You are here

Συναγερμός για κατάρρευση εταιρειών στον τομέα ακινήτων

14/10/2020 07:09

Καταστροφικές συνέπειες θα έχει στον κλάδο ακινήτων και κατασκευών ο απότομος τερματισμός του επενδυτικού προγράμματος, υποστηρίζουν επιχειρηματίες του κλάδου, κακίζοντας την απρόσμενη και υπό το καθεστώς πανικού, χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης.

Στο άκουσμα της απόφασης οι επιχειρηματίες του κλάδου έμειναν έκπληκτοι, καθώς δεν ανέμεναν από την κυβέρνηση που δήλωνε μέχρι πριν λίγες μέρες, την ανάγκη διατήρησης του προγράμματος, να το καταργήσει.  Τα τηλέφωνα των επιχειρηματιών βομβαρδίστηκαν από ερωτήματα μεσαζόντων και πελατών που βρίσκονται σε διαδικασία απόκτησης διαβατηρίου μέσω επενδύσεων.  Η ανακοίνωση του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων, που στήριζε την ανάγκη διατήρησης του προγράμματος, ανακλήθηκε και ανασκευάστηκε μέσα σε λίγη ώρα, στο άκουσμα της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου προειδοποιούν με κατάρρευση εταιρειών στον κλάδο και με χρεοκοπίες που θα επηρεάσουν ολόκληρη την οικονομία, καθώς η κυβέρνηση με την απόφαση της πιάνει εξ απροόπτου τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Κάνουν λόγο για απόφαση που λήφθηκε υπό το καθεστώς πανικού που θα οδηγήσει σε κατάρρευση πολλούς developers ενώ θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες, θα συμβάλει στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην αύξηση της ανεργίας, θα επηρεάσει τις τιμές ακινήτων και διερωτούνται τι θα γίνει με τις δεκάδες διαμερίσματα που θα παραμείνουν αδιάθετα και τις υποθέσεις που εκκρεμούν.

Δεν καταργείται ένας νόμος επειδή παρανόμησαν κάποιοι

Ο CEO του ομίλου Ζαβός και μέλος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών, Μιχάλης Ζαβός, σε δηλώσεις στη StockWatch χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης καταστροφή για την αγορά ακίνητων ενώ όπως επεσήμανε, στέλνει και αρνητικό μήνυμα στο εξωτερικό ότι «επειδή το πρόγραμμα μας είχε όντως κενά και προβλήματα γι’ αυτό καταργήθηκε.  Δεν καταργείται ένας νόμος επειδή κάποιοι έχουν παραβιάσει το νόμο».
Σημείωσε ότι «η είδηση έσκασε σαν βόμβα ανάμεσα στους επιχειρηματίες και έσπειρε τον πανικό σε όλους τους επαγγελματίες της αγοράς.  Δεν σταμάτησαν λεπτό τα τηλεφωνά μας να κτυπούν».

Αναφερόμενος στον όμιλο είπε ότι «στο γραφείο μας εκκρεμούν συμφωνίες αγοράς ακινήτων για τις οποίες βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση των όρων συμβολαίων για να κλειδώσουμε τη συμφωνία.  Όταν όμως ακούσουν ότι το πρόγραμμα σταματά δεν θα προχωρήσουν. Θα χάσουμε και αυτούς τους λίγους που έχουμε για να στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τις επιχειρήσεις μας και κατ’ επέκταση την οικονομία του τόπου.  Γι’ αυτούς τους λίγους που παρανόμησαν».

«Δυστυχώς», πρόσθεσε ότι «δεν θα δούμε καινούργια έργα να ξεκινούν. Θα δούμε όμως έργα να αναστέλλονται διότι εάν ένας developer χρειάζεται €30 εκ. ή €40 εκ. για να κτίσει ένα έργο και πούλησε ακίνητα €5 εκ. που θα βρει τα υπόλοιπα για να ολοκληρώσει το project του».

Έχουμε γελοιοποιηθεί

Ο πρόεδρος του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης, δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα διότι έχουν επενδυθεί δεκάδες εκατομμύρια σε αυτές τις αναπτύξεις που προορίζονταν για ξένους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο.

«Θα καταρρεύσουν πολλές εταιρείες ανάπτυξης γης, θα δημιουργηθούν προβλήματα και σε τράπεζες, θα εκτοξευθούν ξανά τα ΜΕΔ, θα ταρακουνηθεί ολόκληρο το οικοδόμημα της οικονομίας.  Δεν είναι τόσο απλό το θέμα» είπε και συνέστησε υπομονή μερικές ημέρες μέχρι να καταλαγιάσει ο θόρυβος από τις νέες αποκαλύψεις ώστε «να διαφυλαχθεί από τη μια το κύρος του κράτους και της οικονομίας και από την άλλη να εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί απ’ όλες αυτές τις εγκληματικές ενέργειες ορισμένων προσώπων».

Υπέδειξε ότι «το κράτος θα πρέπει να τιμωρήσει τους παρανομούντες, οι οποίοι όπως διαφάνηκε από το βίντεο που δημοσιοποίησε ο Al Jazzera ενεργούσαν οργανωμένα εδώ και αρκετούς μήνες και όχι μόνο για μια υπόθεση».

