You are here

Τα πάνω κάτω στις φοιτητικές εστίες, φωτιά στα ενοίκια

28/07/2022 07:11

Απρόσμενες δυσκολίες στην εξεύρεση φοιτητικής στέγης δημιούργησε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος σε φοιτητές που αναζητούν διαμέρισμα προς ενοικίαση σε Λεμεσό και Πάφο, δηλώνουν φορείς της αγοράς.

Αντίθετα, στη Λευκωσία το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό λόγω των φοιτητικών εστιών που δημιούργησαν τα ίδια τα Πανεπιστήμια προσφέροντας δελεαστικά φοιτητικά πακέτα, αλλά και των φοιτητικών εστιών που δημιούργησαν ιδιώτες επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Θα δεινοπαθήσουν οι πρωτοετείς φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Ο υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας Danos - Real Estate, Άγγελος Κωνσταντίνου, μιλώντας στη StockWatch είπε ότι «οι φοιτητές, ειδικά οι πρωτοετείς στο ΤΕΠΑΚ, θα δεινοπαθήσουν διότι στη Λεμεσό δεν υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα προς ενοικίαση.  Έγιναν ανάρπαστα από τους αλλοδαπούς που ήρθαν από τις χώρες που επηρεάζονται από τον ρωσο – ουκρανικό πόλεμο, ιδιαίτερα από την Ουκρανία».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι ένα στούντιο πέριξ του ΤΕΠΑΚ ενοικιάζεται €700 μηνιαίως και τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου μέχρι και €1100 μηνιαίως, ενώ στον παραλιακό δρόμο τα ενοίκια κυμαίνονται από €2.000 έως €2.500 το μήνα, «συνεπώς οι ξένοι αναζητούν ακίνητο γύρω στο κέντρο της πόλης για να μπορούν να διακινούνται εύκολα με αποτέλεσμα τα ενοίκια να εκτοξευθούν στα ύψη ακόμη και στις γειτονιές, παρ’ όλα αυτά νοικιάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ».

Αντίθετα, στη Λευκωσία τα ενοίκια που απευθύνονται σε φοιτητές παρέμειναν σε σταθερές τιμές λόγω των φοιτητικών εστιών που δημιουργήθηκαν από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και ιδιώτες σε μικρή απόσταση από αυτά.

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου γύρω από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (Έγκωμη, Άγιο Δομέτιο, Στρόβολο) υπάρχουν αρκετές επιλογές για τους φοιτητές γι’ αυτό εγκαταλείπουν τα διαμερίσματα ενός ή δύο υπνοδωματίων που διέμεναν δύο μαζί και πηγαίνουν στις φοιτητικές εστίες που το ενοίκιο περιλαμβάνεται μέσα στο πακέτο.

Διευκρίνισε επίσης ότι «το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έριξε την τιμή του πακέτου από €599 στα €499 ώστε να προσελκύει ξανά τους φοιτητές οι οποίοι άφησαν τα διαμερίσματα στο πλαίσιο της εξ’ αποστάσεως μάθησης τα χρόνια της πανδημίας».

«Τα δεδομένα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο δεν διαφοροποιούνται διότι επίσης κτίστηκαν φοιτητικές εστίες. Στην περιοχή Αγλατζιάς παρέμειναν επίσης σταθερές οι τιμές των διαμερισμάτων που απευθύνονται σε φοιτητές, ως εκ τούτου δεν προβλέπεται να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίου λόγω της πανδημίας έχουν διαφοροποιηθεί οι συνήθειες αρκετών φοιτητών οι οποίοι επιλέγουν να διαμένουν με τους γονείς τους σε άλλες πόλεις όπως το Παραλίμνι, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό και να πηγαινοέρχονται με το λεωφορείο, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι δεν απαιτείται όλες τις ημέρες της εβδομάδας να έχουν φυσική παρουσία στα μαθήματα.

Τα ενοίκια επιστρέφουν σε τιμές του 2019

Στις τιμές του 2019 επανέρχονται τα ενοίκια στα φοιτητικά διαμερίσματα στη Λευκωσία μετά την αισθητή μείωση που σημειώθηκε το 2020 λόγω της πανδημικής κρίσης και την εξ’ αποστάσεως μάθηση και τη μικρή αύξηση το 2021 όταν άρχισαν οι φοιτητές να επιστρέφουν στα Πανεπιστήμια, δήλωσε στη StockWatch ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργος Μουσκίδης.

