You are here

Τα ανοιχτά συνδικαλιστικά ζητήματα θέτει η ΠΑΣΥΔΥ

14/04/2022 18:43

Το συνταξιοδοτικό, το νέο σύστημα αξιολόγησης και η ανέλιξη των χιλιάδων εργαζομένων αορίστου χρόνου θέτει μεταξύ άλλων η ΠΑΣΥΔΥ ως τα σημαντικότερα συνδικαλιστικά ζητήματα σε αυτή την συγκυρία.

Σε ανακοίνωση με την ευκαιρία της πραγματοποίησης στις 11 Απριλίου του 59ου συνεδρίου της, η  ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι «φανερές είναι οι δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της πανδημίας που προηγήθηκε».

Η ΠΑΣΥΔΥ διαβεβαιώνει ότι «θα αντιμετωπίσει τις εξελίξεις αυτές με την ίδια υπευθυνότητα που επέδειξε και στο παρελθόν σε ανάλογες δύσκολες περιόδους και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνδράμουν, ώστε οι συνέπειες να καταστούν όσο το δυνατόν ηπιότερες για το σύνολο των πολιτών».

Αναφέρει πως το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου ήταν «Μαζί για τον εκσυγχρονισμό» και προσθέτει πως «το νόημα του μηνύματος αυτού, σηματοδοτεί την αμετάθετη στοχοπροσήλωσή μας για να περάσει η Κύπρος στην νέα ψηφιακή εποχή».

Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ήρθε σε συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών για την επίλυσή του και προσθέτει πως «το σχετικό νομοσχέδιο, ελπίζουμε ότι σύντομα θα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για ψήφιση».

Νέο σύστημα αξιολόγησης

Σε σχέση με το νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι αυτό «θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του προσωπικού, καθώς και στη μέγιστη δυνατή διασφάλιση της αξιοκρατίας στις προαγωγές, που αποτελούν πάγια αιτήματά μας» και προσθέτει πως βασική της επιδίωξη είναι να προάγονται οι καλύτεροι, με αξιοκρατία και διαφάνεια.

Αναφέρει επίσης ότι παραμένει ανοικτό το θέμα που αφορά στους χιλιάδες εργαζομένους αορίστου χρόνου και προσθέτει πως «είναι απαράδεκτο να υπάρχουν συνάδελφοι με υπηρεσία 10, 15 και 20 χρόνια και να είναι καθηλωμένοι και μετέωροι χωρίς καμιά προοπτική ανέλιξης».

Επιπλέον, η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει πως ένα από τα πολύ σοβαρά και σημαντικά ζητήματα, που επίσης μας απασχολεί, είναι και το ζήτημα των περιορισμένων προοπτικών ανέλιξης των χαμηλόμισθων υπαλλήλων των συνδυασμένων Κλιμάκων Α2-5-7, θέμα για το οποίο «θα πρέπει να προωθηθούν ρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό».

Ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας

Επίσης, η συντεχνία απαιτεί τον γενικότερο εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας θέτοντας ως αιτήματα μεταξύ άλλων τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας, την αξιοποίηση της τεχνολογίας για διαφάνεια και απλούστευση διαδικασιών, την επιμόρφωση του προσωπικού και την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και τη σταδιακή επίλυση των προβλημάτων που θα επιτρέψουν στη Δημόσια Υπηρεσία να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο παραγωγική και κυρίως πιο εξυπηρετική και φιλική προς τον πολίτη.

Τέλος, η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι α επόμενα βήματά της σύμφωνα με τις συνεδριακές της αποφάσεις είναι ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας, η νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας, η φορολογική μεταρρύθμιση, και η συνολική στροφή της χώρας μας στην καινοτομία, στην πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.