You are here

Ακίνητα: Το καλύτερο επτάμηνο από 2008

09/08/2022 11:41

Το καλύτερο επτάμηνο από το 2008 κατέγραψε η κτηματαγορά το επτάμηνο του 2022, όπως καταδεικνύεται από στοιχεία του τμήματος κτηματολογίου για τα πωλητήρια έγγραφα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται και στο StatWatch, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο το επτάμηνο του 2022 ανέρχονται στα 7481 τεμάχια από 5365 πέρσι σημειώνοντας αύξηση 39%. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση του τομέα από το 2008 όταν οι πωλήσεις επταμήνου ήταν 10152.

Η μεγαλύτερη αύξηση που έφθασε το 73,7% κατέγραψε η Πάφος με τα πωλητήρια έγγραφα να ανέρχονται στα 1570 από 904. 

Ακολουθεί η Λάρνακα όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 59,5% φτάνοντας στα 1345 από 843. Αύξηση 53% παρουσίασαν και οι πωλήσεις ακινήτων στη Λεμεσό και 3,5% στη Λευκωσία.

Στην ελεύθερη Αμμοχώστου οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση 1,7%.

Ο Προέδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου σημειώνει ότι εγχώριοι και ξένοι αγοραστές επιλέγουν τα ακίνητα στην Κύπρο, τόσο για χρήση, αφού η χώρα αποτελεί μία καλή επιλογή για ποιοτική διαβίωση και εργασία, όσο και για επένδυση, προσβλέποντας στην άνοδο των αξιών τους στο μέλλον.

Σημειώνει ότι η επένδυση σε ακίνητο θεωρείται ως μία από τις ασφαλέστερες, αφού παρά τις όποιες αυξομειώσεις, η αξία τους τείνει γενικά να αυξάνεται. «Ιδίως μάλιστα σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, όπως αυτές που βιώνουμε, είναι αναμενόμενο ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να στρέφονται στα ακίνητα και λόγω της ιδιότητας τους αυτής», υπογραμμίζει.

Οι πωλήσεις σε ξένους καταγράφουν το επτάμηνο αύξηση 79,3% στα 3143 τεμάχια από 1753 πέρσι ενώ στους ντόπιους η αύξηση είναι 20,1% με τις πωλήσεις να είναι 4338 από 3612 το επτάμηνο του 2021.

Αλλάζουν τα δεδομένα

Ο Διευθυντής της Imperio Group και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης Γιάννης Μισιρλής επισημαίνει ότι ο κλάδος στην Κύπρο άντεξε τους κραδασμούς που προκάλεσε η πανδημία, ωστόσο οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών αλλάζουν τα δεδομένα, καλώντας τις επιχειρήσεις του τομέα να επιδείξουν για άλλη μια φορά γρήγορα αντανακλαστικά.

«Η έλευση στην Κύπρο μεγάλου αριθμού Ουκρανών και Ρώσων που θέλουν να ξεφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, έχει αυξήσει περαιτέρω τη ζήτηση για ακίνητα, εντείνοντας το πρόβλημα της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς – ζήτησης», σημειώνει σε άρθρο του.

Σημειώνει ότι στη Λεμεσό, η έλευση αρκετών ξένων, σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη πλέον αγοραστική δύναμη των ντόπιων και τα ελκυστικά προγράμματα χρηματοδότησης που προσφέρουν τα τραπεζικά ιδρύματα, έχουν αυξήσει ακόμα περισσότερο τη ζήτηση για οικιστικά και όχι μόνο ακίνητα, διευρύνοντας περαιτέρω το χάσμα της ήδη μειωμένης προσφοράς των συγκεκριμένων ακινήτων σε συνάρτηση με τη ζήτηση.

Την ίδια ώρα, σημειώνει, οι παρούσες συνθήκες υψηλής ζήτησης και ενώ στον αντίποδα, ο πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, παρακινούν μεγάλο αριθμό ντόπιων επενδυτών να επενδύσουν σε ακίνητα, με σκοπό να αναχαιτίσουν τυχόν πλήγμα σε άλλα χαρτοφυλάκιά τους.

Όσον αφορά τον Ιούλιο, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν ανήλθαν στα 1218 έναντι 864 τον Ιούλιο του 2021, καταγράφοντας άνοδο 41%. Τον Ιούνιο η αύξηση ήταν 27%.

Πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα επεσήμανε ότι η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 συνεχίζει να στηρίζεται κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, ενώ προπορευόμενοι δείκτες άρχισαν να δείχνουν τις πρώτες ενδείξεις συγκράτησης της δραστηριότητας, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα.

Στην έκδοσή της για τις τιμές των ακινήτων, η ΚΤ τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, με σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος κατασκευής. Αρνητική επίδραση στην αγορά ακινήτων ενδέχεται να έχει και η αύξηση στο κόστος του δανεισμού, λόγω ενδεχόμενης ανόδου των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2021 τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί ανήλθαν στα 10347 τεμάχια έναντι 7968 το 2020, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 29,9%. 

Της Γεωργίας Χαννή