You are here

Θέμα χρόνου οι επιπτώσεις στον τομέα ακινήτων

02/03/2022 07:28

Σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων αναμένεται να έχει βραχυπρόθεσμα το ουκρανικό, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι εκτιμούν ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί τόσο από τη Ρωσία, όσο και από την Ουκρανία, λόγω των διαχρονικών φιλικών σχέσεων.

Εμπλεκόμενοι φορείς υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι η επένδυση σε ακίνητη περιουσία είναι η ασφαλέστερη, υποστηρίζοντας ότι μετά το τέλος κάθε παρόμοιας κρίσης προκύπτουν τάσεις επέκτασης για λόγους ασφαλείας, κάτι από το οποίο αναμένεται να υπάρξει θετικός αντίκτυπος για την κυπριακή αγορά ακινήτων.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνουν ότι βραχυπρόθεσμα, το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθεί ο τομέας στη Λεμεσό.

Το μεγαλύτερο πλήγμα στην αγορά της Λεμεσού

Ο CEO της εταιρείας G&P Lazarou Πέτρος Λαζάρου, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αγορά της Λεμεσού θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω του ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που στηρίζονται στο εμπόριο μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας, ενώ υπάρχουν και αρκετές ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στη Λεμεσό.

Πρόσθεσε όμως, ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη χρονική διάρκεια του πολέμου, λέγοντας ότι «αν τελειώσει ο πόλεμος αύριο θα είναι διαφορετικός ο αντίκτυπος, εάν τελειώσει σε μια εβδομάδα θα είναι διαφορετικός, ενώ όσο μακραίνει το χρονικό διάστημα του πολέμου και των κυρώσεων εντείνεται η αβεβαιότητα με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι ζημιές σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες».

Ειδικότερα για την αγορά ακινήτων εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρχει διάθεση για αγορά ακινήτων ώστε όσοι θέλουν να επενδύσουν να μην έχουν όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι. «Η Κύπρος είναι σε θέση να τους προσφέρει πληθώρα ευκαιριών για επενδύσεις», σημείωσε.

Όσον αφορά την κυπριακή αγορά, είπε ότι οι ενδιαφερόμενοι τρέχουν να κλειδώσουν τις αγορές τους υπό το φόβο ότι θα ανέβουν ακόμη πιο πολύ οι τιμές των πρώτων υλών και ως εκ τούτου και το κατασκευαστικό κόστος.

Μακροπρόθεσμη αύξηση ρωσικών επενδύσεων

Ο Managing Director της WiRE Παύλος Λοΐζου, σε δηλώσεις στη StockWatch, διαχώρισε σε τρία μέρη τις επιπτώσεις στην κυπριακή αγορά, οι οποίες εκτιμά ότι θα επηρεάσουν ειδικότερα την αγορά της Λεμεσού και κατ’ δεύτερο της Πάφου.

«Το πρώτο κομμάτι αφορά τους ρώσους που είχαν πρόθεση να επενδύσουν ή να αγοράσουν αυτούς τους μήνες ένα ακίνητο κυρίως στη Λεμεσό, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει λόγω των κυρώσεων», σημειώνει.

«Το δεύτερο κομμάτι αφορά τους παρόχους εταιρειών, όπως τα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, που έχουν πελάτες από τη Ρωσία και λόγω των κυρώσεων στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές έχουν παγώσει οι δραστηριότητες τους».

«Άρα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα επηρεαστούν οι συναλλαγές των ακινήτων και υπηρεσιών», τονίζει.

Επισημαίνει ωστόσο, ότι «μακροπρόθεσμα όμως θα αυξηθούν οι ρωσικές εταιρείες και οι επενδυτές που θα αναζητούν μια δεύτερη έδρα στο εξωτερικό και η Κύπρος θα αποτελέσει και πάλι μια από τις επιλογές τους λόγω του ότι διαθέτει ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον και υπηρεσίες, γεγονός που το αναγνωρίζουν με την παρουσία τους στην Κύπρο».

Σοβαρές ζημιές βραχυπρόθεσμα

Ο CEO της Cyfield Γιώργος Χρυσοχός, δήλωσε στη StockWatch ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο ο ρώσο – ουκρανικός πόλεμος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία σε πολλά επίπεδα. «Κατ’ αρχήν», επεσήμανε, «οι συναλλαγές που βρίσκονταν σε εξέλιξη ή προγραμματίζονταν γι’ αυτό το μήνα θα παγώσουν».

«Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «έχει διαπιστωθεί ότι όταν υπάρχει κρίση σε γειτονικές χώρες επωφελείται η Κύπρος, δηλαδή όπου υπάρχει πλούτος, μετά το τέλος της κρίσης οι επιχειρηματίες και επενδυτές θέλουν να επεκταθούν για λόγους ασφαλείας και σε άλλες χώρες, να μεταφέρουν την έδρα τους και την οικογένεια τους σε πιο ασφαλή χώρα.

«Συνεπώς», εκτιμά, «μακροπρόθεσμα θα επωφεληθεί η Κύπρος από τη Ρωσία και την Ουκρανία, διότι διατηρεί φιλικές σχέσεις διαχρονικά και με τις δύο χώρες. Οπότε θα δούμε να αυξάνονται και οι πωλήσεις των ακινήτων αλλά και των επενδύσεων».  

Προβλήματα σε τρία πεδία

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δανός/BNP Paribas Real Estate Πάνος Δανός, σε δηλώσεις στη StockWatch, ανέφερε ότι «όσοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία στην κυπριακή οικονομία δεν έχουν άδικο καθώς πέρα από τις τιμές της ενέργειας που ήδη σκαρφαλώνουν, η Κύπρος έχει τρία ακόμη πεδία για να περιμένει προβλήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Δανό τα τρία πεδία ανησυχίας είναι οι εξαγωγές προϊόντων οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν δυσκολέψει, κυρίως λόγω ρυθμίσεων και κυρώσεων της ΕΕ, ο τουρισμός, όπου οι ρώσοι και ουκρανοί επισκέπτες ξεπερνούν το ένα τέταρτο των αφίξεων τις οποίες χρειάζεται η Κύπρος και τρίτο, οι ρωσικές επενδύσεις που γίνονται στην Κύπρο, αλλά και η ίδια η παρουσία Ρώσων, Ουκρανών και Λευκορώσων στη Κύπρο, που ενδέχεται να περιορίσουν τις δραστηριότητες τους.

Τόνισε ότι «η μη χορήγηση βίζας και ο τραπεζικός αποκλεισμός είναι δύο ισχυρά αντικίνητρα, που φαίνεται ότι θα εφαρμόσει η ΕΕ για τους ρώσους», προσθέτοντας στο κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και τον πληθωρισμό που όπως είπε, οδηγούν σε αύξηση τιμών στην κτηματαγορά και κάποια μείωση στις αγοραπωλησίες.

Αναφέρθηκε επίσης στην πτώση των χρηματιστηρίων και άλλων επενδυτικών εργαλείων διεθνώς, αλλά και στα αρνητικά καταθετικά επιτόκια τα οποία, όπως ανέφερε, αναδεικνύουν ακόμα μια φορά την επένδυση σε ακίνητη περιουσία ως την ασφαλέστερη.

Της Ηρώς Ευθυμίου