«Το ενοίκιο στα επιπλωμένα στούντιο σε ιδιωτικές καινούργιες πολυκατοικίες συμπεριλαμβανομένου του ιντερνέτ και του νερού εκτός του ηλεκτρικού ρεύματος ενοικιάζονται γύρω στα €550 το μήνα.

Το ενοίκιο στο αντίστοιχο στούντιο στη δυτική Λευκωσία που φιλοξενεί τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ανέρχεται γύρω στα €600 το μήνα». 

Σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη, το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου σε μικρή απόσταση από τα Πανεπιστήμια κυμαίνεται γύρω στα €600 το μήνα συν τα κοινόχρηστα, το ρεύμα, το νερό και το ιντερνέτ. Το ενοίκιο για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων κυμαίνεται γύρω στα €850 και τριών υπνοδωματίων γύρω στα €1000 γι’ αυτό αρκετοί φοιτητές επιλέγουν διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων για να μοιράζονται το ενοίκιο και τα υπόλοιπα έξοδα.

Πήραν φωτιά τα ενοίκια στη Λεμεσό

Το μέλος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Λεμεσού, μεσίτης Δημήτρης Ρήγος, δήλωσε στη StockWatch ότι «μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την κάθοδο στην Κύπρο ρώσων και ουκρανών τα ενοίκια εκτοξεύθηκαν στα ύψη ενώ σε χρόνο ρεκόρ εξαφανίστηκαν από την αγορά διαμερίσματα και κατοικίες».

Στην απρόσμενη εκτόξευση των ενοικίων συνέβαλαν όπως είπε, οι ρώσοι και ευρωπαίοι επιχειρηματίες «οι οποίοι μετέφεραν την έδρα τους στη Λεμεσό και νοίκιασαν διαμερίσματα και κατοικίες για να στεγάσουν το προσωπικό τους και τις οικογένειες τους».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι το ενοίκιο σε ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου κυμαίνεται από €1000 έως €1200 το μήνα.

Ο κ. Ρήγος προτρέπει τους φοιτητές να αλλάξουν συνήθειες προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα στέγασης τους.

«Οι δευτεροετείς και τριτοετείς φοιτητές θα κρατήσουν τα διαμερίσματα που είχαν τον προηγούμενο χρόνο ίσως με μια μικρή αύξηση ενώ οι πρωτοετείς αν σταθούν τυχεροί μπορεί να συμφωνήσουν με φοιτητές που φεύγουν να κρατήσουν αυτοί το διαμέρισμα τους, όμως λύση ανάγκης είναι η ενοικίαση διαμερίσματος τριών υπνοδωματίων το οποίο πάντα έχει λιγότερη ζήτηση από το διαμέρισμα ενός ή δυο υπνοδωματίων το οποίο μπορείς να το βρεις στα €1300 ή €1500 το μήνα και να μοιράζονται τα έξοδα. Μια άλλη λύση είναι να μετακινούνται με λεωφορεία από την πόλη που διαμένουν».

Χάθηκαν τα ακίνητα στην Πάφο

Ανύπαρκτα είναι και τα διαμερίσματα στην Πάφο δήλωσε στη StockWatch το μέλος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων και μεσίτης Γιώργος Πέτρου, σημειώνοντας ότι ενοικιάστηκαν όλα και ακόμη ψάχνουν ρώσοι και ουκρανοί που κατέφθασαν στην Πάφο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων σε καινούργια πολυκατοικία ανήλθε στα €800 το μήνα, όμως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν υπάρχει ούτε για δείγμα διαμέρισμα προς ενοικίαση».

Σημείωσε ότι «ακόμη πιο δυσεύρετα είναι τα μικρά διαμερίσματα που αναζητούν οι φοιτητές πλησίον των Πανεπιστημίων διότι η Πάφος είναι τουριστική πόλη και τα ενοίκια είναι πολύ ψηλά».

Στο χορό και η Λάρνακα

Σύμφωνα με το μεσίτη και μέλος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Λάρνακας, Βάσο Ζάκο, ανάρπαστα έγιναν τα διαμερίσματα και στην πόλη του Ζήνωνα.

«Οι φοιτητές όμως μπορούν να βρουν διαμέρισμα δεύτερης ή τρίτης γενιάς προς την Ορόκλινη και Πύλα που είναι πιο κοντά στο Πανεπιστήμιο Uclan το οποίο για την ώρα είναι το μεγαλύτερο στη Λάρνακα», επεσήμανε.

Της Ηρώς Ευθυμίου