You are here

Ζητά ορόφους για ξενοδοχεία η Πόλης Χρυσοχούς

11/07/2019 06:09

Καθηλωμένη παραμένει η τουριστική ανάπτυξη στο δήμο Πόλης Χρυσοχούς και η αιτία είναι το τοπικό σχέδιο, το οποίο είναι απαγορευτικό για οποιαδήποτε ανάπτυξη, τονίζει ο δήμαρχος Γιώτης Παπαχριστοφή.

Σε δηλώσεις στη StockWatch υπογραμμίζει ότι πάγιο αίτημα του δήμου είναι η αναθεώρηση του τοπικού σχεδίου και η αύξηση του συντελεστή δόμησης όσον αφορά τον τομέα στα ξενοδοχεία, ούτως ώστε να γίνει εφικτή η ανέγερση βιώσιμων τουριστικών μονάδων.

«Πολλοί επιχειρηματίες έρχονται, ενημερώνονται και φεύγουν και πάνε σε άλλες περιοχές να επενδύσουν τα χρήματα τους που θα είναι επικερδής η ανάπτυξη τους», αναφέρει.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «ο συντελεστής δόμησης στην παραλιακή ζώνη είναι από 20% έως 40% όταν πρόκειται για ξενοδοχειακή μονάδα και μόνο δύο όροφοι επιτρέπονται, με αποτέλεσμα να είναι ασύμφορο για ένα επιχειρηματία να κτίσει ξενοδοχείο διότι η επένδυση του δεν θα είναι βιώσιμη». 

Χαρακτήρισε παράφορη αδικία το γεγονός αυτό υποδεικνύοντας ότι σε άλλες πόλεις της Κύπρου είναι πολύ πιο μεγάλος ο συντελεστής δόμησης.

Υπενθύμισε ότι «το 2011 και 2012 που είχε ολοκληρωθεί το προηγούμενο τοπικό σχέδιο ο συντελεστής ήταν 15%, 20% και 25% και αναβαθμίστηκε.  Εντούτοις παραμένει χαμηλό το ποσοστό του σε σχέση με άλλους δήμους που επιτρέπονται μεγαλύτερες και πιο ψηλές αναπτύξεις. Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρηματίες ή θα προχωρήσουν σε οικιστική ανάπτυξη ή θα εγκαταλείψουν το δήμο μας», είπε.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην Πόλη Χρυσοχούς λειτουργούν μόνο δύο μικρά ξενοδοχεία, το Marion το οποίο είναι της δεκαετίας του 1970, δύο αστέρων και 40 δωματίων και το Natura Beach Hotel τριών αστέρων και 60 δωματίων.

«Οι περισσότεροι τουρίστες μας επισκέπτονται αυθημερόν, έρχονται είτε από την Πάφο είτε από το Νέο Χωριό μια ημέρα και φεύγουν», ανέφερε.

Εξέφρασε όμως απογοήτευση και για την κατάληξη που είχε το μεγαλεπήβολο έργο, Limni Bay Resorts που θα κατασκευαζότανε στη λίμνη της Πόλη Χρυσοχούς, λέγοντας ότι «δυστυχώς από τότε που άλλαξε χέρια η επένδυση δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τους νέους ιδιοκτήτες, εάν θα προχωρήσει η επένδυση ή όχι. Είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας σε αυτή την τεράστια επένδυση διότι θα έδινε ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας και θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας ώστε να μην εγκαταλείπουν την περιοχή οι νέοι μας», επεσήμανε ο κ. Παπαχριστοφή.

Σχετικά με το νέο τοπικό σχέδιο είπε ότι η διαπραγμάτευση του θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2022, μέχρι τότε θα είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα απαγορευτικό τοπικό σχέδιο, σημείωσε.

Σχολιάζοντας το τοπικό σχέδιο του Ακάμα είπε ότι θα είναι προς όφελος των κοινοτήτων νοουμένου ότι θα επιτρέπει την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων, όπως είναι η Δρούσια, η Ίνια, στο Νέο Χωριό, Πάνω και Κάτω Αρόδες και Ανδρολύκου.

Της Ηρώς Ευθυμίου