You are here

Ξεσπαθώνουν οι ντιβέλοπερς για τον «πόλεμο» κατά διαβατηρίων

12/02/2020 07:07

Υπεραμύνονται του επενδυτικού προγράμματος και περνούν στην αντεπίθεση οι CEOs μεγάλων ομίλων, ξεσπαθώνοντας κατά όσων υπονομεύουν το πρόγραμμα πολιτογράφησης ξένων επενδυτών.

Αντιδρώντας στη συζήτηση που γίνεται στη βουλή για αναστολή των εγκρίσεων αιτήσεων μέχρι να κατατεθούν κανονισμοί για τις πολιτογραφήσεις, οι επιχειρηματίες ανάπτυξης καλούν τα κόμματα να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν το πρόγραμμα επενδύσεων ως κόκκινο πανί για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Αν δεν συνέλθουμε θα πάθουμε χειρότερα από το 2013

Ο CEO του ομίλου Quality Group Σάββας Κάκος, αναγνωρίζει ότι μετά την εισαγωγή των νέων αυστηρότερων κριτηρίων μειώθηκε κάθετα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το σχέδιο, με αποτέλεσμα οι 600 – 700 επενδυτές ετησίως να μειωθούν στους 100 -200.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Κάκος τονίζει ότι «δυστυχώς είμαστε μόνο για τα άκρα. Ναι, κάναμε όλοι λάθη άλλα πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Κάτι παρόμοιο που έγινε με τις τράπεζες».

Μιλώντας χωρίς περιστροφές, ο κ. Κακός διερωτάται αν υπάρχει αμφιβολία από οποιονδήποτε ότι το σχέδιο των πολιτογραφήσεων και μόνιμης παραμονής συνέβαλε ώστε οι χρεοκοπημένοι ντιβέλοπερς, κατά την έκφραση του, «να ξοφλήσουμε τις τράπεζες από το 2013 μέχρι σήμερα και να μπορούμε να εργοδοτούμε ακόμα μερικές δεκάδες χιλιάδες κόσμου».  Σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες γλίτωσαν τη χρεωκοπία και μαζί τους όλη η χώρα, ενώ οι 50 χιλιάδες άνεργοι μειώθηκαν στις 20 χιλιάδες.

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι «τα τελευταία μέτρα που εισήγαγε η κυβέρνηση είναι χωρίς αμφιβολία πολύ αυστηρά με αποτέλεσμα οι ξένοι επενδυτές να στρέφονται σε άλλες χώρες».

Σημείωσε ότι «η συνεχής αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων και άλλων φορέων το μόνο που θα πετύχει είναι ακόμα ένα πισωγύρισμα το οποίο θα πληρώσουν οι πολίτες για άλλη μια φορά».

Υπεραμυνόμενος του προγράμματος είπε ότι «οι κανονισμοί υπάρχουν.  Το πρόγραμμα υπάρχει και κατά την προσωπική μου άποψη είναι και πολύ καλό και όλοι ανεξαιρέτως επωφελούμαστε. Αν δεν μας αρέσει ας το κλείσουμε, αλλά να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και τις συνέπειες. Αν δεν συνέλθουμε θα πάθουμε χειρότερα από το 2013.  Το επενδυτικό πρόγραμμα έδωσε εργασία σε χιλιάδες συμπολίτες μας και σε μια αλυσίδα επαγγελμάτων πέραν της οικοδομικής», είπε.

Δεν πολεμούν τους ντιβέλοπερς αλλά την οικονομία

Στο ίδιο πλαίσιο και τα όσα δήλωσε ο CEO του ομίλου Ariston Developers Θεόδωρος Αριστοδήμου, ο οποίος επίσης υπεραμυνόμενος του σχεδίου είπε ότι «όσοι πολεμούν το σχέδιο χωρίς ουσιαστική επιχειρηματολογία μόνο ζημιά προκαλούν στην ίδια την οικονομία του τόπου και όχι σε μερικούς επιχειρηματίες, όπως ισχυρίζονται κάποιοι».

Συμφώνησε επίσης ότι μειώθηκε η ροή νέων αιτήσεων λόγω των αυστηρών κριτηρίων εκφράζοντας την άποψη ότι η κυβέρνηση ενέδωσε στις πιέσεις πολιτικών προσώπων με αποτέλεσμα τα μέτρα να είναι πολύ πιο αυστηρά από όσο θα έπρεπε για τους λόγους της παραχώρησης των διαβατηρίων.

