You are here

Συμβολή Κτηματολογίου στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

08/02/2023 09:37

Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στο συγχρηματοδοτούμενο έργο «Διασυνοριακή συνεργασία για εφαρμογή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» (ΘΑΛ-ΧΩΡ 2), συμβάλλοντας ουσιαστικά στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), ο οποίος αποτελεί βασικό εργαλείο της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ για τη βελτίωση της διαχείρισης των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Το ΤΚΧ έχει ετοιμάσει Εθνική Υδρογραφική Βάση Δεδομένων (ΕΥΒΔ), την οποία συνεχώς εμπλουτίζει με δεδομένα για τις δραστηριότητες στον θαλάσσιο χώρο και δεδομένα από αποτυπώσεις του βυθού της θάλασσας.

Στο πλαίσιο του ΘΑΛ-ΧΩΡ 2, το ΤΚΧ, σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), έχει επεκτείνει το Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους για την παράκτια ζώνη στα 250μ βάθος, ενώ έχει εξασφαλίσει εξοπλισμό για τη διενέργεια Υδρογραφικών Αποτυπώσεων με τη δυνατότητα αποτύπωσης του βυθού μέχρι τα 500μ βάθος, τον οποίο έχει εγκαταστήσει στο σκάφος ΑΛΚΥΩΝ του ΤΑΘΕ.

Το έργο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2018 και ολοκληρώνεται εντός του Φεβρουαρίου 2023. Εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020, με στόχο την κατάρτιση Θαλάσσιων Χωροταξικών Σχεδίων στα θαλάσσια ύδατα των δυο χωρών και έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου €2.714.000.

Στο έργο συμμετέχουν επτά δικαιούχοι. Κύριος δικαιούχος είναι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας. Στην Κύπρο δικαιούχοι είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ στην Ελλάδα δικαιούχοι είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το έργο ΘΑΛ-ΧΩΡ 2 αποτελεί συνέχεια προηγούμενου έργου, του ΘΑΛ-ΧΩΡ, με το ίδιο περίπου εταιρικό σχήμα.