You are here

Τα διαβατήρια θα «πλήξουν» πωλήσεις ακινήτων

03/09/2020 10:57

Μειωμένες καταγράφονται οι πωλήσεις ακινήτων όπως διαφαίνεται από νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το κτηματολόγιο, με τους φορείς της αγοράς να εκτιμούν ότι η συζήτηση που διεξάγεται για τα διαβατήρια θα επηρεάσει αρνητικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιούλιο η μείωση στις πωλήσεις διαμορφώνεται στο 5% από 8% τον Ιούλιο με τα πωλητήρια έγγραφα να ανέρχονται στα 561 από 588 τον Ιούλιο του 2019.

Ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης, αναφέρει στη StockWatch ότι η μείωση οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ακόμη η έντονη κινητικότητα από τους ξένους λόγω κυρίως του lockdown που δεν επιτρέπει την εύκολη διακίνηση τους τονίζοντας, ωστόσο, ότι η ζήτηση από την κυπριακή αγορά εξισορροπεί τουλάχιστον σε αριθμό πωλήσεων τη μεγάλη μείωση των ξένων.

«Η κατάσταση που παρατηρείται με τα διαβατήρια σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στο ενδιαφέρον των ξένων και θα πρέπει άμεσα το θέμα να λυθεί καθώς η συνεισφορά των ξένων επενδυτών στην κυπριακή οικονομία αποδείχθηκε τα τελευταία χρόνια ότι ήταν καταλυτική και με τυχόν απόσυρση της ζήτησης από τους ξένους θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες.

Αναφορικά με τους επτά μήνες του έτους, η μείωση στις πωλήσεις διαμορφώνεται στο 34% από 41% το εξάμηνο και τα πωλητήρια στα 4658 από 7044.

Μειωμένες κατά 44% είναι οι πωλήσεις ακινήτων στη Λεμεσό ενώ στην Πάφο η μείωση ανέρχεται στο 49%. Μείωση 27% καταγράφεται και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Στη Λάρνακα η μείωση είναι 24% και στη Λευκωσία 4%.

Το 2019 οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 12% φθάνοντας τα 10366 τεμάχια από 9242 το 2018.

Της Γεωργίας Χαννή