You are here

Ξενοδοχείο 30 ορόφων αντί πύργο προωθεί ο ρώσος μεγιστάνας στη Λάρνακα

02/06/2020 10:40

Πράσινο φως άναψε η περιβαλλοντική αρχή στην ανέγερση δύο πολυώροφων ξενοδοχείων 10 και 30 ορόφων της εταιρείας Lanomex Co Ltd, του ρώσου μεγιστάνα Νικολάι Ποταπένκο, στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων στη Λάρνακα.

Όπως αναφέρεται στη θετική γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής αρχής, το έργο στην αρχική του μορφή αφορούσε την κατασκευή και λειτουργία ενός δεκαόροφου ξενοδοχείου 5 αστέρων και ενός οικιστικού κτηρίου 30 ορόφων. Για τις δυο μονάδες προνοούνταν κατασκευές υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Το υπό εξέταση έργο στη μορφή που τελικά διαμορφώθηκε, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία δύο παρόμοιων πολυώροφων κτιρίων, ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, 10 ορόφων με 100 δωμάτια και ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων, 30 ορόφων με 270 δωμάτια. Αφαιρέθηκαν οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης και στη τελική του μορφή το έργο θα διαθέτει 204 θέσεις στάθμευσης αντί 412 με βάση τον αρχικό σχεδιασμό. 

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό του έργου, παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις τόσο στις ανάγκες του σε νερό και ενέργεια, παραγωγή λυμάτων, όσο και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που αφορούν τις χωματουργικές εργασίες, τις εργασίες μείωσης της στάθμης του υπόγειου νερού και μείωση των κυκλοφοριακών φόρτων που δημιουργεί η ανάπτυξη.

Το έργο ως ενιαία μονάδα συνολικά θα διαθέτει:

-Πολυτελές πολυώροφο ξενοδοχείο 5 αστέρων με τα ακόλουθα: 100 δωμάτια, αίθουσα πολλαπλής χρήσης, εστιατόρια, κουζίνες, bar, αποθηκευτικούς χώρους, χώρο υποδοχής και αναμονής, γραφεία ξενοδοχείου, τουαλέτες, πισίνες, γυμναστήριο.

-Πολυώροφο ξενοδοχείο 4 αστέρων με τα ακόλουθα: 270 δωμάτια, γραφεία, πισίνες (2) και κέντρο ευεξίας, γυμναστήριο, αποθηκευτικούς χώρους, χώρο υποδοχής,εστιατόρια και bar, κουζίνες, κήπους, αίθουσα τελετών και δεξιώσεων.

Τα τεμάχια που θα φιλοξενήσουν το προτεινόμενο έργο χωροθετούνται ανατολικά της οικιστικής περιοχής της Λάρνακας και πιο συγκεκριμένα στην παραλιακή περιοχή Φοινικούδων. 

Στον ευρύτερο χώρο ανέγερσης του έργου, υπάρχουν κτήρια και εγκαταστάσεις, όπως εστιατόρια, μαγαζιά κ.α. τα οποία θα απαιτηθεί να κατεδαφιστούν εξολοκλήρου. 

Οι μέγιστοι επιτρεπόμενοι όροφοι κυμαίνονται μεταξύ 4 και 7 ορόφων, με μέγιστο ύψος τα 13 και τα 25 μέτρα αντίστοιχα.  Το ύψος του προτεινόμενου έργου φτάνει στα 110 μέτρα και προωθείται κατά παρέκκλιση στο πλαίσιο της κρατικής πολιτικής των πολεοδομικών κινήτρων για τέτοιου είδους αναπτύξεις.

Η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται μέσω της οδού Ζήνωνος Κιτιέως (πρόσβαση από βόρεια) και μέσω της λεωφόρου Αθηνών προς την οδό Φίλιου Ζαννέτου (πρόσβαση από ανατολικά).

Τονίζεται ότι η περιβαλλοντική αρχή, κατά τη διαμόρφωση της θέσης της, έλαβε υπόψη τη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον από το έργο (ΜΕΕΠ) και όλα τα άλλα στοιχεία και δεδομένα που κατέθεσε η εταιρεία στα αρμόδια τμήματα, τις θέσεις και απόψεις των μελών της επιτροπής και άλλων αρμοδίων τμημάτων όπως το τμήμα γεωλογικής επισκόπησης, το τμήμα πολιτικής αεροπορίας και άλλα.  

Η περιβαλλοντική αρχή θεωρεί πως από πλευράς περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεν προκύπτουν ζητήματα που δεν μπορούν να τύχουν διαχείρισης και στη βάση της συμμόρφωσης με τους όρους. Η γνωμοδότηση αυτή ισχύει όσον η πολεοδομική άδεια.

Της Ηρώς Ευθυμίου