαμερίσματα καθώς επίσης και μικρό ξενοδοχείο. Η συμφωνία του ιδιοκτήτη με την εταιρεία Panda Investment κατέρρευσε, έτσι το έργο πέρασε στα χέρια της τράπεζας.

Στην Τράπεζα Κύπρου πέρασε και η ανάπτυξη Santa Barbara Hills Park, την οποία συνθέτουν μεταξύ άλλων και ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, επαύλεις και άλλες συναφείς αναπτύξεις. Χωροθετείται στην Πάφο, 7 χλμ. από το αεροδρόμιο της πόλης.

Στο εξωτερικό αναζητούν στρατηγικούς επενδυτές

Μεταξύ των μεικτών αναπτύξεων οι ιδιοκτήτες των οποίων αναζητούν χρηματοδότηση από το εξωτερικό είναι το κέντρο ευεξίας Zavos Cardea Health Care and Rehabilitation Resort, το οποίο θα διαθέτει 100 δωμάτια, ξενοδοχείο-μπουτίκ και επαύλεις.  Το έργο χωροθετείται κοντά στο νέο νοσοκομείο Λεμεσού και η εταιρεία αναζητεί στρατηγικούς συνεργάτες.

Στην Πάφο επίσης η μεικτή ανάπτυξη Neapolis Smart Eco City, η οποία περιλαμβάνει πολυτελή διαμερίσματα και επαύλεις, συνεδριακό κέντρο και κέντρο υγείας. Το όλο έργο θα ανεγερθεί δίπλα από το πανεπιστήμιο Neapolis το οποίο ήδη λειτουργεί. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για εξεύρεση ξένων επενδυτών.

Τρέχουν κατασκευαστικά εκατοντάδων εκατομμυρίων

Υπό εξέλιξη βρίσκεται το έργο της Aristo Developers Eagle Pine Golf Resort. Το έργο, το οποίο προγραμματίζεται ανάμεσα σε Άγιο Αμβρόσιο και Παραμάλι, βορειοδυτικά της Λεμεσού, θα κατασκευαστεί σε έκταση 1.700.000 τετραγωνικών μέτρων και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία γηπέδου γκολφ, πολυτελών οικιών και εμπορικών αναπτύξεων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και τα κατασκευαστικά έργα του Limassol Greens Golf Resort της Lanitis Group, το οποίο βρίσκεται πλησίον του καζίνο resort. Το έργο γίνεται σε συνδυασμό με οικιστική ανάπτυξη στο Φασούρι Λεμεσού.  Η συνολική ανάπτυξη υπολογίζεται στα 150.000 τ.μ. σε μία έκταση 1.500.000 τ.μ., διαθέτοντας μεταξύ άλλων 397 επαύλεις, 264 διαμερίσματα, γήπεδο γκολφ 18 οπών, κέντρο υγείας και αθλητισμού, καθώς και εμπορικά καταστήματα. Εκτός του ομίλου Λανίτη, στο Limassol Greens Golf Resort συμμετέχουν, μεταξύ άλλων και η AECOM/EDAW υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του master plan.

Κανονικά συνεχίζονται και τα έργα του Aphrodite Hills Golf & Spa Resort Residences, το οποίο αποτελεί επέκταση του πρώτου γηπέδου γκολφ της εταιρείας.

Τρέχουν και τα κατασκευάστηκα έργα του Limassol Del Mar, το οποίο ανήκει στις εταιρείες Cypher Properties (κοινοπραξία D. Zavos Group και Leptos Group). Το έργο αποτελείται από ένα πύργο 27 ορόφων και 173 διαμερισμάτων ενώ το ύψος του ανέρχεται στα 107 μέτρα.

Στο πάζλ των έργων που βρίσκονται υπό κατασκευή περιλαμβάνονται και τα έργα της εταιρείας Korantina Homes, που προχωρούν κανονικά. Οι τουριστικές επαύλεις και το πεντάστερο ξενοδοχείο της εταιρείας στο δήμο Πέγειας, κοντά στις Θαλασσινές Σπηλιές βρίσκονται υπό εξέλιξη. Μάλιστα πρόσφατα η περιβαλλοντική αρχή άναψε το πράσινο για ανέγερση επιπρόσθετων δωματίων στο ξενοδοχείο της εταιρείας.

Πριν μερικούς μήνες ξεκίνησαν επίσης τα κατασκευαστικά έργα του Limassol Blu Marine, της πρώτη μεγάλη ανάπτυξη που θα γίνει μεταξύ μαρίνας και νέου λιμανιού Λεμεσού. Το έργο συνθέτουν 247 διαμερίσματα, σε τρεις εντυπωσιακούς πύργους 33, 29 και 5 ορόφων.

Στη μαρίνα Αγίας Νάπας έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, που περιλαμβάνει το σύνολο των λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών, τα βασικά κτίρια λειτουργίας, την εσωτερική οδοποιία και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις της μαρίνας.

Η μαρίνα, δυναμικότητας 600 θέσεων ελλιμενισμού, έχει βάθος από 4,5 έως 6 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει σκάφη μήκους έως και 65 μέτρα.

Υπό κατασκευή βρίσκεται και η δεύτερη φάση του έργου, που είναι σε εξέλιξη, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή δύο πολυώροφων κτιρίων 22 ορόφων έκαστο καθώς και συγκρότημα πολυτελών κατοικιών και εμπορικής ζώνης.

Η δεύτερη φάση του Minthis Pafilia στην Πάφο βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Μεταξύ άλλων το έργο περιλαμβάνει πολυτελείς επαύλεις, κέντρο ευεξίας και εστιατόρια. Το πρωτοποριακό θέρετρο απλώνεται σε έκταση 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες κατασκευής του έργου της Cybarco Development, το «Trilogy Limassol Seafront».

Το «Trilogy Limassol Seafront» αποτελείται από τρεις πύργους, ο ανατολικός με 36 ορόφους, ο δυτικός με 39 και ο βόρειος με 37 ορόφους και ανεγείρεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης παρά την περιοχή Εναερίου.

Στο μεταξύ αρκετές άλλες αναπτύξεις αναμένουν τις τελικές άδειες προκειμένου να ξεκινήσει η εκτέλεση τους.

Μεταξύ αυτών είναι η σύνθετη ανάπτυξη The Continent Resort στον κόλπο των Κοραλλίων, το Limassol Hills Gold Resort στη Βάσα Κελλακίου το οποίο θα περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ, ξενοδοχείο-μπουτίκ με 30 πολυτελείς σουίτες, διαμερίσματα, εστιατόρια και μπαρ. 

Σε αναμονή για τις άδειες και η μεγάλη επένδυση του ομίλου Σιακόλα στο παραλιακό μέτωπο Λεμεσού, η οποία θα περιλαμβάνει ένα πύργο 45 ορόφων και θα ανεγερθεί στο χώρο του πρώην εμπορικού κέντρου Debenhams.

Στο στάδιο αδειοδότησης βρίσκεται και το Universal Eco Development.

Ο αρχιεπίσκοπος αναμένει επίσης την έκδοση αδειών για την ανέγερση του πεντάστερου ξενοδοχείου στη Γεροσκήπου, δίπλα από τις αρχαιότητες που έχουν ανακαλυφθεί. Στο συγκεκριμένο χώρο ο αρχιεπίσκοπος προωθούσε σε συνεργασία με την εταιρεία Atum Developments Ltd, του Ούγγρου επενδυτή Sandor Kenyeres, τεράστια επένδυση η οποία όμως ναυάγησε μετά που ήρθαν στην επιφάνεια αρχαιότητες.

Της Ηρώς Ευθυμίου