You are here

ΥΠΟΙΚ: Σηκώνει τα χέρια για αυξήσεις ακινήτων

20/09/2007 15:50

• Σωστά τα μέτρα της ΚΤ

• Τί προτείνει το ΕΥΡΩΚΟ


Τους κυριότερους λόγους που κατά τον ίδιο έχουν συμβάλει στην αύξηση των τιμών των ακινήτων, ανέλυσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Μιλώντας έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, ο κ. Σαρρής είπε μεταξύ άλλων ότι η επένδυση στα ακίνητα αποφέρει διαχρονικά καλές αποδόσεις και σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές των ακινήτων.

Παράλληλα, ο κ. Σαρρής επανέλαβε για ακόμη μια φορά την αντίθεσή του με ενδεχόμενη μείωση των φορολογιών των ακινήτων. «Δεν έχει αποδειχτεί ότι οι μειώσεις συμβάλουν στην αναχαίτιση των τιμών, αλλά ενδεχομένως φέρνουν και αντίθετα αποτελέσματα», είπε.

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΚΤ για μείωση του ορίου χρηματοδότησης για αγορά ακινήτων από 70% σε 60%, ο κ. Σαρρής έδωσε πλήρη στήριξη στη νομισματική Αρχή. «Η Κεντρική Τράπεζα είναι μια ανεξάρτητη Αρχή, η οποία έλαβε κάποια μέτρα παρατηρώντας τις πληθωριστικές πιέσεις λόγω των στεγαστικών δανείων που παραχωρούνταν από τις εμπορικές τράπεζες. Σίγουρα χρειάζεται να γίνει ένα νοικοκύρεμα και θα πρέπει όλοι να επιδείξουν καλή θέληση, καθώς η ΚΤ δεν μπορεί να έχει στη διάθεσή της ολόκληρο στρατό για να εποπτεύει κάθε δάνειο που παραχωρείται. Πάντως αισιοδοξούμε ότι τα μέτρα της Κεντρικής θα αποφέρουν καρπούς», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Συλλούρης αφού τόνισε ότι το κόμμα του θα ξεκινήσει διάλογο με την ΚΤ όσον αφορά την πολιτική της για τη στεγαστική πίστη, κατέθεσε κάποιες από τις εισηγήσεις του ΕΥΡΩΚΟ. «Θέλουμε να παραμείνει στο 80% η συνεισφορά των τραπεζών για όσους ξένους αγοράζουν πρώτη κατοικία και να μειωθεί ακόμη περισσότερο η συνεισφορά όσον αφορά αυτούς που ασχολούνται με την ανάπτυξη γης», υπογράμμισε.

Του Σωκράτη Ιωακείμ