You are here

Ξεφύτρωσαν πύργοι παντού χωρίς μελέτη

22/12/2021 07:17

Ξεφύτρωσαν πύργοι παντού στην Κύπρο και ακόμα να γίνει ειδική μελέτη για την εκτίμηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων από την ανέγερση ψηλών κτηρίων.

Σύμφωνα με απαντητική επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, στη βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, το υπουργείο Εσωτερικών και το Πολεοδομικό Συμβούλιο προωθούν την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την εκτίμηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων από την ανέγερση ψηλών κτηρίων. Τα πορίσματα της εν λόγω μελέτης θα αξιοποιηθούν από το Πολεοδομικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, για τον καταρτισμό νέου πλαισίου χωρομετρικής πολιτικής για τα ψηλά κτήρια.

Από τα ψηλά στα χαμηλά…

Όπως επισημαίνει ο υπουργός, ο αριθμός των αιτήσεων που δέχεται το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει μειωθεί σταδιακά με αποτέλεσμα την υποβολή πλέον περιορισμένου αριθμού αιτήσεων.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι υποβλήθηκαν συνολικά 50 αιτήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2018, 17 αιτήσεις το πρώτο εξάμηνο 2019, 15 το δεύτερο εξάμηνο 2019, 12 αιτήσεις το πρώτο εξάμηνο 2020 και 8 το δεύτερο εξάμηνο 2020, ενώ για το 2021 δέχθηκαν μόλις 13 το πρώτο εξάμηνο και 6 το δεύτερο εξάμηνο.

Ατταλίδου: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση για νομικό πλαίσιο

Ο υπουργός Εσωτερικών παρέθεσε τα σχετικά στοιχεία μετά από ερώτημα της βουλεύτριας του Κινήματος Οικολόγων αναφορικά με τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για ψηλά κτήρια, ως η σύσταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του Απριλίου του 2021, προς το Διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Η κ. Ατταλίδου αφού χαρακτηρίζει την καθυστέρηση αδικαιολόγητη, διευκρινίζει ότι στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας υπογραμμίζεται ότι «η έκδοση Εντολής του υπουργού Εσωτερικών, για τη διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων για ψηλά κτήρια, που προνοείτο στο Διευκρινιστικό Πλαίσιο των Γενικών Αρχών και Προϋποθέσεων για ανέγερση ψηλών κτηρίων που καθορίστηκε από το ΤΠΟ στις 25.4.2018, παραμένει σε εκκρεμότητα, παρά τη χορήγηση σημαντικού αριθμού αδειών για ψηλά κτήρια μέχρι σήμερα».

Στην απάντηση του ο υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία πολεοδομικής αδειοδότησης ψηλών κτηρίων, περιλαμβάνει λεπτομερή εξέταση που διενεργείται από τις Πολεοδομικές Αρχές με βάση το Διευκρινιστικό Πλαίσιο των Γενικών Αρχών και Προϋποθέσεων για ανέγερση ψηλών κτηρίων σε αστικές περιοχές, το οποίο περιέχει σειρά παραμέτρων αξιολόγησης σχετικών με την ένταξη των κτηρίων στον αστικό ιστό.

Προσθέτει ότι «γνώμονας καθορισμού του Πλαισίου, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το Μάιο του 2018, είναι η συνεπής και ομοιόμορφη εφαρμογή των σχετικών προνοιών της πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά και η αποφυγή ενδεχόμενων αρνητικών επιπτώσεων στον αστικό ιστό, στην κυκλοφορία, στο περιβάλλον και στις ανέσεις των πολιτών».

Περαιτέρω αναφέρει ότι στις 31 Ιουλίου 2018, δημοσιεύθηκε ο περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμος 127(1) του 2018, ο οποίος αναθεωρεί και αντικαθιστά τους περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμους του 2005 έως (Αρ. 2) του 2014.

Με την εν λόγω τροποποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, περιλήφθηκαν στον κατάλογο των έργων για τα οποία θα πρέπει να ετοιμάζεται Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, και τα ψηλά κτίρια με αριθμό ορόφων πέραν των δύο από τον ανώτερο επιτρεπτό αριθμό που καθορίζει το Τοπικό Σχέδιο ή/και η Δήλωση Πολιτικής, σημειώνει.

Περιβαλλοντική μελέτη για Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο

Ο κ. Νουρής αναφέρει στην απαντητική επιστολή ότι στη συνέχεια και κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως προχώρησε το Νοέμβριο του 2018 στη διενέργεια διαγωνισμού για την ετοιμασία διαχειριστικής περιβαλλοντικής μελέτης για τη φέρουσα ικανότητα των κόλπων της Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου να αποδέχονται απόρριψη υπόγειων νερών από την κατασκευή ψηλών κτιρίων.

Οι τρεις διαχειριστικές μελέτες ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 και ο ανάδοχος, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των ψηλών κτηρίων (αδειοδοτημένες αναπτύξεις και εκκρεμούσες αιτήσεις), την οικολογική κατάσταση των κόλπων της Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, τα αντίστοιχα χωροταξικά δεδομένα και τις πιέσεις που δέχονται οι κόλποι, αξιολόγησε την ποιότητα και τις ποσότητες των υπόγειων νερών που θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης. Επίσης πρότεινε μέτρα διαχείρισης των υπόγειων νερών, στα οποία περιλαμβάνονται και μέτρα εκτός απόρριψης στη θάλασσα και ολοκληρωμένης διαχείρισης τους.

Της Ελένης Χαραλάμπους