You are here

Τα μεγάλα έργα εκτοξεύουν τις κατασκευές

12/12/2018 06:16

Τα μεγάλα οικιστικά και εμπορικά έργα δίνουν μεγάλη ώθηση στον τομέα των κατασκευών, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Cystat, που προμηνύουν συνέχιση της ραγδαίας μεγέθυνσης που παρουσιάζει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια.

Τα αναλυτικά στοιχεία της Cystat για τις άδειες οικοδομής δείχνουν την απότομη άνοδο που βιώνει ο κλάδος μετά τα κίνητρα που δόθηκαν στους επιχειρηματίες ανάπτυξης για μεγάλες αναπτύξεις.

Η ώθηση προκύπτει κυρίως στην ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων εμπορικών ακινήτων και λιγότερο στα οικιστικά έργα, που η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα περιορίσουν το διογκούμενο στεγαστικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμβαδόν των αδειοδοτηθένων μη οικιστικών κτιρίων παρουσιάζει αύξηση 75% ενώ η αύξηση στα οικιστικά έργα ανέρχεται στο 27%.

Ο CEO της Andreou Property Strategy Ανδρέας Ανδρέου σημειώνει ότι η προσφορά σε επίπεδο αδειοδότησης έργων βρίσκεται σε πλήρη άνθιση.

«Όλοι σχεδόν οι κλάδοι όχι μόνο είναι με θετικό πρόσημο αλλά έχουν αυξηθεί με δυνατό διπλό ψηφίο ή ακόμα και με τριπλό ψηφίο. Για παράδειγμα, ο οικιστικός κλάδος συνολικά σημείωσε αύξηση 26,6% αλλά σημειώνεται πως η κατηγορία των οικιστικών πολυκατοικιών έχει σημειώσει από μόνη της αύξηση 53,4%.  Στην κατηγορία των μη οικιστικών έργων αξιοσημείωτη είναι η συνολική αύξηση του 75,3%, ενώ ο κλάδος των ξενοδοχείων με 837,7% προκαλεί δέος», τονίζει.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στα κτίρια εμπορίου σημειώνεται αύξηση 113% ενώ στα γραφεία η άνοδος φθάνει το 155%.

Το εμβαδόν των αδειοδοτηθένων έργων για ξενοδοχεία σημειώνει εντυπωσιακή αύξηση 838% ενώ αυξημένο κατά 85% είναι και το εμβαδόν των κτιρίων για ψυχαγωγία.

«Το γεγονός ότι ο γραφειακός τομέας επανέρχεται μετά από πολλά χρόνια με 155,2% αύξηση δείχνει ότι εταιρείες με φυσική παρουσία εγκαθίστανται στη χώρα μας.  Οι κλάδοι των εστιατορίων/ καφετεριών καθώς και των μικτών πολυκατοικιών σημείωσαν πτώση 36% και 30% περίπου αντίστοιχα.  Η μεν πρώτη περίπτωση δείχνει το γεγονός ότι ο τομέας ξανοίγεται πιο προσεκτικά κατά αυτή την περίοδο.  Η δε δεύτερη περίπτωση δείχνει πως οι μικτές πολυκατοικίες ήταν μόδα ή λύση ανάγκης που ξεθωριάζει», σημειώνει ο κ. Ανδρέου.

Οικιστικά

Όσον αφορά τα οικιστικά έργα, τα εμβαδά για οικιστικές πολυκατοικίες παρουσιάζουν ετήσια αύξηση 53% και αυτά για διπλοκατοικίες 32%.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Cybarco Ltd Ηρακλής Πασάδης αναφέρει ότι η αγορά σήμερα ακολουθεί ανοδική πορεία με αυξημένο όγκο εργασιών ιδιαίτερα όσον αφορά τα ψηλά κτίρια (πύργους).

Σημειώνει ότι η τάση θα συνεχιστεί παρόλο που αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις όσον αφορά το σχέδιο πολιτογραφήσεων και τον κορεσμό της αγοράς.

Στα κτίρια με πέραν των δύο κατοικιών σημειώθηκε αύξηση 33%.
 

Στις μονοκατοικίες η αύξηση ανήλθε στο 17%.

Ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης σημειώνει ότι οι άδειες οικοδομής αυξήθηκαν το 2018 σε σχέση με το ήδη αυξημένο 2017 κυρίως στους τομείς που αφορούν την στέγαση και τον τουρισμό.

«Η μεγαλύτερη αύξηση όπως ήταν αναμενόμενο ήταν στα οικιστικά κτίρια διαμερισμάτων αντικατοπτρίζοντας τη χαμηλή προσφορά σε σχέση με την ζήτηση που υπήρχε και σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ενοικίων και κατ’ επέκταση των αξιών στα διαμερίσματα», σημειώνει.

«Οι άδειες για νέα διαμερίσματα κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2018 ήταν 285, κάτι που μεταφράζεται σε 234 000 τμ νέων διαμερισμάτων ούτως ώστε να καλυφθεί η ζήτηση. Οι υπόλοιπες αναπτύξεις παραμένουν περίπου σταθερές», επισημαίνει.

Εξαίρεση στον οικιστικό τομέα αποτελεί η κατηγορία των συγκροτημάτων εξοχικών διαμερισμάτων επειδή εκεί φαίνεται να υπάρχει ακόμη αρκετό αδιάθετο στοκ.

Όσον αφορά το επόμενο διάστημα, ο κ. Κουρουσίδης αναμένει ότι ο ίδιος ρυθμός ανάπτυξης θα ακολουθήσει και το 2019 με αύξηση στις άδειες οικιστικών μονάδων, μικρή αύξηση στα τουριστικά υποστατικά και σταθεροποίηση στις άλλες χρήσεις.

Προσοχή

Παρά τη μεγάλη άνθιση της αγοράς, ο κ. Ανδρέου συστήνει προσοχή. «Αυτή είναι η εικόνα της προσφοράς.  Σε καμία περίπτωση δεν είναι η πλήρης εικόνα.  Αν οι πιο πάνω κινήσεις αδειοδότησης βασίζονται σε ενδελεχή έρευνα της ζήτησης που αναμένεται να υπάρχει στα επόμενα χρόνια και έχει ορθή βάση, τότε τα πράγματα είναι θετικά.  Αν όμως οι πιο πάνω κινήσεις βασίζονται σε προαίσθημα και ενθουσιασμό, τότε υπάρχει εγγενές πρόβλημα.  Αν δεν υποστηριχθεί από την πραγματική ζήτηση, τότε υπάρχουν κίνδυνοι υπερπροσφοράς», τονίζει ο κ. Ανδρέου.

Το σύνολο της αύξησης στις άδειες οικοδομής ανήλθε το εννεάμηνο στο 32%, κυρίως λόγω προώθησης μεγάλων έργων.

Της Γεωργίας Χαννή