You are here

Σύντομα συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών στον Παχύαμμο

26/05/2020 14:30

Υπό προϋποθέσεις η περιβαλλοντική αρχή, συναινεί στην ανέγερση συγκροτήματος πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Παχύαμμου, της επαρχίας Λευκωσίας.

Το έργο είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας N.C.S.K. Estates Ltd.

Ο βασικός όρος που έχει θέσει η περιβαλλοντική αρχή είναι όπως εντός της πολεοδομικής γεωργικής ζώνης Γ3 των προτεινόμενων τεμαχίων να μην γίνει οποιαδήποτε επέμβαση ή κατασκευή αλλά να παραμείνουν στην φυσική τους κατάσταση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, το τεμάχιο 443 εμπίπτει κατά 59% σε πολεοδομική ζώνη Π1 (παραθεριστική κατοικία) και κατά 41% σε πολεοδομική γεωργική ζώνη Γ3 ενώ το τεμάχιο 374 βρίσκεται εξολοκλήρου εντός ζώνης Γ3.

Οι προτεινόμενες κατοικίες προτείνονται να ανεγερθούν εντός των ορίων της παραθεριστικής ζώνης.

Σύμφωνα με την έκθεση του έργου, σκοπός του είναι η κατασκευή 12 παραθεριστικών κατοικιών πολυτελείας με πισίνες και βιολογικό σταθμό επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στα τεμάχια με αρ. 374 και 443, εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Παχύαμμου.

Όπως σημειώνεται, στα τεμάχια θα κατασκευαστούν δυο διαφορετικοί τύποι κατοικιών. Η κατοικία τύπου 1 θα έχει συνολικό εμβαδό 235 τ.μ. περίπου και θα διαθέτει 4 υπνοδωμάτια, ενώ η κατοικία τύπου 2 θα έχει συνολικό εμβαδό 206 τ.μ. περίπου και θα διαθέτει 3 υπνοδωμάτια. Θα κατασκευαστούν συνολικά 12 διώροφες κατοικίες, 6 κατοικίες από κάθε τύπο. Η οροφή κάθε κατοικίας θα δεντροφυτευτεί.

Ο συνολικός χώρος πρασίνου θα έχει έκταση 5600 τ.μ. περίπου και θα αποτελείται από γρασίδι και ενδημικά είδη θάμνων και δέντρων. Εξωτερικά θα υπάρχει πεζόδρομος που θα οδηγεί σε κάθε κατοικία, ενώ το όλο συγκρότημα καθώς και κάθε κατοικία θα φέρει χαμηλό περιτείχισμα κατασκευασμένο από πέτρα της περιοχής. Εντός του τεμαχίου υπάρχουν 3 ξύλινοι πάσσαλοι μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και πριν την έναρξη των χωματουργικών εργασιών θα απαιτηθεί η μετακίνηση τους μετά από συνεννόηση με την ΑΗΚ.

Θα κατασκευαστούν επίσης και 16 θέσεις στάθμευσης.

Στα τεμάχια υπάρχει άγρια φυσική βλάστηση η οποία αποτελείται από θάμνους (ξυσταρκά, θυμάρι κ.α.) και διάσπαρτα δέντρα (πεύκα, αμυγδαλιές, χαρουπιές).

Η ζώνη προστασίας παραλίας βρίσκεται σε απόσταση 54 μέτρων βόρεια από το όριο του τεμαχίου 443.

 Η κοντινότερη οργανωμένη παραλία κολύμβησης βρίσκεται 1.8 χλμ βορειοδυτικά του προτεινόμενου έργου. Στα δυτικά όρια του τεμαχίου με αριθμό 443 και 374 υπάρχει υδατόρεμα και στα ανατολικά όρια του τεμαχίου με αριθμό 443 υπάρχει επίσης υδατόρεμα.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη βρίσκεται 750 μέτρα δυτικά από τον πυρήνα της κοινότητας Παχύαμμου.

Της Ηρώς Ευθυμίου