You are here

Να μην εξαιρεθούν εργάτες και οικιακές εργάτριες ζητά η ΔΕΔΕ

30/04/2022 13:42

Η Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ) δηλώνει την αντίθεσή της με την απόφαση να εξαιρεθούν από τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό οι εργάτες και εργάτριες του τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας και οικιακές εργάτριες.

"Η ΔΕΔΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την πρόθεση της κυβέρνησης, κοινωνικών εταίρων, θεσμικών φορέων, καθώς και μεγάλης μερίδας βουλευτών και βουλευτριών, να εξαιρέσουν εργάτες και εργάτριες του τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας και οικιακές εργάτριες («βοηθούς») από τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, που πρόκειται να θεσπιστεί εντός Μαΐου", αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Όπως σημειώνει, στα εν λόγω επαγγέλματα απασχολούνται, στη συντριπτική πλειοψηφία, μετανάστες και αιτητές ασύλου "οι πλέον ευάλωτες και φτωχοποιημένες κοινωνικές ομάδες του τόπου, που εργάζονται σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας και χρειάζονται νομική προστασία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα του πληθυσμού, αφού δεν έχουν καν το δικαίωμα να οργανώνονται ελεύθερα σε συνδικαλισμό", προσθέτουν.

Τονίζουν ότι μόνο με ρατσιστική λογική μπορεί να τεκμηριωθεί μία τέτοια εξαίρεση, καθώς "οι ίδιοι λόγοι που τεκμηριώνουν την ανάγκη θέσπισης κατώτατου μισθού για τα υπόλοιπα επαγγέλματα, ισχύουν και για αυτά τα επαγγέλματα. Η εξαίρεση ντε φάκτο στοχοποιεί μετανάστες και πρόσφυγες, ιεραρχεί τους ανθρώπους στη βάση καταγωγής, παραγνωρίζει τις ανάγκες μεταναστών και προσφύγων για αξιοπρεπή διαβίωση στη χώρα μας, και αποτελεί ολοφάνερο παράδειγμα θεσμικού ρατσισμού".

Γι' αυτό, καλεί την κυβέρνηση, τη Βουλή, καθώς και όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, να αναθεωρήσουν την απόφαση. Καλεί επίσης "όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να επιδείξουν αλληλεγγύη στις εν λόγω εργασιακές ομάδες, στις μετανάστριες και στις προσφύγισσες, στηρίζοντας έμπρακτα τα εργασιακά τους δικαιώματα. Αποτελεί υποχρέωση όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων να στηρίζουν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, και ειδικά των πλέον φτωχοποιημένων και ευάλωτων", καταλήγει.