You are here

Συμφωνία €1 δισ. για ανάπτυξη Λάρνακας

13/02/2020 10:40

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία με τον επενδυτή για ενιαία ανάπτυξη – λιμανιού – μαρίνας της Λάρνακας, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, πριν την έναρξη διαδοχικών συναντήσεων με τον Δήμαρχο της πόλης και τους Δημάρχους της επαρχίας, ο κ. Καρούσος χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή μέρα για τη πόλη και επαρχία Λάρνακας αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο, αφού «οι διαπραγματεύσεις για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας έχει λήξει χθες βράδυ με επιτυχία. Η ανάπτυξη αυτή προχωρά έχουμε συμφωνήσει με τον επενδυτή, πρόκειται για μια επένδυση του ενός δισεκατομμυρίου με πολλαπλά οφέλη και για τη Λάρνακα αλλά και για την οικονομία του τόπου».
 
Πρόσθεσε ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφεί το συμβόλαιο και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η υλοποίηση του. Πρόκειται για ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει τη μαρίνα, το εμπορικό λιμάνι, οικιστική, τουριστική και εμπορική ανάπτυξη με πολλαπλά οφέλη γιατί με ένα δισεκατομμύριο ευρώ επένδυση μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τα οφέλη που θα υπάρχουν».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε πως «εντός δέκα ημερών θα ετοιμαστεί το συμβόλαιο και με την υπογραφή του θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου και σημαντικού για την οικονομία του τόπου, έργου».
 
Ερωτηθείς για το θέμα της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ο Υπουργός απάντησε πως «είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Ο εργολάβος έχει λάβει προειδοποίηση ότι εάν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δεν το παραδώσει τότε θα ακυρωθεί το συμβόλαιο και θα αναλάβουμε εμείς να το ολοκληρώσουμε» είπε και πρόσθεσε πως «με βάση την τελευταία ενημέρωση έχει προχωρήσει αρκετά το έργο και θα ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε δώσει».
 
Οσον αφορά το δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι «η Α φάση προχωρεί κανονικά όπως και η Β φάση και όλα προχωρούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν. Για το θέμα αυτό θα ενημερώσω σήμερα και όλους τους Δημάρχους της επαρχίας Λάρνακας κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχω γιατί είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους Δήμους».
 
Ερωτηθείς για το θέμα των λεωφορείων, ο Γιάννης Καρούσος απάντησε πως «αναμένουμε τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, αφού σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο, αρκετές υποθέσεις συνεκδικάζονται και ελπίζω  ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε απόφαση για όλες. Αναλόγως της απόφασης από το Δικαστήριο θα προχωρήσουμε για να υπογράψουμε με τον επιτυχόντα προσφοροδότη και υλοποιούμε τη σύμβαση».
 
Σίγουρα, συνέχισε «οι νέες συμβάσεις θα αλλάξουν πολλά αφού θα βελτιωθεί η υπηρεσία, θα υπάρχουν πιο συχνά δρομολόγια, περισσότερα χιλιόμετρα και πιο λίγα προβλήματα για το κράτος».
 
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έχει επιλυθεί το θέμα με τις ζώνες ασφαλείας για τα μικρά παιδιά στα λεωφορεία που τέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Υπουργός είπε πως «στις 21 Φεβρουαρίου ετοιμάζουμε μια πρακτική όπου θα φέρουμε ένα λεωφορείο με παιδικά καθίσματα και το οποίο θα επισκεφθούν αρμόδιοι του Υπουργείου, γονείς, βουλευτές και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται. Στόχος είναι οι ενδιαφερόμενοι να δουν και να διαπιστώσουμε ότι μπορούν να τοποθετηθούν τα παιδικά καθίσματα στα λεωφορεία και στη συνέχεια η Βουλή θα αποφασίσει τι θα πράξει με το θέμα των παιδικών καθισμάτων και τη ζώνη τριών σημείων στα λεωφορεία».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε πως «σε αρκετές χώρες υπάρχουν παιδικά καθίσματα και το θέμα της ασφάλειας ιδιαίτερα των μικρών παιδιών πρέπει να είναι προτεραιότητα. Σίγουρα, εμείς τουλάχιστον, δεν θα είμαστε αυτοί που θα καταργήσουμε αυτό το Νόμο γιατί πρέπει να δίνουμε σοβαρότητα και σημασία στην ασφάλεια των μικρών παιδιών».
 
Απ’ ότι μας έχουν ενημερώσει οι ειδικοί, συνέχισε «μπορούν να τοποθετηθούν καθίσματα στα λεωφορεία για μικρά παιδιά, υπάρχουν ήδη λεωφορεία στην Κύπρο τα οποία προσφέρουν αυτή την υπηρεσία και η ασφάλεια πρέπει να είναι προτεραιότητα μας. Στις στατιστικές είμαστε ουραγοί στο θέμα της οδικής ασφάλειας και πρέπει να λάβουμε τα ανάλογα μέτρα για να βελτιωθούμε».
 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας χαρακτήρισε «ευχάριστη έκπληξη την ανακοίνωση του Υπουργού Μεταφορών για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας γιατί είναι ένα έργο που η Σκάλα αναμένει εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα έργο με το οποίο θα αρχίσει μια νέα εποχή για τη Λάρνακα, κόστους ενός δισεκατομμυρίου, με μεγάλη ανάπτυξη που θα ανοίξει θέσεις εργασίας και θα δώσει μία νέα ώθηση στην οικονομία και της ανάπτυξης της πόλης».
 
Εξέφρασε «ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής» και πρόσθεσε ότι «είναι ένα έργο που συζητάμε για πάρα πολλά χρόνια στη Λάρνακα», ενώ χαρακτήρισε «μια πολύ σημαντική στιγμή και σημαντική μέρα για τη πόλη μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας χαρακτήρισε την υπόθεση του συγκεκριμένου έργου «μία πονεμένη ιστορία» αφού όπως εξήγησε «εδώ και δεκαετίες συζητάμε αυτό το θέμα γιατί ίσως το πιο παραγωγικό κομμάτι της Λάρνακας, στο κέντρο της πόλης, δίπλα από τη θάλασσα που καταλαμβάνει σχεδόν το μισό κέντρο της πόλης, ήταν για χρόνια ακινητοποιημένο και δεν προσέφερε ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της».