You are here

Βροχή οι αιτήσεις για 5 πολυώροφα στη Λάρνακα

06/09/2019 07:18

Την τιμητική της είχε χθες η Λάρνακα από την περιβαλλοντική αρχή η οποία ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, 5 πολυώροφα project, προς εξέταση και έκδοση θετικής γνωμάτευσης ώστε να ξεκινήσει η ανέγερση τους.

Πρόκειται για πέντε έργα από 12 έως 19 ορόφους, τα δύο εξ’ αυτών θα αποτελούνται απο πολυτελή γραφεία. Τα άλλα τρία απο μεικτή οικιστική και εμπορική ανάπτυξη. Οι εταιρείες οι οποίες προγραμματίζουν την ανέγερση των έργων κατέθεσαν μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον απο την ανέγερση τους (ΜΕΕΜ) ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής.

Radisson Residences 19 ορόφων

Η εταιρεία Savvas Kakos and Associates κατέθεσε μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) απο την ανέγερση μεικτής οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης υπό την ονομασία «Radisson Residences», 19 ορόφων, στο δήμο Λάρνακας.

Θα έχει ύψος 69.22m (από το επίπεδο του εδάφους). Το συνολικό εμβαδόν της οικιστικής ανάπτυξης θα είναι 2,239 τ.μ.

Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Λάρνακας, εντός των τεμαχίων 640, 641, 642 και 644 τα οποία βρίσκονται στην ενορία Χρυσοπολίτισσας (αστική και παράκτια περιοχή).

Χαρακτηριστικά του έργου

Θα αποτελείται απο 59 διαμερίσματα, τα οποία βρίσκονται στο επίπεδο 5-18, 1 καφετέρια στο ισόγειο του κτηρίου και χώρο υποδοχής και 1 κέντρο αναψυχής (bar οροφής) στο επίπεδο 19.

Θα περιλαμβάνει γραφεία στο μεσοπάτωμα, 1 γυμναστήριο, 1 κολυμβητική δεξαμενή στο επίπεδο και χώροι πολλαπλών χρήσεων, 38 χώροι στάθμευσης στο ισόγειο του κτηρίου, 28 χώροι στάθμευσης στο μεσοπάτωμα Α, 28 χώροι στάθμευσης στο μεσοπάτωμα Β. Γραφεία και μηχανοστάσιο στο μεσοπάτωμα Α και Β, και 15 χώροι στάθμευσης στο επίπεδο 3.

Υπολογίζεται ότι θα φιλοξενούνται στην προτεινόμενη ανάπτυξη 150-160 άτομα (ένοικοι, προσωπικό και επισκέπτες).

Best Western Zenon 12 ορόφων

Η εταιρεία Legafer Investment Ltd, κατέθεσε ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την κατασκευή και λειτουργία πολυώροφου κτιρίου (ΜΕΕπ), με την ονομασία Best Western Zenon.

Το έργο θα αποτελείται από 12 ορόφους οικιστικής ανάπτυξης και θα περιλαμβάνει διαμερίσματα, χώρο στάθμευσης και υπηρεσίες προς τους ενοίκους.

Το προτεινόμενο έργο θα κατασκευαστεί εντός των ιδιωτικών τεμαχίων 559, 306, 307 και 316.

Σύμφωνα με τη ΜΕΕΠ, σκοπός του κτηρίου είναι η εξυπηρέτηση και φιλοξενεία ντόπιων και ξένων τουριστών σε πολυτελή οικιστικές μονάδες και η παροχή υπηρεσιών σε αυτους.

Infinity Residences 11 ορόφων

Η εταιρεία Rinon Investment προγραμματίζει την κατασκευή και λειτουργία οικιστικής ανάπτυξης με την ονομασία «Infinity Residences» 11 ορόφων στο δήμο Λάρνακας.

Το προτεινόμενο έργο αφορά οικιστική ανάπτυξη η οποία θα αποτελείται από έντεκα (11) ορόφους, 27 διαμερίσματα, γυμναστήριο και έναν υπόγειο χώρο

Το έργο γειτνιάζει στα ανατολικά με κατοικίες και πολυκατοικίες, στα δυτικά με γραφεία και στα βόρεια με καταστήματα (αυτοκινήτων και υποδημάτων).

