You are here

Τρέχουν να εγκρίνουν 900 διαβατήρια εν μέσω κορωνοϊού

02/04/2020 07:20

Το σοκ στην οικονομία που προκάλεσαν οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού, έβαλε τα δυο πόδια της κυβέρνησης σε ένα παπούτσι, η οποία τρέχει την έγκριση των 900 αιτήσεων για απόκτηση του κυπριακού διαβατηρίου που εκκρεμούσαν από πέρσι.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή η πανδημία πάγωσε στην κυριολεξία το πρόγραμμα, εντούτοις η κυβέρνηση προωθεί με γοργούς ρυθμούς την εξέταση των αιτήσεων που εκκρεμούν, διότι όπως συνέβη και με την οικονομική κρίση του 2013, χρειάζεται άμεσα τα κονδύλια για αναχαίτιση της οικονομικής ύφεσης που έρχεται.

Ήδη έχει συμπληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί μέχρι το Μάρτιο του 2019 και τώρα στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι 150 αιτήσεις που κατατέθηκαν τον Απρίλιο του 2019 και οι 324 αιτήσεις που υποβλήθηκαν το Μάιο του 2019, δηλαδή ένα μήνα πριν την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων κριτηρίων.

Στα χέρια υπουργικού νέες προτάσεις για διαβατήρια

Παράλληλα όμως η κυβέρνηση τρέχει και τη διαδικασία ενίσχυσης της αξιοπιστίας του υφιστάμενου πλαισίου ώστε να είναι έτοιμη, την επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού, να μπει ξανά δυναμικά στο παιχνίδι διότι αναμένεται τεράστιος ανταγωνισμός από χώρες που προσφέρουν παρόμοια σχέδια.

Η πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής που έχει συσταθεί για να υποβάλλει συγκεκριμένες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, Δήμητρα Καλογήρου, δήλωσε στη StockWatch ότι οι εισηγήσεις της επιτροπής οι οποίες παραδόθηκαν ήδη στο υπουργικό συμβούλιο περιστρέφονται σε δύο βασικούς άξονες.

Κατ’ αρχή είπε, «εισηγούμαστε την τροποποίηση του περί αρχείου πληθυσμού νόμου (στον οποίο περιλαμβάνονται τα άρθρα αποστέρησης της πολιτογράφησης), με τη διεύρυνση των άρθρων ώστε να παρέχεται η ευχέρεια στο υπουργικό συμβούλιο να λάβει υπόψη του και άλλους παράγοντες για ανάκληση διαβατηρίων που έχουν ήδη εκδοθεί».

Ειδικότερα, εξήγησε,«εισηγούμαστε όπως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας αν ο επενδυτής που απέκτησε ήδη κυπριακό διαβατήριο κατηγορηθεί για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα, η καταζητείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την Europol ή την Interpol, τότε να παρέχεται η ευχέρεια στο υπουργικό συμβούλιο να ανακαλεί την πολιτογράφηση. Στο υφιστάμενο πλαίσιο τυχόν ανάκληση προνοείται μόνο σε περιπτώσεις καταδίκης και όχι κατηγορίας», διευκρίνισε.

Η επιτροπή εισηγείται επίσης την αυστηρή τήρηση των όρων πολιτογράφησης, όπως η πρόνοια ότι δεν δικαιούνται να πουλήσουν την επένδυση τους πριν παρέλθουν πέντε χρόνια, ή ότι θα πρέπει να διαμένουν στην Κύπρο για κάποιο χρονικό διάστημα όπως έχει συμφωνηθεί, όπως και οι άλλες πρόνοιες.

Η κ. Καλογήρου ανέφερε επίσης ότι «διευρύνουμε περαιτέρω τους λόγους αποστέρησης με την προσθήκη του όρου ongoing (συνεχείς υποχρέωση) στον περί αρχείου νόμου έτσι με έμμεσο τρόπο θα έχει αναδρομική ισχύ η συγκεκριμένη πρόνοια η οποία θα αποτελέσει και το κλειδί που θα λύσει τα χέρια της κυβέρνησης για αφαίρεση του κυπριακού διαβατηρίου των 29 υπό εξέταση περιπτώσεων εάν αποδειχθεί ότι μέσα στη δεκαετία, απέκτησαν το κυπριακό διαβατήριο με ψευδείς παραστάσεις ή είχαν ανοικτές ύποπτες υποθέσεις στη χώρα τους».

Τόνισε ακόμη ότι εισηγούνται όπως η διαδικασία παραχώρησης υπηκοότητας να τεθεί υπό την εποπτεία του νόμου για το ξέπλυμα χρήματος.

«Αν θέλουμε να κάνουμε σωστό diligence, πρέπει να υπάγεται κάτω από το νόμο του money laundering.  Για το λόγο αυτό εισηγούμαστε ότι από τη στιγμή που θα είναι το κυπριακό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων υπό την εποπτεία του money laundering να συμπεριληφθούν στον κατάλογο και τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ)».

Η τριμελής επιτροπή υπέβαλε επίσης εισηγήσεις όπως οι πάροχοι υπηρεσιών να μην είναι developers ή πρόσωπα που εισηγήθηκαν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης.

Της Ηρώς Ευθυμίου