You are here

Με πρόταξη την επαναφορά της ΑΤΑ το μήνυμα ΔΕΟΚ για Πρωτομαγιά

30/04/2022 14:03

Με πρόταξη την επαναφορά της ΑΤΑ και τη θέσπιση κατώτατου μισθού, η ΔΕΟΚ τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά. "Ενωμένοι και δυνατοί με θέληση και αγωνιστικότητα διεκδικούμε αξιοπρεπή γενικό κατώτατο μισθό, μέτρα για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, ισχυρές συλλογικές συμβάσεις και πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ", αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την επέτειο 136 χρόνων από την εξέγερση των εργατών του Σικάγο.

Στην πολυκύμαντη ιστορία του το συνδικαλιστικό κίνημα υπερασπίστηκε με μαχητικότητα μέσα από διαρκείς αγώνες τις οικουμενικές αξίες της ειρήνης και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, "αρχές και αξίες που δοκιμάζονται σήμερα στην Ουκρανία που πληρώνει το τίμημα της παράνομης και καταστροφικής Ρώσικης εισβολής. Αρχές και αξίες που παραβιάζονται εδώ και σαρανταοκτώ χρόνια στην ίδια μας την πατρίδα από την Τουρκία", λέει η ΔΕΟΚ, καλώντας σε ένα ουσιαστικό διάλογο για την ειρήνη για να προστατευθεί η ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τη ΔΕΟΚ, οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι οδυνηρές και για τους Κύπριους εργαζόμενους. "Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους συνταξιούχους" αναφέρει, σημειώνοντας ότι το σημαντικότερο όπλο των εργαζόμενων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι η ΑΤΑ, που ιστορικά έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναπλήρωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών ως αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών και του πληθωρισμού.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι η θέσπισή του αποτελεί πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού της κινήματος, καθώς θεωρεί ότι θα συμβάλει σημαντικά στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στη διασφάλιση αξιοπρεπών απολαβών για τους χαμηλόμισθούς εργαζόμενους.

Για την ΔΕΟΚ κρίσιμες παράμετροι για τη θεσμοθέτηση ενός αξιοπρεπούς κατώτατου Μισθού είναι η θεσμοθέτηση ξεκάθαρων κριτηρίων όπως το κόστος ζωής, ο πληθωρισμός, το ΑΕΠ, και ο δείκτης κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ ο υπολογισμός να γίνεται στην βάση του 60% του διάμεσου εισοδήματος. Επιπλέον, στον μηχανισμό αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού να διασφαλίζεται η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις στον νόμο ώστε να προστατεύονται οι συμφωνημένες κατώτερες απολαβές που συμφωνούνται στις συλλογικές συμβάσεις. 

Τέλος, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να συμπληρώνεται με βασικά εργασιακά δικαιώματα όπως η ΑΤΑ και ο 13ος μισθός, σημειώνουν.Επιπρόσθετα, η ΔΕΟΚ διεκδικεί νομική ρύθμιση για καθολική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων.

Προσθέτει ότι ο ασφαλέστερος δρόμος για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι η αξιοπρεπής απασχόληση. "Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να οργανώνονται, να διεκδικούν, να διαπραγματεύονται τους όρους απασχόλησης τους και να διασφαλίζουν μέσω των συλλογικών συμβάσεων τα μεροκάματα και τα ωφελήματα τους. Όταν οι συλλογικές συμβάσεις δεν τηρούνται γιατί δεν εφαρμόζονται νομικά εργαλεία, τότε η εργοδοτική ασυδοσία και εκμετάλλευση, καθίστανται κυρίαρχα στοιχεία στις εργασιακές σχέσεις", αναφέρουν και προσθέτουν ότι "δεν χρειαζόμαστε την ελεημοσύνη του κράτους και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Χρειαζόμαστε και απαιτούμε αξιοπρεπείς και δίκαιους μισθούς που θα αμείβουν τους κόπους και τη συμμετοχή μας στην παραγωγική διαδικασία. Μισθούς που θα διασφαλίζονται μέσα από ισχυρές συλλογικές συμβάσεις, που θα εφαρμόζονται καθολικά και δεν θα υπονομεύονται από τα ατομικά συμβόλαια".

Επιπρόσθετα, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι συνεχίζει να υπερασπίζεται και να περιφρουρεί το ΓΕΣΥ. Επιπλέον, απαιτεί μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και αξιοπρεπείς συντάξεις. "Διεκδικούμε τερματισμό της απαράδεκτης αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων από το 63ο έτος για τους εργαζόμενους/ες σε βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα. Απαιτούμε κοινωνικό διάλογο για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ταμείων Προνοίας ώστε να αποτελέσουν ισχυρό και αποτελεσματικό δευτεροβάθμιο συνταξιοδοτικό πυλώνα", σημειώνει.

"Η θυσία των εργατών του Σικάγο της Ευρώπης της Κύπρου όλου του κόσμου μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να προστατεύσουμε τις κατακτήσεις των εργαζόμενων και να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας και το βιοτικό τους επίπεδο με οργανωμένη συλλογικότητα και αλληλεγγύη", αναφέρει.