You are here

Στον αέρα το Larnaka Tower

26/06/2019 07:24

Στον αέρα βρίσκεται το μεγαλεπήβολο έργο Larnaka Tower όπως και άλλα έργα που συνδέονται με το σχέδιο πολιτογραφήσεων, μετά την ακύρωση του τοπικού σχεδίου 2013 της Λάρνακας, από το διοικητικό δικαστήριο.

Ο δήμαρχος της Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, δήλωσε στη StockWatch ότι «από την ακύρωση του σχεδίου επηρεάζονται σχεδόν όλα τα έργα, ειδικότερα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που ανέμεναν για χρόνια οι Λαρνακείς να γίνουν στην πόλη τους».

Όσον αφορά τη μεγάλη ανάπτυξη του ρώσου επενδυτή το Larnaka Tower, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επαναδημοσιευτεί το τοπικό σχέδιο Λάρνακας, μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης από την περιβαλλοντική αρχή της μελέτης εκτίμησης στο περιβάλλον».

Σχετικά με το Metropolis Mall, είπε ότι δεν επηρεάζεται διότι πρόλαβε να εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες έτσι τα κατασκευάστηκα έργα προχωρούν κανονικά.

Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς δεν έχουμε άλλη επιλογή από του να αναμένουμε», σημειώνοντας ότι «το τμήμα πολεοδομίας μας διαβεβαίωσε ότι η επαναδημοσίευση το νέου σχεδίου θα γίνει σε τρεις μήνες».

Επεσήμανε «στο μεταξύ ότι η δημοτική αρχή θα εξετάζει τις αιτήσεις που βρίσκονται ενώπιον της και μόλις επαναδημοσιευτεί το τοπικό σχέδιο θα εκδώσει τις σχετικές άδειες».

Εξήγησε ότι η ακύρωση του τοπικού σχεδίου του 2013 καθιστά ενεργό το προηγούμενο εγκριμένο τοπικό σχέδιο του 2006, το οποίο όμως είναι αρκετά διαφοροποιημένο από το ακυρωθέν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητικού δικαστηρίου ακυρώθηκε η τελευταία αναθεώρηση / τροποποίηση του τοπικού σχεδίου Λάρνακας, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης στις 4/01/2013.

Η ακύρωση του τοπικού σχεδίου Λάρνακας είναι η τρίτη κατά σειρά ακύρωση μετά από εκείνες των αντίστοιχων σχεδίων της Λεμεσού και της Πάφου.

Ο κύριος λόγος ακύρωσης από το δικαστήριο οφείλεται στην πάσχουσα σύνθεση των οργάνων που είχαν την ευθύνη αναθεώρησης του τοπικού σχεδίου (Κοινό Συμβούλιο και Πολεοδομικό Συμβούλιο).

Στον αναπνευστήρα και τα έργα της Πάφου

Σημειώνεται ότι παρόμοιο πρόβλημα με δεκάδες έργα που σχετίζονται με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων να βρίσκονται στον αέρα αντιμετωπίζει και ο δήμος Πάφου, του οποίου ακυρώθηκε το τοπικό σχέδιο 2011- 2013 πριν περίπου τέσσερις μήνες.

Ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, δήλωσε στη StockWatch ότι «αναμένεται ότι εντός του Ιουλίου θα γίνει επαναδημοσίευση του τοπικού σχεδίου οπότε και θα λυθεί το πρόβλημα».

Ο κ. Φαίδωνας είπε επίσης ότι «λόγω του προβλήματος που έχει προκύψει, το υπουργικό συμβούλιο μετά από δική τους αίτηση, αποφάσισε να δοθεί παράταση στην εφαρμογή των νέων κριτηρίων που αφορούν το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων. Δηλαδή οι αιτήσεις που εκκρεμούν να εξετάζονται στη βάση των παλαιών κινήτρων και όχι των νέων που μπήκαν σε ισχύ από τις 15 Μαΐου μέχρι την επαναδημοσίευση του νέου τοπικού σχεδίου».

Της Ηρώς Ευθυμίου