You are here

Υπ. Υγείας: Υπάρχει πλάνο για συμβάσεις ΟΚΥπΥ

25/01/2023 14:31

Το υπουργείο Υγείας διαθέτει πλάνο για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργαζομένων στον ΟΚΥπΥ, ωστόσο «εύχομαι να μην το χρησιμοποιήσουμε» δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χατζηπαντέλα, επισημαίνοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να διαβουλευθούν πριν επέμβει το υπουργείο.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη για την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής iSAVElives στην Κύπρο, ο κ. Χατζηπαντέλας αναφέρθηκε στην χθεσινή συνάντηση μεταξύ των δυο εμπλεκόμενων μερών, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Υγείας κατανοεί τις θέσεις και των δύο πλευρών και έχει ένα πλάνο ώστε να δοθεί μια λύση.

«Αλλά πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι ο ΟΚΥπΥ είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός με το δικό του διοικητικό συμβούλιο. Πρέπει να αφήσουμε αυτόν τον ανεξάρτητο οργανισμό να διαβουλευθεί με τις συντεχνίες, να δούμε πού θα καταλήξουν», είπε.

Πρόσθεσε ότι «αν δεν καταλήξουν, τότε με καλή θέληση θα προσπαθούμε εμείς να βρούμε μια λύση», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει ένα πλάνο που το έχουμε στο μυαλό μας, αλλά εύχομαι να μην το χρησιμοποιήσουμε».

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία και στις δυο πλευρές να συνομιλήσουν πριν επέμβει το Υπουργείο Υγείας.

Προβληματισμός για έξαρση γρίπης Α’

Αναφορικά με την έξαρση της γρίπης Α’ το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν έξι θάνατοι, οι περισσότεροι από τους οποίους αφορούν ηλικιωμένους, ο κ. Χατζηπαντέλα σχολίασε ότι αυτό «μας προβληματίζει, αλλά δεν υπάρχει πανικός».

Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία μικρή μείωση στα κρούσματα Covid-19 σύμφωνα με τις μετρήσεις του υπουργείου Υγείας.

«Άρα είναι ένα θέμα που το γνωρίζουμε, το αντιμετωπίζουμε και μου δίνεται η ευκαιρία να καλέσω τον κόσμο για εμβολιασμό κατά της γρίπης για να μην καταλήξουν ειδικά οι ηλικιωμένοι μας στα νοσηλευτήρια», είπε.

Τέλος Ιανουαρίου η λειτουργία ΤΑΕΠ παίδων

Σχετικά με την λειτουργία του ΤΑΕΠ παίδων που θα στεγάζεται στο ΓΝ Λευκωσίας, ο υπουργός ανέφερε ότι «είμαστε αισιόδοξοι ότι τέλος Ιανουαρίου θα λειτουργήσει το ΤΑΕΠ παίδων, αλλά να μην ανακοινώσουμε την τελική ημερομηνία. Αφήστε μας να κάνουμε μία ευχάριστη έκπληξη».

Σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να αρχίσουμε τέλος Ιανουαρίου όπως υποσχεθήκαμε».

Περιμένουν γραπτή καταγγελία για ιατρική αμέλεια

Ερωτηθείς εάν το υπουργείο Υγείας θα προβεί σε ενέργειες σχετικά με τους σημερινούς ισχυρισμούς του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη για περιστατικό που αφορά ιατρική αμέλεια, ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε ότι «αναμένουμε την γραπτή καταγγελία να έρθει στο υπουργείο υγείας και αν πρέπει το υπουργείο υγείας να δείξει αυστηρότητα θα την δείξει».

«Δείξαμε πόσο αυστηροί είμαστε και σε προηγούμενες υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αλλά περιμένουμε να δούμε όλα τα στοιχεία πριν τοποθετηθούμε και επίσημα», καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού