You are here

Στούντιο 40 τετραγωνικών για λύση του στεγαστικού

19/12/2018 06:15

Πολεοδομικά και οικονομικά κίνητρα ζητούν οι αρμόδιοι φορείς για να δοθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα που άρχισε να παρατηρείται σε διάφορες περιοχές, κυρίως με τα αυξημένα ενοίκια διαμερισμάτων.

Φορείς της αγοράς τονίζουν την ανάγκη παραχώρηση πρόσθετου συντελεστή για ανέγερση νέων πολυκατοικιών αλλά και αλλαγή των ρυθμίσεων ώστε να μπορούν να διατεθούν στην αγορά στούντιο των 40 τετραγωνικών μέτρων.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού και εκτελεστικός πρόεδρος του συγκροτήματος εταιρειών Γαλαταριώτη Κώστας Γαλαταριωτης, δήλωσε ότι το ΕΒΕ Λεμεσού σε συνεργασία με την πολεοδομία και το ΕΤΕΚ έχουν καταλήξει σε μια πρόταση η οποία θα προωθεί στο υπουργικό  συμβούλιο προς έγκριση.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλαταριώτη η πρόταση προνοεί αύξηση του συντελεστή δόμησης σε υφιστάμενες οικιστικές ζώνες και όχι ειδικές ζώνες ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος γκετοποίησης κάποιων περιοχών κατά 30% (το ΕΒΕΛ εισηγείτο 50%), ώστε να προστεθεί ακόμη ένας όροφος σε πολλές κατοικίες νοουμένου ότι οι developers θα δεσμευθούν ότι τα νέα αυτά διαμερίσματα θα τα ενοικιάσουν για οκτώ συνεχή χρόνια (το ΕΒΕΛ εισηγείτο δέκα χρόνια).

Επιπλέον, είπε, εισηγούνται όπως περιοριστεί το εμβαδό στα στούντιο και αντί από 68 τμ που ισχύει σήμερα να μειωθεί στα 40 τμ – κάτι που αναφέρθηκε και σε πρόσφατη συνεδρία της αρμόδιας επιτροπής της βουλής.

Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διπλασιαστούν τα διαμερίσματα στην αγορά.

Χαρακτηρίζοντας δραματική την κατάσταση που επικρατεί στη Λεμεσό, με την έλλειψη των διαμερισμάτων, είπε ότι πρόκειται να ένα απλό σχέδιο το οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως αν το εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τέλος του χρόνου.

Πονοκέφαλος και το ενοικιοστάσιο

Με την πρόταση του ΕΒΕΛ συμφωνεί και ο διευθυντής της εταιρείας εκτιμητών ακινήτων και διαχείρισης έργων Αντώνης Λοΐζου τονίζοντας ότι είναι ένα μέτρο που θα λύσει το πρόβλημα σε ένα δυο χρόνια.

Κατέθεσε επίσης τη δική του άποψη ως ένα μέτρο πιο άμεσης εκτόνωσης της σημερινής κατάστασης, λέγοντας ότι «τα διαμερίσματα που θα ενοικιαστούν από τις αρχές του Ιανουαρίου μέχρι και μια πενταετία να μην υπόκεινται στο ενοικιοστάσιο».

Σχολίασε ακόμη ότι «θα πρέπει να εξευρεθεί μια φόρμουλα για να στηρίζονται από το κράτος οι πραγματικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και να μην προστίθενται στον κατάλογο συνεχώς νέες κατηγορίες».

Ζητούν και λιγότερο κράτος

Λιγότερο κράτος στην έκδοση των αδειών ακινήτων εισηγείται ο διευθυντής της FOX Estate Agency και πρόεδρος του κυπριακού συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργου Μουσκίδης.

Τόνισε ότι έχουν υποβληθεί αρκετές άδειες για νέα κτήρια αλλά έχουν κωλύσει είτε στην πολεοδομία, είτε στις υπηρεσίες των δήμων.

«Θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος ώστε οι συγκεκριμένες άδειες να εκδίδονται από εγκεκριμένα αρχιτεκτονικά γραφεία και πολιτικούς μηχανικούς ενώ το κράτος θα έχει μόνο την ευθύνη να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις διάφορες οικοδομές».

Εισηγείται ακόμη την αυτόματη ρύθμιση του ύψους του ποσού του ενοικίου που παρέχεται από την κυβέρνηση προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, μέσα από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση εάν θέλει να επιλύσει πραγματικά το πρόβλημα, να επιτρέψει στους developers που διαθέτουν παλιές οικοδομές που δεν διαθέτουν χώρους στάθμευσης αλλά έχουν εξασφαλισμένες τις άδειες, να κτίσουν νέους ορόφους χωρίς να τους ζητά να επωμιστούν ένα επιπρόσθετο κόστος για χώρους στάθμευσης, , «το οποίο καταβάλλουν στο κράτος για να δημιουργήσει χώρους στάθμευσης που δεν έχουμε δει ακόμη».

Σημείωσε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα των χώρων στάθμευσης.

Η ημερήσια ενοικίαση ακόμη ένα αγκάθι

Παρέμβαση του κράτους για ρύθμιση της ημερήσιας ενοικίασης, εισηγείται ο πρόεδρος του συμβουλίου εγγραφής κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου ο οποίος σε δηλώσεις του στη StockWatch τόνισε ότι «η ημερήσια ενοικίαση θα πρέπει να ελέγχεται από το κράτος και να γίνεται αποκλειστικά από τους ξενοδόχους ενώ οι χρόνιες ενοικιάσεις από τους εγκεκριμένους μεσίτες».

Τέτοιες ενοικιάσεις γίνονται από πλατφόρμες τύπου Airbnb και η βουλή προσπαθεί ήδη να ρυθμίσει φορολογικά ζητήματα που σχετίζονται με τέτοιες πλατφόρμες.

Ο κ. Κυναιγείρου είπε επίσης ότι εξίσου σημαντική για ομαλοποίηση της κατάστασης είναι και η ψήφιση του νόμου του ενοικιοστασίου.

Συμφωνούν στην αύξηση του συντελεστή

Υπέρ της άμεσης επιδότησης από το κράτος του ενοικίου, ως ένα προσωρινό μέτρο που θα συμβάλει στην επαναφορά της ομαλότητας, τάχθηκε ο μεσίτης Κώστας Καδής.

Συμφωνεί παράλληλα με τους συναδέλφους του ότι η οριστική επίλυση του προβλήματος θα έρθει μέσα από την αύξηση του συντελεστή δόμησης σε υφιστάμενες πολυκατοικίες, πιέζοντας έτσι προς τα κάτω και το κόστος της κατασκευής.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι στη Λακατάμια, το Τσέρι και το Γέρι ο συντελεστής δόμησης ανέρχεται στο 90% ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές πέφτει και στο 60%, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να είναι ψηλότερος ώστε να κτιστούν νέα διαμερίσματα.

Κίνητρα υπό όρους

Υπέρ της αύξησης των πολεοδομικών και οικονομικών κινήτρων τάχθηκε και ο πρόεδρος του συνδέσμου επιστημόνων εκτιμητών ακινήτων Κυριάκος Ταλατίνης, με μια απόκλιση σε σχέση με τους προλαλήσαντες αφού εισηγείται αύξηση του συντελεστή δόμησης σε νέες πολυκατοικίες.

«Από πλευράς πολεοδομικών κινήτρων η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει αυξημένο συντελεστή δόμησης σε νέες πολυκατοικίες θέτοντας ως όρο να μην πουληθούν τα διαμερίσματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα ανέρχεται μέχρι και δώδεκα χρόνια».

Επιπλέον εισηγείται όπως η κυβέρνηση με βάση τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας και των τιμών της πολεοδομίας να εξεύρει το «δίκαιο» ενοίκιο στις περιοχές που θα ανεγερθούν οι καινούργιες πολυκατοικίες το οποίο θα λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλίδα στην αύξηση των ενοικίων ώστε να αποφευχθούν τα εξωπραγματικά ενοίκια.

«Το ενοίκιο στη Λεμεσό για ένα δυάρι φθάνει μέχρι και €650», είπε.

Ο κ. Ταλατίνης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι τώρα που η Κύπρος άφησε πίσω της την οικονομική κρίση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια η μεγάλη ζήτηση διαμερισμάτων και κατοικιών.

Της Ηρώς Ευθυμίου