You are here

Τελειώνει η χρυσή εποχή των διαβατηρίων

05/02/2020 07:11

Δραματική μείωση στις πολιτογραφήσεις επενδυτών αναμένουν το επόμενο διάστημα οι παράγοντες της αγοράς, εκτιμώντας ότι φέτος θα εκδοθούν μόλις 100 με 200 διαβατήρια έναντι σχεδόν 600 το 2019.

Μετά από επτά χρόνια ραγδαίας ανάπτυξης των τομέων ακινήτων και κατασκευών, η μεγάλη ροή εκατοντάδων εκατομμυρίων νέων επενδύσεων μέσω της πολιτογράφησης των επενδυτών πλησιάζει στο τέλος της, καθώς τα αυστηρότερα κριτήρια παραχώρησης διαβατηρίων, η αρνητική φήμη της Κύπρου και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εγκεκριμένοι επενδυτές, επιβαρύνουν σημαντικά το κλίμα.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που εξασφάλισε η StockWatch τα δύο τελευταία χρόνια σημειώθηκε ρεκόρ στις πωλήσεις.

Το 2019, εν μέσω των έντονων πολιτικών συζητήσεων για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο που είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή πιο αυστηρών κριτηρίων, παραχωρήθηκαν 579 χρυσά διαβατήρια έναντι επενδύσεων €2,5 εκ.  Τα πλείστα διαβατήρια εκδόθηκαν πριν τον Μάιο, όταν η κυβέρνηση εισήγαγε, αρχικά, αυστηρότερα κριτήρια.

Το 2018 παραχωρήθηκαν 581 χρυσά κυπριακά διαβατήρια.

Το 2017 παραχωρήθηκαν 503 κυπριακά διαβατήρια, το 2016 εκδόθηκαν 443, το 2015 ο αριθμός έφτασε τα 337, το 2014 ανήλθε στα 214 και το 2013 έφτασε τα 55.

Η προσέλκυση επενδύσεων μέσω διαβατηρίων έδωσε σημαντική ώθηση στην οικονομία τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης κοντά στο 4%.  Η μείωση της ροής επενδύσεων τα επόμενα χρόνια αναμένεται να οδηγήσει σε αισθητή επιβράδυνση της οικονομίας.

Παράπονα από τις τράπεζες

Ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Γιώργος Μάης, σε δηλώσεις στη StockWatch εξέφρασε παράπονα για τη στάση των τραπεζών διότι περνούν από κόσκινο τους επενδυτές οι οποίοι αγανακτούν και εγκαταλείπουν την Κύπρο.

Σημειώνει επίσης ότι με την εφαρμογή των αυστηρότερων κριτηρίων δεν επιτρέπεται στα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα να αποκτήσουν κυπριακή ιθαγένεια, τονίζοντας ότι «πολιτικά εκτιθεμένα πρόσωπα είναι και οι συγγενείς τους, άρα φεύγει ένας μεγάλος αριθμός, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία που είναι μια τεράστια αγορά. Από την άλλη δεν πρέπει να αλλάζει συνέχεια το πρόγραμμα διότι μετά χάνει την αξιοπιστία του».

Η εσωτερική φαγούρα το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εκτιμητών ακινήτων Πάνος Δανός δήλωσε ότι «πολεμούμε εμείς οι ίδιοι το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων, με αποτέλεσμα η Κύπρος να εκπέμπει μια αρνητική εικόνα στο εξωτερικό».

Επεσήμανε ότι «οι εφημερίδες στο Λονδίνο γράφουν καθημερινά για πολιτογραφήσεις σε εγκληματίες και μαφιόζους που αποκτούν βρετανικό διαβατήριο και κανένας δεν κατηγορεί πως έφθασαν να πολιτογραφηθούν αυτά τα άτομα στον τόπο τους. Διορθώνουν το λάθος και προχωρούν με το πρόγραμμα. Εμείς κατηγορούμε το ίδιο το πρόγραμμα ότι είναι λανθασμένο και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε, να μην υπάρχουν πλέον ενδιαφερόμενοι για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα», υπέδειξε.

Ανέφερε επίσης ότι «η ίδια η οικονομία θα οδηγήσει τους developers σε ποιο είδος ζήτησης θα ανταποκριθούν.  Είναι γεγονός ότι έχει μειωθεί το ενδιαφέρον. Κάθε οικονομία και κάθε χώρα έχει ένα κύκλο δραστηριότητας, εμείς εδώ και 7 χρόνια είχαμε μια έντονη δραστηριότητα, τώρα κάπου ναι ίσως να υπάρχει μια ισορροπία».

Παρόλα αυτά ο κ. Δανός εξέφρασε την πεποίθηση ότι και το 2020 θα σημειωθεί σημαντική δραστηριότητα στους οικιστικούς πύργους και οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι σε ψηλά επίπεδα.

Εξαντλήθηκε η ζήτηση διαβατηρίων

Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων Πόλυ Κουρουσίδη, υπάρχει ζήτημα με τα αυστηρότερα κριτήρια που ταλαιπωρούν τους επενδυτές αλλά και με το ότι η ζήτηση έχει φτάσει στα όρια της.

«Αν καλύψουμε τον μισό αριθμό των προηγούμενων χρόνων, φέτος θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι», είπε.

Συμφώνησε ότι η αφαίρεση από τον κατάλογο των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων μειώνει αυτόματα το ενδιαφέρον για την Κύπρο διότι αποκλείονται και οι συγγενείς τους.

Επέκρινε επίσης τα κόμματα διότι όπως είπε, διασύρουν διεθνώς τους ξένους επενδυτές και εξήγησε ότι στην Κίνα και τη Σαουδική Αραβία απαγορεύεται η διπλή υπηκοότητα.

Παράλληλα εκτίμησε πως «τα επόμενα 3-4 χρόνια οι developers θα στραφούν στην κυπριακή αγορά με λιγότερα κέρδη αλλά και με μειωμένο ρίσκο».

Οι πολιτογραφήσεις θα κατασταλάξουν στις 100- 200

Χαρακτηριστική της εικόνας που επικρατεί σήμερα στην παραχώρηση ιθαγένειας, η δήλωση του προέδρου του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργου Μουσκίδη.

«Νομίζω ότι όπου είχαμε κότα με χρυσά αυγά τη στειρέψαμε. Είχαμε το θέμα με τις φοιτητικές εστίες.  Τώρα κτίζουμε παντού. Το ίδιο με τα ξενοδοχεία.  Το μόνο θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι έρχονται ξένα branches».

Όσον αφορά τους πύργους φαίνεται ότι μειώθηκε το ενδιαφέρον, αναφέρει.  Ο κύκλος που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια κλείνει. Τώρα μόνο κάποιοι επιλεκτικοί ξένοι επενδυτές θα επιδεικνύουν ενδιαφέρον, επεσήμανε.

«Κουράσαμε τους επενδυτές με τα προβλήματα που τους δημιουργήσαμε λόγω των αυστηρότερων μέτρων, τους περιορισμούς στην εισαγωγή των χρημάτων που τους θέτουν οι τράπεζες.  Μειώθηκε το ενδιαφέρον τους για την Κύπρο» είπε, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το πρόγραμμα θα συνεχίσει με χαμηλότερους ρυθμούς και θα κατασταλάξει στους 100- 200 εγκρίσεις το χρόνο».

Της Ηρώς Ευθυμίου