You are here

Υπό δημιουργία το γραφείο επιτρόπου ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων

14/12/2018 16:21

Στο διορισμό του Γιαννάκη Παπαδούρη ως επιτρόπου ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων προχώρησε πρόσφατα ο πρόεδρος της δημοκρατίας, με σκοπό την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων και την παρακολούθηση και συντονισμό της υλοποίησής της αρχικά για τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού και ακολούθως για τις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου.

Στα καθήκοντα του επιτρόπου περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον υπουργό εσωτερικών σε σχέση με το πεδίο ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων της Κύπρου, ο οριζόντιος συντονισμός ολόκληρου του κυβερνητικού μηχανισμού και των πολιτειακών αξιωματούχων αναφορικά με δράσεις, έργα και πολιτικές που αφορούν την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων της Κύπρου και ειδικότερα των δράσεων και ενεργειών της υπουργικής και της καθοδηγητικής επιτροπής που διορίστηκαν από το υπουργικό για το σκοπό αυτό και των τεχνικών επιτροπών για την εκπόνηση σχεδίων δράσης.

Ο κ. Παπαδούρης καλείται επίσης να συντονίζει, υποστηρίζει και ενημερώνει τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων, καθώς επίσης και να συνεργάζεται με τις αρμόδιες επαρχιακές διοικήσεις και την ένωση κοινοτήτων Κύπρου.

Επίσης στα καθήκοντά του εμπίπτει η ενδυνάμωση του ρόλου και της δράσης των ενδιαφερόμενων οργανωμένων συνόλων των ορεινών κοινοτήτων αλλά και η διευκόλυνση και ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων, όπως και η προώθηση της συνεργασίας με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα και φορείς που ασχολούνται με το πεδίο δραστηριοτήτων του.

Σύμφωνα με επιστολή του γραμματέα του υπουργικού Θεοδόση Τσιόλα προς τους υπουργούς, το γραφείο του επιτρόπου βρίσκεται υπό δημιουργία και για την εύρυθμη λειτουργία του η προεδρία θα διαθέσει την απαραίτητη οικονομική, γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη.

Παράλληλα σημειώνεται ότι ετοιμάζεται σχετική ιστοσελίδα για σκοπούς ενημέρωσης, επικοινωνίας και προβολής της κυβερνητική πολιτικής αναφορικά με τις υπηρεσίες που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του.