Γενικά, στην περιοχή μελέτης παρουσιάζεται έντονη δραστηριότητα με την παρουσία σημαντικού αριθμού οικιστικών αναπτύξεων, καφεστιατόρια, κτήρια γραφείων, υποκαταστήματα τραπεζών, το λιμάνι Λάρνακας και άλλες δημόσιες υποδομές. 

Σκοπός του έργου είναι να καλύψει μέρος των οικιστικών αναγκών της περιοχής. Παράλληλα αναμένεται ότι η λειτουργία του θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής και θα ενδυναμώσει τον κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα της. 

Αναλυτικότερα, το έργο θα αποτελείται από τα ακόλουθα: 11 όροφοι και 1 υπόγειος χώρος, 27 διαμερίσματα, τα οποία βρίσκονται στο επίπεδο 1-11.

Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχουν 5 διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, 12 διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων και 10 διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων, γυμναστήριο, αποδυτήρια και χώρος αναμονής στο ισόγειο, roof garden, 31 χώροι στάθμευσης στο υπόγειο, 3 χώροι στάθμευσης για ΑμΕΑ και 6 χώροι στάθμευσης για ποδήλατα στο ισόγειο, και 27 αποθήκες και υπόγειο.

Μεγάλο μέρος του ισογείου χώρου θα τοπιοτεχνηθεί κατάλληλα με καλλωπιστικά φυτά και δέντρα, υγρά στοιχεία και μονοπάτια και το 25% αυτού θα είναι δημόσια προσβάσιμο. Στον κλειστό χώρο του ισογείου θα στεγάζεται γυμναστήριο και χώροι αποδυτηρίων, τα οποία θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους ενοίκους. Οι όροφοι 1-11 θα αποτελούνται από διαμερίσματα.

«QII» 15 ορόφων

Το προτεινόμενο έργο αφορά πολυώροφο κτήριο γραφείων με την ονομασία «QII» το οποίο θα αποτελείται από δεκαπέντε ορόφους, της εταιρείας Seglane Investments, στο δήμο Λάρνακας.

Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την ανέγερση του έργου που κατατέθηκε ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής το κτήριο θα φιλοξενεί δεκατρία γραφεία (1 γραφείο στον κάθε όροφο), καφετέρια/bar στο ισόγειο και το μεσοπάτωμα, καθώς και δύο επίπεδα υπόγειων χώρων στάθμευσης και δύο μηχανολογικούς ορόφους. 

Το έργο χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Λάρνακας στην ενορία Αγίου Νικολάου.

Το συνολικό ύψος θα είναι ίσο με 63.60 m από το υψόμετρο του υφιστάμενου εδάφους. Το συνολικό εμβαδόν των υπό μελέτη τεμαχίων είναι 1125 τ.μ. και εκτιμάται ότι το κτήριο καλύπτει περίπου το 40% της έκτασης αυτής στο ισόγειο επίπεδο. Το υπόλοιπο εμβαδόν του έργου περιλαμβάνει τη ρυμοτομία, εξωτερικούς χώρους στάθμευσης, χώρο κοινοτικού εξοπλισμού και χώρους πρασίνου.

Η μέθοδος κατασκευής του θα είναι αντίστοιχη με τα έργα ίδιας φύσης (πολυκατοικίες – πολυώροφα κτήρια). Το κτήριο θα αποτελεί σύμμικτη κατασκευή (μεταλλικές δοκοί και υποστυλώματα σε συνδυασμό με την κατασκευή στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα – πλάκα και θεμέλια).

«QIII» 12 ορόφων

Κτήριο 12 ορόφων υπό την ονομασία QIII αποτελούμενο απο γραφεία προγραμματίζει η εταιρείας Solarzo Trading Ltd στη Λάρνακα.

Το προτεινόμενο έργο το οποίο θα φιλοξενεί γραφεία, χωροθετείται εντός της πόλης σε μικρή απόσταση απο τον κεντρικό πυρήνα της πόλης. Βρίσκεται στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, παράλληλη της λεωφόρου Νίκου και Δέσποινας Παττίχη στην οποία συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εμπορικών αναπτύξεων, διοικητικών υπηρεσιών καθώς και οικιστικών αναπτύξεων.

Σημειώνεται ότι χάρη στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια προκύπτει ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη για επικάλυψει εμπορικών αναγκών και επαγγελματικής στέγασης. Σκοπός του έργου είναι να καλύψει μέρος αυτών των αναγκών ενώ θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.

Της Ηρώς Ευθυμίου