You are here

Θ.Τσιόλας: Προωθούνται μέτρα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

23/06/2021 19:28

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, οφείλει να συμμετέχει ενεργά στις ευρωπαϊκές και διεθνείς προσπάθειες για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι κυβερνητικές υπηρεσίες προωθούν μέτρα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν υπεύθυνες πρακτικές και να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, είπε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόσης Τσιόλας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο 2ο Συνέδριο "CYPRUS CSR in ACTION 2021- Working towards a better tomorrow”.

Ο κ. Τσιόλας επεσήμανε τη δράση που προωθεί η αρμόδια αρχή για την ΕΚΕ, η Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών, που αφορά στην καθοδήγηση και επιχορήγηση επιχειρήσεων, με στόχο την υιοθέτηση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, την πιστοποίηση και την εγγραφή τους σε σχετικό μητρώο.

"Λαμβάνοντας υπόψη την επερχόμενη Οδηγία της ΕΕ για την υποχρεωτική ετοιμασία Εκθέσεων Υπεύθυνης επιχειρηματικότητας,  σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζονται τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει στην ενθάρρυνση των επιχειρήσεων για προετοιμασία και συμμετοχή στο θεσμοθετημένο πλαίσιο υπεύθυνης επιχειρηματικότητας που αναμένεται να υιοθετηθεί σύντομα", ανέφερε.

Είπε πως ένα ακόμα σημαντικό σχέδιο που θα προκηρυχθεί σύντομα, θα χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις για να καταγράφουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, να σχεδιάζουν τη στρατηγική και τα μέτρα μείωσης του και στο τέλος κάθε χρόνου να επιχορηγούνται για κάθε τόνο ρύπων που θα καταφέρνουν να μειώσουν μέσα από τις πολιτικές τους.

Ο κ. Τσιόλας σημείωσε πως τόσο η πανδημία όσο και η κλιματική αλλαγή έχουν αναδείξει ακόμη περισσότερο τη σημασία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. "Έδωσε στις επιχειρήσεις το μήνυμα ως προς τις ευθύνες που τους αναλογούν τόσο όσον αφορά τη δημόσια υγεία και τους εργαζόμενους, όσο και τις κλιματικές προκλήσεις, αλλά και την κοινωνία γενικότερα", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, η Κυβέρνηση υιοθετεί σειρά μέτρων στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων τους, ώστε να περιοριστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία και να είναι σε θέση να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους, συνεχίζοντας τις δραστηριότητές τους".  
 
"Είμαι αισιόδοξος ότι όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας και να αναπτύξουμε τόσο την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη όσο και ευρύτερα τις επιδόσεις της χώρας μας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, διαμορφώνοντας έτσι ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους μας και για τις επόμενες γενιές", επεσήμανε.
 
Εξέφρασε τα συγχαρητήρια της Κυβέρνησης σε όλες τις κυπριακές επιχειρήσεις "για την τεράστια υπευθυνότητα που επέδειξαν σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, αλλά και για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης που πολλές από αυτές επέδειξαν στηρίζοντας συνανθρώπους μας που επηρεάστηκαν δυσμενέστερα από την κρίση".

"Παρά τις αρνητικές και πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις της, η πανδημία αποτέλεσε ταυτόχρονα και την αφορμή για πολλούς φορείς και επιχειρήσεις, να κατανοήσουν τη βαθύτερη έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς όφελος των εργαζομένων σε αυτές, των επηρεαζόμενων από αυτές, των τοπικών κοινωνιών και γενικότερα του ευρύτερου οικοσυστήματος μέσα στο οποίο λειτουργούν", επεσήμανε.