You are here

Υπογραφές για προσιτή στέγη στη Λεμεσό

22/12/2021 10:00

Τα θεμέλια για το μεγαλύτερο στεγαστικό έργο που έγινε ποτέ στην Κύπρο με εμπλοκή Δημοτικής Αρχής και συνολικής αξίας πέραν των €100 εκατομμυρίων, έβαλαν χθες αργά το απόγευμα, ο Δήμος Λεμεσού και ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης.

Σε σεμνή τελετή και μετά από ένα χρόνο εντατικής προετοιμασίας, διαπραγματεύσεων και σκληρής δουλειάς υπογράφτηκε η τελική συμφωνία μεταξύ Δήμου Λεμεσού και ΚΟΑΓ για την ανάπτυξη υποδομών Προσιτής Στέγης σε τρία δημοτικά τεμάχια.

«Το έργο αυτό, συνέχισε, αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος των ψηλών ενοικίων και της απόκτησης στέγης που αντιμετωπίζουν οι μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικά οικογένειες στον τόπο μας, και ιδιαίτερα στην πόλη μας», τονίζει ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.

Όπως είπε, «η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, ανατρέπει και αλλάζει ριζικά, την πορεία των πραγμάτων στον τόπο μας σε ότι αφορά θέματα κοινωνικής και προσιτής στέγης.  Θέτει το πλαίσιο στη βάση του οποίου Δήμος Λεμεσού και ΚΟΑΓ, θα προχωρήσουν στην ανέγερση 600 περίπου οικιστικών μονάδων διαφόρων μεγεθών, οι οποίες θα διατεθούν για ενοίκιο ή αγορά, σε ένα ποσοστό 80 – 20% αντίστοιχα, σε ισάριθμες οικογένειες».

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης και η Πρόεδρος του ΚΟΑΓ κ. Έλενα Κούσιου Χατζηδημητρίου, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή. Στην τελετή παρευρέθηκαν Βουλευτές Λεμεσού, ο Αντιδήμαρχος, Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι φορείς της πόλης.

Οι κατοικίες θα ανεγερθούν σε 3 δημοτικά τεμάχια, συνολικού εμβαδού 31,081 τ.μ., 2 στον Άγιο Νικόλα και 1 στον Άγιο Ιωάννη. Οι 600 περίπου σύγχρονες οικιστικές μονάδες θα ανεγερθούν, στη βάση των αρχών της αειφόρου - βιώσιμης ανάπτυξης και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, με υποστηρικτικούς χώρους κοινωνικών εξυπηρετήσεων, ώστε να διασφαλίζεται ψηλό επίπεδο ποιότητας διαβίωσης και να αποτρέπεται η οποιαδήποτε κοινωνική περιθωριοποίηση των κατοίκων στις κατοικίες αυτές.

Η συνεργασία Δήμου Λεμεσού – ΚΟΑΓ υλοποιείται υπό τη μορφή αντιπαροχής και το όλο έργο θα κατασκευαστεί σε 3 φάσεις, με αντίστοιχες συμπληρωματικές συμφωνίες που θα υπογραφτούν από τα δύο μέρη. Η πρώτη φάση προβλέπει την ανέγερση 6 πολυκατοικιών, 4 σε ένα από τα δύο τεμάχια του Αγίου Νικόλα και 2 σε μέρος του τεμαχίου στον Άγιο Ιωάννη.

Ως δικαιούχοι για ενοικίαση ή αγορά μιας οικιστικής μονάδας θα καθοριστούν άτομα ή οικογένειες στη βάση αντικειμενικών και πλήρως διαφανών κριτηρίων, στα οποία έχουν ήδη καταλήξει και θα ανακοινωθούν σύντομα.