You are here

Συνεργασία ΚΟΑΓ - δήμου Λεμεσού για κοινωνική στέγη, προσιτή κατοικία

03/08/2020 17:15

Για την αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων όπως την έλλειψη κτηριακού αποθέματος για ενοικίαση σε προσιτές τιμές, την αδυναμία λήψης δανεισμού από χαμηλά και μέτρια αμειβόμενα νοικοκυριά, την αύξηση των ενοικίων αλλά και την αυξημένη ζήτηση στέγης λόγω της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού των φοιτητών και των χαμηλά και μέτρια αμειβομένων νοικοκυριών, ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης, κατόπιν συνεννόησης με το Δήμο Λεμεσού, υπέβαλε πρόταση στο Δήμο, για ανάπτυξη τριών τεμαχίων στις ενορίες Αγίου Νικολάου και Αγίου Ιωάννη, ιδιοκτησίας του Δήμου για σκοπούς κοινωνικής στέγης και προσιτής κατοικίας.
 
Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης Μάριος Πελεκάνος κατά την διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης σημειώνοντας ότι υπογράφτηκε προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ΚΟΑΓ και Δήμου Λεμεσού, η οποία αποτελεί την επίσημη έναρξη της συνεργασίας, προς επίτευξη του κοινού οράματος για δημιουργία μικρών σύγχρονων κοινοτήτων, με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού.
 
Τα τεμάχια έχουν συνολική επιφάνεια 31.081 τ.μ. Με δεδομένο την αξιοποίηση των ειδικών στεγαστικών κινήτρων, που εξήγγειλε το Υπουργείο Εσωτερικών, η συνολική ωφέλιμη επιφάνεια προς αξιοποίηση και για τα τρία τεμάχια, ανέρχεται στα 53.261 τ.μ. Υπολογίζεται να ανεγερθούν πέραν των 600 οικιστικών μονάδων, ενώ παράλληλα πέραν από την οικιστική χρήση που είναι ο βασικότερος σκοπός, μέρος της προτεινόμενης ανάπτυξης θα προταθεί ως χώρος κοινωνικών εξυπηρετήσεων.

Το Έργο θα υλοποιηθεί σε φάσεις και η δαπάνη της όλης ανάπτυξης υπολογίζεται στα €65.000.000.

Όπως ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, πέραν της Κατασκευής 150 οικιστικών μονάδων που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, ο Οργανισμός προγραμματίζει την κατασκευή 150 οικιστικών μονάδων στην πόλη της Λευκωσίας, σε οικόπεδα που θα αποκτηθούν, των οποίων οι προσφορές αξιολογούνται.

Επίσης, θα γίνουν έργα για τις περιοχές της πόλης της Πάφου και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, αφού προκύψει συγκεκριμένη ανάγκη.

Σημείωσε, ότι η πρώτη φάση του Σχεδίου, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού που σήμερα ανέρχονται στα €14.000.000, και κυριότερα από τις αναμενόμενες εισπράξεις από το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογράφησης.

Ο κ. Πελεκάνος είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση δύο αναπτυξιακών έργων που αφορούν τη διαίρεση γης και ανέγερση 15 οικιστικών μονάδων στα Πάνω Πολεμίδια και 8 οικιστικών μονάδων στην Κοκκινοτριμιθιά. Και τα δύο έργα θα ολοκληρώνονταν στις αρχές του φθινοπώρου, αλλά λόγω την τρέχουσας κατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα είναι προγραμματισμένα για υλοποίηση η κατασκευή 16 οικιστικών μονάδων στο Καϊμακλί, η κατασκευή 30 οικιστικών μονάδων στην Κοκκινοτριμιθιά και η κατασκευή 12 οικιστικών μονάδων στα Πολεμίδια.

Ο κ. Πελεκάνος ανέφερε επίσης ότι στις 3 Ιουνίου 2020, ο ΚΟΑΓ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με στόχους την επιστημονική και ερευνητική συνεργασία σε τομείς όπως ο ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός, την Δημιουργία καινοτόμων μοντέλων ανάπτυξης πρότυπων οικιστικών περιοχών, την ανάπτυξη κοινωνικοοικονομικών μεθοδολογιών πρόβλεψης και αξιολόγησης των αναγκών των μελλοντικών δικαιούχων του Οργανισμού και την παροχή επιστημονικής υποστήριξης στις δράσεις και στις λειτουργικές ανάγκες του Οργανισμού.

Ανέφερε ότι στην αρχή της χρονιάς ξεκίνησε ερευνητική συνεργασία μεταξύ του ΚΟΑΓ και του Εργαστηρίου Ενέργειας και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Κτηρίων, με σκοπό την εκπόνηση μελέτης εφαρμοσμένης έρευνας, που αφορά τη δημιουργία πρότυπου και καινοτόμου σχεδίου για την ανάπτυξη έξυπνων οίκο–πόλεων στις περιοχές της Κοκκινοτριμιθιάς και των Πολεμιδιών.

Σημείωσε ότι τη χρονιά που μας πέρασε ο ΚΟΑΓ, συμμετείχε σε Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Clean Energy for EU Islands (Καθαρή Ενέργεια για τις Ευρωπαϊκές Νήσους). Το πρόγραμμα Clean Energy for EU Islands είναι μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία, με σκοπό τη μείωση των ζημιογόνων ρύπων στα νησιά που ανήκουν στα Ευρωπαϊκά Κράτη, μέσα από διαφορετικές πράσινες δραστηριότητες.
 
Παράλληλα γίνονται προσπάθειες για οριστικοποίηση της συμμετοχής του Οργανισμού στο θεσμό του Europan. Το Europan είναι ένας Ευρωπαϊκός θεσμός αστικού σχεδιασμού με ιστορία 30 ετών, στον οποίο λαμβάνουν μέρος πέραν των 50 Ευρωπαϊκών πόλεων και απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες. Πρόκειται για ένα εργαλείο που επιτρέπει στους φορείς που σχετίζονται με την αστική ανάπτυξη να διαμορφώνουν νέες στρατηγικές και να υλοποιούν καινοτόμα έργα.
 
Ο κ. Πελεκάνος αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το συγκρότημα κοινωνικής κατοικίας στην ενορία Αγίου Νικολάου στον Δήμο Λάρνακα σημειώνοντας ότι οι συμμετοχές ήταν αξιόλογες, αρκετές εκ των οποίων αποτελούν νέες, καινοτόμες προτάσεις με σύγχρονη αρχιτεκτονική έκφραση.

Είπε τέλος, ότι έχει προκηρυχθεί δεύτερος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για Συγκρότημα κοινωνικής κατοικίας σε γη του Οργανισμού στα Πάνω Πολεμίδια στην Λεμεσό.