You are here

Τα ακίνητα πολυτελείας οι μεγάλοι χαμένοι του 2020

07/04/2021 07:01

Τα ακίνητα πολυτελείας ήταν ίσως ο τομέας που επλήγη περισσότερο κατά το 2020, σύμφωνα με την έκδοση «Cyprus Real Estate Market – Year in Review 2020», της PwC Κύπρου.

Η έκδοση περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές του κλάδου κατά το 2020, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, οδηγώντας σε σημαντικά μειωμένα επίπεδα συναλλαγών ακινήτων κατά το πρώτο εξάμηνο, με σημάδια μερικής ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την ανάλυση της PwC, η συνολική αξία των συναλλαγών κατά το 2020 ανήλθε στα €3 δισ., καταγράφοντας μείωση της τάξης του 32% σε σύγκριση με το 2019. Η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στη σημαντική μείωση των συναλλαγών από ξένους αγοραστές, εξαιτίας των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας, η οποία επιδείνωσε τα ήδη μειωμένα επίπεδα δραστηριότητας κατά τους πρώτους μήνες του έτους. Μετά την άρση του πρώτου lockdown το Μάιο του 2020, παρατηρήθηκαν αυξημένα επίπεδα δραστηριότητας, κυρίως λόγω της εγχώριας ζήτησης. 

Όλες οι επαρχίες της Κύπρου κατέγραψαν διψήφια ποσοστά μείωσης σε αξίες συναλλαγών ακινήτων κατά το 2020. Οι παραλιακές επαρχίες της Λεμεσού και της Πάφου, όπου η ζήτηση εξαρτάται κυρίως από τους αλλοδαπούς επενδυτές, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση όσον αφορά την αξία των συναλλαγών (πτώση 36% και 47% αντίστοιχα) σε ετήσια βάση. Η Λευκωσία, ωστόσο, η οποία εξαρτάται κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, παρουσίασε το χαμηλότερο πλήγμα (πτώση 12%).

Με βάση την ανάλυση, φαίνεται ότι τα ακίνητα πολυτελείας ήταν ίσως ο τομέας που επλήγη περισσότερο κατά το 2020, με τις συναλλαγές οικιστικών ακινήτων με αξία άνω του €1,5 εκατ. να ανέρχονται στις 176, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 45% σε σύγκριση με το 2019. Δεδομένου ότι ο τομέας πολυτελών οικιστικών μονάδων έχει συνδεθεί με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), ο τερματισμός του προγράμματος δημιουργεί αβεβαιότητα όσον αφορά το μέλλον του τομέα αυτού και εντείνει την ανάγκη για αλλαγές στην αγορά και των προϊόντων που προσφέρονται. 

Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ένας από τους πιο ανθεκτικούς τομείς των ακινήτων φαίνεται να είναι οι οικιστικές μονάδες αξίας €100.000 - €300.000, καθώς μετά την άρση του πρώτου lockdown το Μάιο του 2020, σημειώθηκε αύξηση στη ζήτηση. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έντονη ζήτηση για κατοικίες, καθώς επίσης και στην αύξηση της ζήτησης για ενοικιαζόμενες κατοικίες και συναλλαγές αγοράς προς ενοικίαση. 

Όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα, ο αριθμός των νέων αδειών οικοδομής σημείωσε οριακή ετήσια μείωση της τάξης του 3%, ωστόσο η μείωση σε αξία αδειών ανήλθε σε 27%, γεγονός που δηλώνει ότι τα νέα έργα ήταν κατά μέσο όσο μικρότερης κλίμακας. Η μείωση οφείλεται κυρίως στο πρώτο lockdown, καθώς μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων καταγράφηκε μερική ανάκαμψη. Συγκεκριμένα, ο αριθμός και η αξία των νέων οικοδομικών αδειών αυξήθηκαν κατά 23% και 44% αντίστοιχα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σε δηλώσεις του, ο Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της PwC Κύπρου Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ανέδειξε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ακινήτων. «Οι προκλήσεις που επέφερε η πανδημία του COVID-19 καθιστούν επιτακτική την ανάγκη μεταρρύθμισης του τομέα των ακινήτων, του καθορισμού νέων προτεραιοτήτων καθώς και τη χάραξη νέων στρατηγικών για το μέλλον. Στη νέα μας έκδοση, οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες της PwC αποτυπώνουν την υφιστάμενη εικόνα του τομέα και παρουσιάζουν τις εισηγήσεις τους για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που θα επιτρέψει στον κλάδο να επιστρέψει στην ανοδική του πορεία συμβάλλοντας στην ενίσχυση της οικονομίας», επεσήμανε.

Της Γεωργίας Χαννή