You are here

Ζ. Αιμιλιανίδου: Εκτόξευση ενοικίων το 2019

17/05/2019 16:23

Εκτόξευση των ενοικίων σε όλες τις επαρχίες καταδεικνύει μελέτη του υπουργείου εργασίας για το 2019, σε σχέση με τη μελέτη του 2014, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Στη Λευκωσία η αύξηση των ενοικίων είναι της τάξης του 44,81%, στη Λεμεσό της τάξης του 57,47%, στη Λάρνακα σημειώνεται αύξηση 42,86%, στην Πάφο 68% και στην επαρχία Αμμοχώστου 5%, όπως ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για τα νέα πολεοδομικά κίνητρα στεγαστικής πολιτικής.

Παράλληλα, εξήγησε ότι στη βάση αυτών των δεδομένων το υπουργικό συμβουλίου αποφάσισε την αύξηση επιδόματος ενοικίου  λαμβάνοντας υπόψη σοβαρές παραμέτρους που έχουν σημασία στο ποσό που θα πρέπει να παραχωρείται.

Τα ποσά που παρέχονται λαμβάνουν υπόψη το μέγεθος και τη σύνθεση της οικογένειας καθώς και την επαρχία διαμονής και τις επικείμενες αυξήσεις.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι για ένα ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά, το επίδομα ενοικίου στη Λευκωσία θα είναι €406, στη Λεμεσό €441, στη Λάρνακα €350 και στην Πάφο και επαρχία Αμμοχώστου €294.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν επιπρόσθετα ποσά που αφορούν στη διαβίωση κάποιου προσώπου ή της οικογένειας.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε επίσης, ότι το παρεχόμενο επίδομα βάσει της νομοθεσίας αυξάνεται περαιτέρω για άτομα με αναπηρίες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για κάθε άτομο με αναπηρία υπολογίζεται επιδότηση επιπλέον 20 τετραγωνικών μέτρων ενώ, το συνολικό επίδομα που παρέχεται αυξάνεται κατά 50% σε περιπτώσεις χρήσης τροχοκαθίσματος και κατά 20% σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Ανακοινώνοντας την αύξηση της επιδότησης του ενοικίου, η υπουργός εργασίας είπε ότι κατατίθεται σήμερα στην βουλή η τροποποίηση της νομοθεσίας για αύξηση της επιδότησης του ενοικίου ώστε να μπορέσουμε να την υλοποιήσουμε τον επόμενο μήνα.

Στήριξη μέσω του  ΕΕΕ

Σήμερα στηρίζονται από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα συνολικά 23.788 οικογένειες, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, περιλαμβάνονται 8.249 ενήλικα ή ανήλικα άτομα με αναπηρία, 2.942 περιπτώσεις συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, 7.376 περιπτώσεις προσώπων ηλικίας 55-65 ετών.

Τόνισε ότι από την έναρξη της παραχώρησης του Ε.Ε.Ε. το 2014, παραχωρήθηκαν €32 εκ. ως επίδομα ενοικίου και τόκων στεγαστικού δανείου.

Σήμερα, παραχωρούνται μηνιαίως περί των €760 χιλ. , δηλαδή περίπου €680 χιλ. μηνιαίως αφορούν επιδότηση ενοικίου και περίπου €80 χιλ. μηνιαίως αφορούν τόκους στεγαστικών δανείων.

Συνεχίζοντας είπε ότι η συνολική ετήσια δαπάνη για επίδομα ενοικίου το 2015 ανερχόταν στα €2.446.028, το 2016 στα €9.493.266, το 2017 στα €10.458.457 και το 2018 στα €9.875.182.

Ενδιαφέρον για συνεργασία με τοπικές αρχές

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ακόμη ότι σε συνεργασία με ενδιαφερόμενες δημοτικές αρχές, το υπουργείο εργασίας προχωρεί με την ανάπτυξη προγραμμάτων για κάλυψη αναγκών προσώπων που αναζητούν στέγη.

Τα προγράμματα αυτά θα στηρίζονται και από το πλαίσιο του κοινωνικού λειτουργού της Γειτονίας που θα εφαρμοστεί με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας.

Ήδη, σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου, ο δήμαρχος Λεμεσού έχει προχωρήσει σε ενέργειες για ανάπτυξη τέτοιου προγράμματος και το υπουργείο έχει καταβάλει προκαταβολή κρατικής ενίσχυσης ύψους €20 χιλ. στον δήμο, για αυτό τον σκοπό.

Επίσης, ο δήμαρχος Γερμασόγειας θα λειτουργήσει πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας προσώπων που αναζητούν στέγη, το οποίο θα επιχορηγηθεί από το υπουργείο εργασίας.

Ενδιαφέρον έχουν επιδείξει και ο δήμαρχος Λευκωσίας καθώς και ο δήμαρχος Λάρνακας για τα συγκεκριμένα προγράμματα, ενώ και άλλοι δήμοι ενημερώνονται και δείχνουν ενδιαφέρον.

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης, στην προκήρυξη για εκδήλωση ενδιαφέροντος από οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για συνεργασία με τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας για ενίσχυση των προσώπων που αναζητούν στέγη, καθώς και στη δημιουργία ομάδας χειρισμού επειγόντων περιστατικών.

Πρόεδρος ΚΟΑΓ: Έτοιμες 23 μονάδες το 2021

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΚΟΑΓ Μάριος Πελεκάνος είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο προγράμματα στέγασης με τις μονάδες να είναι έτοιμες σε περίοδο δύο ετών, προσθέτοντας ότι αυτές είναι οκτώ μονάδες στην Κοκκινοτριμιθιά και 15 μονάδες στα πολεμίδια.
 
Ανέφερε πως υπάρχουν επίσης 171 μονάδες που είναι είτε σχεδιασμένες είτε υπάρχουν και άδειες οικοδομής και προγραμματιζόταν να ανεγερθούν τα επόμενα χρόνια σταδιακά και πρόσθεσε ότι έχει διαφοροποιηθεί η μέθοδος παραγωγής αυτών των μονάδων για να επιταχυνθεί η διαδικασία χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο η ποιότητα και οι προδιαγραφές των έργων.
 
Ανέφερε πως αναμένεται να είναι έτοιμες 63 μονάδες μέχρι το 2021 και τις υπόλοιπες μέχρι το 2023.

Της Ηρώς Ευθυμίου