Υποστήριξε ότι «εάν υπήρξαν κάποιες μονωμένες προβληματικές περιπτώσεις θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν χωρίς να γενικευθεί το θέμα και να αναδειχθεί σε μέγα. Και σε άλλες χώρες υπάρχουν προβλήματα αλλά δεν βγαίνουν προς τα έξω».

«Δυστυχώς», σημείωσε, «δημιουργούμε κάποιες θετικές προϋποθέσεις για την οικονομία και μετά τις σκοτώνουμε οι ίδιοι.  Τι να πω. Αυτή είναι η πραγματικότητα» είπε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις βουλευτών ότι δεν πρέπει να εξεταστούν άλλες αιτήσεις μέχρι την έγκριση των νέων κανονισμών.

Δεν πρέπει να σκοτώσουμε το σχέδιο

Σε πλήρη ταύτιση με τους συναδέλφους του και οι θέσεις που εξέφρασε ο CEO του ομίλου εταιρειών Ζαβός, Μιχάλης Ζαβός, ο οποίος υπερασπίστηκε με έντονο τρόπο το σχέδιο των χρυσών διαβατηρίων.

«Αν έχουν γίνει κάποια λάθη θα έπρεπε να τα είχαμε διορθώσει χωρίς να καλλιεργούμε συνεχώς αυτό το αρνητικό κλίμα, με αποτέλεσμα να θυματοποιούνται και άλλοι ποιοτικοί επενδυτές».

Χαρακτήρισε μεγάλο λάθος εκ μέρους των βουλευτών την παρέμβαση για επιβολή πιο αυστηρών κανονισμών τονίζοντας ότι «το μόνο που θα πετύχουν είναι να θέσουν ακόμη ένα τροχοπέδη στο σχέδιο το οποίο έδωσε τεράστια ανάσα όχι μόνο στην οικοδομική βιομηχανία αλλά σε πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας».

Είπε ότι «όσοι επενδυτές αποκτούν κυπριακή ιθαγένεια αισθάνονται την Κύπρο ως τη χώρα τους γι’ αυτό επενδύουν και σε άλλα ακίνητα συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των θέσεων εργασίας».  Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «δεν πρέπει να το σκοτώσουμε το σχέδιο με κανένα τρόπο».

Απέδωσε τη μείωση στην υποβολή νέων αιτήσεων στο θόρυβο που γίνεται συνεχώς γύρω από τις πολιτογραφήσεις, ο οποίος πλήττει την αξιοπιστία της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, όπως είπε.

Σχολιάζοντας τα του οίκου του είπε ότι «εάν δεν υπήρχε το σχέδιο των πολιτογραφήσεων εμείς δεν θα προχωρούσαμε στην ανέγερση του Del Mar, ενός τεράστιου πρωτοποριακού έργου διότι καμία τράπεζα δεν το χρηματοδοτούσε».

Το διαβατήριο έσωσε ντιβέλοπερς και τράπεζες

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο CEO της εταιρείας εκτιμητών ακινήτων και διαχείρισης έργων ανάπτυξης, Αντώνης Λοΐζου, ο οποίος τόνισε ότι «στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων προσπαθούν να κτυπήσουν την κυβέρνηση για να ακυρώσει το πρόγραμμα το οποίο μέχρι τώρα έριξε €6 δισ. στην οικονομία και έσωσε πολλούς ντιβέλοπερς που οδηγούνταν στην πτώχευση αλλά και τις τράπεζες, ενώ έδωσε δουλειά και σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους».

Πρόσθεσε ότι «σίγουρα έγιναν κάποια λάθη, αλλά μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Να τα διορθώσουμε χωρίς να δημιουργείται όλος αυτός ο ντόρος και όχι επειδή έγινε ένα λάθος να καταργήσουμε το σχέδιο».

Αντιπαρέθεσε ένα παράδειγμα λέγοντας ότι «επειδή ένα αυτοκίνητο τρέχει 150 χιλ. την ώρα πρέπει να το πετάξουμε; Πιστεύω ότι εγκληματούν εις βάρος της οικονομίας όσοι πολεμούν το σχέδιο».

Της Ηρώς Ευθυμίου