You are here

Υπό το βάρος πιέσεων απάντηση Πετρίδη για Κούκλια

14/11/2019 17:02

Μετά το νέο σάλο που προκλήθηκε στα όσα αποκαλύπτει η ειδική έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας σχετικά με την ανταλλαγή πολεοδομικών ζωνών από γεωργική σε τουριστική στα Κούκλια, από την οποία επωφελείται συγκεκριμένη εταιρεία η οποία υπέβαλε αίτηση για διαχωρισμό 339 οικοπέδων, ο υπουργός εσωτερικών εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η αίτηση της εν λόγω εταιρείας για διαχωρισμό 339 οικοπέδων βρίσκεται ενώπιων της περιβαλλοντικής αρχής για εξέταση.

Ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι  στις 23/10/2019 αποφασίστηκαν υπό το φως και της ειδικής έκθεσης της ελεγκτικής υπηρεσίας τα ακόλουθα:

(α) Να ζητηθεί καθοδήγηση από την Νομική Υπηρεσία σχετικά με το νομικό χειρισμό του θέματος περιλαμβανομένου και του ενδεχομένου ανάκλησης της πιο πάνω ένταξης και τις τυχόν νομικές συνέπειες για τη Δημοκρατία

(β) να διοριστούν δύο υψηλόβαθμα στελέχη (ένας από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και ένας από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας) για διενέργεια διοικητικής έρευνας σε σχέση με όλες τις αναφορές της έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Αναφερόμενος παράλληλα στο ιστορικό της υπόθεσης το οποίο χρονολογείται από το 2007 αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο στο πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων που προέκυψαν σχετικά με τη διαχείριση της χερσονήσου του Ακάμα, με απόφασή του ημερομηνίας02/05/2007, ενέκρινε τη διαδικασία ανταλλαγής ιδιωτικών ιδιοκτησιών στην περιοχή του Ακάμα, με περιοχές κρατικής και δασικής γης οι οποίες επελέγησαν σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα τμήματα κτηματολογίου και χωρομετρίας (ΤΚΧ), πολεοδομίας και δασών(ΤΔ) και οι οποίες είχαν ενταχθεί ή θα εντάσσονταν σε ζώνες ανάπτυξης με σκοπό την ανταλλαγή τους με τις ιδιόκτητες εκτάσεις που αναφέρονται πιο πάνω.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της πιο πάνω απόφασης του υπουργικού συμβουλίου το 2007 εντάχθηκε σε ζώνη ανάπτυξης (Ζώνη Παραθεριστικής Κατοικίας) σημαντική έκταση δασικής γης στην περιοχή «Ορείτες» στην κοινότητα Κούκλια της επαρχίας Πάφου, καθώς και συνορεύουσες σημαντικές εκτάσεις ιδιωτικής γης προς διασφάλιση της λειτουργικότητας και προσπελασιμότητας της δασικής γης που είχε ενταχθεί.

Στις 21/12/2007 δημοσιεύτηκε γνωστοποίηση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, με τις εγκεκριμένες πολεοδομικές ζώνες της υπό αναφορά περιοχής.

Υπενθυμίζει ακολούθως ότι ο γενικός ελεγκτής με επιστολή του προς το υπουργείο εσωτερικών τον Οκτώβριο του 2017 έθεσε θέμα ανάκλησης της πιο πάνω πράξης, αφού όπως σημείωνε δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην αρχική απόφαση και ως εκ τούτου εισηγείτο όπως το υπουργείο εσωτερικών αποταθεί στο γενικό εισαγγελέα για καθοδήγηση σχετικά με το νομικό χειρισμό του θέματος.

Σημειώνει ότι το υπουργικό συμβούλιο με νέα απόφασή του στις 20/06/2018 προχώρησε σε ανάκληση της απόφασης με ημερομηνίας 02/05/2007. Για τα εν λόγω τεμάχια τον Ιούλιο του 2016 κατατέθηκε από τις ιδιοκτήτριες εταιρείες της ιδιωτικής γης, που είχε ενταχθεί σε ζώνη ανάπτυξης, αίτηση για πολεοδομική άδεια διαχωρισμού σε οικόπεδα και αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η γνωμάτευση επί της ,μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από το τμήμα περιβάλλοντος.

Προσθέτει ότι το πιο πάνω θέμα απασχόλησε το υπουργείο εσωτερικών σε διάφορες συσκέψεις λόγω του κινδύνου η Δημοκρατία να οδηγηθεί στα δικαστήρια για καταβολή σημαντικών αποζημιώσεων σε περίπτωση ανάκλησης της πράξης ένταξης της συγκεκριμένης ιδιωτικής γης σε ζώνη ανάπτυξης.

Ο λειτουργός πάντως της ελεγκτής υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, επανέλαβε ότι από την ανταλλαγή των πολεοδομικών ζωνών επωφελήθηκε μόνο μια εταιρεία η οποία αγόρασε τα εν λόγω τεμάχια από το 1967, γεγονός που επισημαίνει η ειδική έκθεση της υπηρεσίας, και σήμερα βρέθηκε με μια περιουσία που ανέρχεται σε μερικά εκατομμύρια.

Σημείωσε επίσης ότι η ελεγκτική υπηρεσία εδώ και δύο χρόνια απέστειλε πέντε επιστολές προς τον υπουργό εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη χωρίς εντούτοις να έχουν λάβει οποιαδήποτε απάντηση.

Προσθέτει ακόμη ότι η εισήγηση της ελεγκτικής υπηρεσίας είναι να διεξαχθεί έρευνα ώστε να διαφανεί κάτω από ποιες συνθήκες έγινε η αλλαγή των ζωνών και εάν υπάρχουν παρατυπίες με στόχο να εξυπηρετηθούν συμφέροντα ενώ ζητούν και την ανάκληση της απόφασης, να ενταχθούν στη  ζώνη ανάπτυξης τα συγκεκριμένα τεμάχια γης.

Της Ηρώς Ευθυμίου