You are here

Ξενοδοχείο και πύργος 16 ορόφων στη Λεμεσό

11/06/2021 10:46

Θετική γνωμοδότηση για την κατασκευή 8όροφου ξενοδοχείου και 16όροφου πύργου, στην κοινότητα Πύργου της επαρχίας Λεμεσού, έδωσε η περιβαλλοντική αρχή. Το έργο εντάσσεται στην ανάπτυξη «Zaria Resort – Grand Hyatt Limassol», ιδιοκτησία της εταιρείας Anolia Holdings LTD.

Το έργο αποτελείται από ξενοδοχειακή μονάδα η οποία περιλαμβάνει δυτική και ανατολική πτέρυγα. Οι δύο πτέρυγες έχουν ύψος 36.5 μ. και αποτελούνται από 8 ορόφους και συνολικά διαθέτουν 300 δωμάτια.

Στην ανατολική πτέρυγα πέραν της ξενοδοχειακής μονάδας υπάρχει και οικιστική ανάπτυξή - πύργος 16 ορόφων (9ος έως 24ος όροφος, με συνολικό ύψος 109 μ.)ο οποίος αποτελείται από 40 διαμερίσματα. Τα 40 διαμερίσματα χωρίζονται σε 5 διαφορετικούς τύπους με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

• 9 διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου,

• 14 διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων,

• 16 διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων,

• 1 penthouse

Τόσο η ξενοδοχειακή μονάδα όσο και η οικιστική ανάπτυξη διαθέτουν ξεχωριστούς υπόγειους χώρους στάθμευσης. Συγκεκριμένα η ξενοδοχειακή μονάδα διαθέτει τρεις υπόγειους χώρους στάθμευσης (-2,-1 και 00) με συνολικό αριθμό θέσεων στάθμευσης τους 242 εκ των οποίων οι 8 θέσεις θα εξυπηρετούν ΑΜΕΑ. Η οικιστική ανάπτυξη διαθέτει ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης στο τρίτο υπόγειο με 91 θέσεις στάθμευσης.

Οι υπόγειοι χώροι των κτιρίων περιλαμβάνουν επίσης αποθήκες, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, εσωτερική κολυμβητική δεξαμενή, spa, γυμναστήριο, καφετερία, χώρους δεξιώσεων, γραφεία διαχείρισης και συντήρησης και αποδυτήρια, κουζίνα, δωμάτια και σουίτες με ιδιωτική πισίνα, που λόγω της υψομετρικής διαφοράς του κτιρίου η πρόσβαση τους γίνεται από τον χώρο του υπογείου.

Ο ισόγειος χώρος περιλαμβάνει τον χώρο υποδοχής, εστιατόριο και δωμάτια. Στον εξωτερικό χώρο η ξενοδοχειακή μονάδα διαθέτει δύο εξωτερικές πισίνες, παιδότοπο, εστιατόριο και εξωτερικό χώρο δεξιώσεων.

Την τελική διαμόρφωση του έργου θα συμπληρώσει η κατασκευή του οδικού δικτύου, οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης, η τοπιοτέχνηση, η σήμανση των δρόμων και η κατασκευή των πεζοδρομίων.

Οι εργασίες τοπιοτέχνησης θα είναι εκτεταμένες αφού οι χώροι στους οποίους δεν θα υπάρχουν κατασκευές καταλαμβάνουν πολύ μεγάλη επιφάνεια. Στο σύνολο των υπό ανάπτυξη τεμαχίων η κάλυψη γης θα είναι περίπου 25% και δεν θα γίνει κανένα έργο στα κρατικά τεμάχια.

Εντός των τεμαχίων που θα φιλοξενήσουν το έργο υπάρχει κοινή χαμηλή βλάστηση σε σχετικά μικρές εκτάσεις (λιγότερο από 15000 τετραγωνικά μέτρα), με είδη Ακακίας (Acacia pycnantha και Acacia saligna) γύρω στα 140-160 δέντρα, ύψους 1-3m τα οποία αφαιρέθηκαν λόγω των αρχαιολογικών ερευνών που διεξήχθηκαν για την έκδοση των αναγκαίων αδειών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν παρατηρήθηκαν οποιαδήποτε σημαντικά είδη πανίδας ούτε και μεγάλοι αριθμοί πτηνών, παρά μόνο κάποια κοινά είδη, όπως ο σπουργίτης, ο κοράζινος και το περιστέρι σε πολύ περιορισμένους αριθμούς (λιγότερο από δέκα). Η περιοχή του έργου δε βρίσκεται αλλά και ούτε γειτνιάζει με διαδρόμους άγριων πουλιών.

Ο πλησιέστερος διάδρομος άγριων πουλιών βρίσκεται στα δυτικά σε απόσταση 7.9 χιλιόμετρα.

Της Ηρώς Ευθυμίου