You are here

Υπό έρευνα 20 δικηγορικά γραφεία

31/12/2020 06:02

Διευρυμένους ελέγχους σε σχέση με τους παρόχους υπηρεσιών που αφορούσαν το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και την πολιτογράφηση ξένων επενδυτών, διεξάγουν οι αρμόδιοι εποπτικοί φορείς. Τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων αναμένεται να αρχίσουν να φαίνονται εντός των επόμενων μηνών, ίσως και μέσα στον Γενάρη.

Στο πόρισμα της τριμελούς Επιτροπής Καλογήρου περιλαμβάνονται στοιχεία τα οποία όπως αναφέρεται, θα πρέπει να ελεγχθούν από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, το Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), τον Γενικό Εισαγγελέα, την Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον Έφορο Φορολογίας.

Δικηγορικός Σύλλογος

Στο πόρισμα γίνεται αναφορά σε τέσσερα δικηγορικά γραφεία, για τα οποία ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θα πρέπει να ελέγξει κατά πόσο άσκησαν δέουσα επιμέλεια και σωστές διαδικασίες προσδιορισμού ταυτότητας πελατών, όταν συνήψαν σχέσεις μαζί με τους επενδυτές.

Μιλώντας στη StockWatch, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης ανέφερε ότι διερευνώνται όλες οι υποθέσεις πολιτογραφήσεων. «Έχω δώσει οδηγίες στην ομάδα AML (anti-money laundering) ώστε να ερευνηθούν όλες οι υποθέσεις για όλα τα γραφεία που αναφέρονται» είπε.

Ο έλεγχος όπως εξήγησε, άρχισε εδώ και μερικές μέρες και αφορά γύρω στα 20 δικηγορικά γραφεία καθώς πέραν των γραφείων στα οποία γίνεται αναφορά στο πόρισμα Καλογήρου, περιλήφθηκαν γραφεία που αναφέρονται σε εκθέσεις του γενικού ελεγκτή σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις.

Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαδικασία του ελέγχου θα πάρει κάποιους μήνες και εκκρεμούσης της διαδικασίας, απέφυγε να αναφερθεί στην εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής.

Σημείωσε ωστόσο, ότι έχουν ήδη τροχοδρομηθεί πειθαρχικές υποθέσεις για δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

ΣΕΛΚ: «Πήραμε τα μέτρα μας»

Έλεγχο για το εάν ακολουθήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες δέουσας επιμέλειας, καλείται να πραγματοποιήσει και ο ΣΕΛΚ για τρία λογιστικά/ελεγκτικά γραφεία.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΛΚ Κυριάκος Ιορδάνους, ανέφερε στη StockWatch ότι το πόρισμα βρίσκεται υπό εξέταση. «Γνωρίζουμε ποιες είναι οι εταιρείες αφού αποκαλύφθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης» είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ΣΕΛΚ πήρε το πόρισμα επίσημα χθες, στη μορφή που κυκλοφόρησε, με καλυμμένες πληροφορίες που αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

«Σαν ΣΕΛΚ πήραμε τα μέτρα μας και κάναμε τις εργασίες που χρειαζόταν να κάνουμε. Είμαστε στη διαδικασία του ελέγχου και συνεχίζουμε την αξιολόγηση των γραφείων χωρίς να υπάρχει ακόμα κάτι τελεσίδικο», σημείωσε εκφράζοντας την προσδοκία για ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του επόμενου 1 -1,5 μήνα.

Τους ελέγχει όλους η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Με βάση το πόρισμα της Τριμελούς Επιτροπής, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να αναλάβει την περαιτέρω διερεύνηση δύο υποθέσεων για τις οποίες ενδεχομένως να προκύπτουν διοικητικά αδικήματα, καθώς εταιρείες ενδέχεται να παρείχαν υπηρεσίες χωρίς να κατέχουν τις σχετικές άδειες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη StockWatch η πρόεδρος της ΕΚ Δήμητρα Καλογήρου, το θέμα διερευνάται και χρειάζεται χρόνος για να διαπιστωθεί εάν παρέχονταν παράνομα υπηρεσίες για τις οποίες οι εταιρείες δεν ήταν αδειοδοτημένες από κανένα.

Επιπλέον, όπως ανέφερε, η ΕΚ έχει αποστείλει επιστολές σε όλους τους εποπτευόμενους της στην αγορά ζητώντας ενημέρωση για το αν είχαν ασχοληθεί με τις πολιτογραφήσεις, για τον τρόπο με τον οποίο τις χειρίστηκαν και τα στοιχεία που έλαβαν στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας τους.

«Προχωράμε πέραν αυτών των δύο περιπτώσεων που αναφέρονται στο πόρισμα, ένα βήμα παραπέρα, ελέγχοντας όλους τους αδειοδοτημένους μας ότι έχουν τα στοιχεία που απαιτούνταν στο πλαίσιο των πολιτογραφήσεων σύμφωνα με τον νόμο περί παρεμπόδισης νομιμοποίησης παράνομου χρήματος», είπε.

Την εν λόγω εργασία έχει αναλάβει το τμήμα AML της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αποτελεί την βασική θεματική του τμήματος για την επόμενη χρονιά, με την κ. Καλογήρου να σημειώνει ότι θα χρειαστούν μήνες για την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Πέραν των πιο πάνω δύο υποθέσεις για τις οποίες ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικά αδικήματα, προωθήθηκαν για διερεύνηση από το Γενικό Εισαγγελέα. Οι δύο υποθέσεις αφορούν περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων. Με βάση τις πληροφορίες που διαρρέουν οι ποινικές υποθέσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Άλλες δύο υποθέσεις, όπως σημειώνεται, πρέπει να σταλούν στον Έφορο Φορολογίας καθώς ενδέχεται να προκύπτουν αδικήματα φοροδιαφυγής. Ο Έφορος Γιάννης Τσαγκάρης, είχε δηλώσει παλαιότερα στη Βουλή ότι προτεραιότητα του τμήματος φορολογίας σε ότι αφορά το θέμα των πολιτογραφήσεων, είναι ο έλεγχος των διαμεσολαβητών. Σε αυτό το πλαίσιο το Τμήμα είχε θέσει στο μικροσκόπιο 300 γραφεία διαμεσολαβητών εξετάζοντας κατά πόσο εφάρμοσαν ορθά τη νομοθεσία.

Πέντε υποθέσεις που αφορούν τραπεζικά ιδρύματα / PSP που θα πρέπει να ελέγξει η Κεντρική Τράπεζα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο ασκήθηκε δέουσα επιμέλεια και σωστές διαδικασίες προσδιορισμού ταυτότητας πελατών και προέλευσης των κεφαλαίων, όταν διενέργησαν συναλλαγές σε σχέση με την επένδυση των επενδυτών ή/και για τα κεφάλαια που κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο.

Της Μαρίας Χαμπή