Κάλεσε τον πρόεδρο της βουλής, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση σύμφωνα με όσα έδωσε στη δημοσιότητα ο σταθμός Al Jazzera, να παραιτηθεί ώστε να υποβοηθηθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Έχουμε γελοιοποιηθεί.  Ο δεύτερος τη τάξει του κράτους να μιλά με αυτό τον τρόπο όπως φαίνεται μέσα από το βίντεο».

Όσον αφορά τις υποθέσεις που εκκρεμούν εξέφρασε την άποψη ότι «είναι αδύνατον να διεκπεραιωθούν μέχρι την 1η Νοεμβρίου, που τερματίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα, διότι χρειάζεται ολόκληρη διαδικασία μέχρι να έρθουν τα χρήματα στην Κύπρο και να περάσουν οι επενδυτές από τη δέουσα επιμέλεια  (due diligence) η οποία χρειάζεται τουλάχιστον δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί».

Θα καταρρεύσει ο κλάδος ακινήτων

Ο CEO του ομίλου Cyfield, Γιώργος Χρυσοχόος, χαρακτήρισε κεραυνό εν αιθρία την απόφαση της κυβέρνησης η οποία λήφθηκε χωρίς πολλή σκέψη και υπό το καθεστώς πανικού λόγω των αποκαλύψεων.

Διερωτήθηκε τι θα γίνει με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και τα συμβόλαια που εκκρεμούν, τονίζοντας ότι «δεν έπρεπε να κοπεί τόσο απότομα το πρόγραμμα.   Έπρεπε να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο να ολοκληρωθούν οι υφιστάμενες συμφωνίες».

Υπέδειξε ότι «επικρατεί ένας πανικός στον κλάδο.  Τα τηλεφωνήματα είναι ασταμάτητα, όλοι έχουν αγχωθεί τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Μεσίτες στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό διερωτούνται τι θα γίνει διότι πρόκειται για το ψωμί τους. Δικηγόροι, λογιστές ρωτούν τι θα γίνει με τα λεφτά που κατέθεσαν επενδυτές στις τράπεζες και με τα συμβόλαια που εκκρεμούν».

Σημείωσε ότι υπάρχουν τόσα projects ειδικά στη Λεμεσό και στην Πάφο που είναι υπό ανέγερση και απευθύνονται σε ξένους επενδυτές. Δυστυχώς η απόφαση της κυβέρνησης θα αποτελέσει ακόμη μια αφορμή για να καταρρεύσει ο κλάδος ακίνητων με ανυπολόγιστες συνέπειες».

Όταν καταργείς κάτι πρέπει να έχεις εναλλακτική πρόταση

Ο CEO του ομώνυμου γραφείου εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων Αντώνης Λοΐζου, εξέφρασε τη θέση ότι «όταν καταργείς ένα πρόγραμμα πρέπει να έχεις έτοιμη μια άλλη πρόταση για να το αντικαταστήσεις. Δεν πρόκειται για μια ανώδυνη απόφαση αντίθετα δημιούργησε τεράστια προβλήμα ενώ τώρα η κυβέρνηση για να επαναφέρει άλλο σχέδιο ή πρόγραμμα, θα περάσουν 1-2 χρόνια».

Συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι «η κίνηση της κυβέρνησης είναι καταστροφική. Θα προκληθούν πολλαπλάσια προβλήματα στις επιχειρήσεις του κλάδου ακινήτων, στις τράπεζες, στα ΜΕΔ, στην ανεργία», είπε.

Διερωτήθηκε επίσης για το τι θα γίνει με αυτούς που αγόρασαν ακίνητα, με αυτούς που εκκρεμεί η υπογραφή του συμβολαίου τους και που πλήρωσαν την προκαταβολή στις τράπεζες.

Η Κομισιόν καραδοκούσε για το πρόγραμμα

Στην αντίπερα όχθη κυβερνητική πηγή σε δηλώσεις στη StockWatch, αντικρούει τα περί αποφάσεων υπό το καθεστώς πανικού, υποδεικνύοντας ότι «ποτέ η κυβέρνηση δεν παίρνει αποφάσεις κάτω από πανικό» και πρόσθεσε ότι «όταν η Ευρώπη είναι έτοιμη να μας καταβροχθίσει πως θα την αντιμετωπίσει μεθαύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη συνεδρία του οποίου κάθε φορά τίθεται το επενδυτικό πρόγραμμα».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση για να ικανοποιήσει τους ευρωπαίους εταίρους απάντησε ότι «η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε για να μην χαθεί η δυνατότητα να έχουμε ένα σωστό πρόγραμμα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «κανένας δεν γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμο ένα δεύτερο πρόγραμμα και εάν θα είναι πρόγραμμα ή υπαλλακτικός τρόπος για άλλες επενδύσεις. Η κυβέρνηση θα αναμένει τα πορίσματα της έρευνας και μετά οι υπουργοί οικονομικών και εσωτερικών θα τα μελετήσουν και θα έρθουν με προτάσεις στο υπουργικό συμβούλιο, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η έρευνα», επανέλαβε.

Όσον αφορά τις αιτήσεις που εκκρεμούν είπε ότι «όσες υποβληθούν μέχρι την 1η Νοεμβρίου θα διεκπεραιωθούν κανονικά, άλλωστε γι’ αυτό δόθηκε αυτό το χρονικό διάστημα», επεσήμαινε.

Της Ηρώς Ευθυμίου