You are here

Επί τάπητος scooters, μαθητική άδεια και κόμιστρα στην Επ. Μεταφορών

14/04/2022 19:40

Το νομοθετικό πακέτο ρύθμισης της διακίνησης των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας (τύπου scooter), οι τροποποιήσεις που προωθούνται στους περί Άδειας Οδήγησης και περί της Πρόσβασης στο Επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα Νόμους, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί ταξί με τον καθορισμό πάγιου κομίστρου, συζητήθηκαν κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Γιάννη Καρούσου.

Αναφορικά με το νομοθετικό πακέτο για ρύθμιση της διακίνησης των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας (τύπου scooter), σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, η Κύπρος, εν αναμονή της υιοθέτησης μιας κοινής ευρωπαϊκής ρύθμισης που θα διέπει τη χρήση των scooters ή e-scooters ως μέσο διακίνησης στην κατηγορία μικροκινητικότητας, προχωρά στην υιοθέτηση μιας εθνικής, ενδιάμεσης νομοθετικής ρύθμισης.

Αναφέρεται ότι η επιλογή των παραμέτρων έχει γίνει με γνώμονα τη διασφάλισης της οδικής ασφάλειας και αφορούν τον χώρο διακίνησης, ηλικία χρηστών (16 ετών και άνω), μέσα ατομικής προστασίας χρήσης (υποχρεωτική χρήση κράνους), ελάχιστος εξοπλισμός συσκευής: σύστημα φρένων, φανοί μπροστά και πίσω, καμπανάκι, ελαστικά και μέγιστη ταχύτητα συσκευής (15 χλμ ανά ώρα).

Προστίθεται ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για την αγορά (ειδικές υποχρεώσεις εισαγωγέων/κατασκευαστών/πωλητών για τον ελάχιστο εξοπλισμό και τη μέγιστη ταχύτητα), για τις υφιστάμενες Συσκευές, για την αδειοδότηση των εταιρειών ενοικίασης Συσκευών, αδικήματα και ποινές, κοκ.

Μαθητική άδεια οδηγού με ισχύ δύο χρόνια

Αναφορικά με τις τροποποιήσεις στον περί Άδειας Οδήγησης Νόμο, στην ανακοίνωση το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι το νομοσχέδιο αποσκοπεί στον καθορισμό περιορισμού στη χρονική διάρκεια ισχύος της μαθητικής άδειας οδηγού σε δύο χρόνια από την ημέρα έκδοσής της.

Προσθέτει ότι με το πέρας του χρονικού διαστήματος ισχύος της μαθητικής άδειας, ο οδηγός, σε περίπτωση μη απόκτησης κανονικής άδειας οδήγησης, θα οφείλει να υποβληθεί ξανά στη διαδικασία εξέτασης και έκδοσης της μαθητικής άδειας.

Επίσης, το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη ρύθμιση του θέματος της οδήγησης μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών στο οδικό δίκτυο από πρόσωπο που κατέχει μόνο μαθητική άδεια.

Προστίθεται ότι με βάση το νομοσχέδιο, η οδήγηση μοτοποδηλάτου και μοτοσικλέτας από μαθητευόμενο, επιτρέπεται μόνο με συνοδεία από αδειούχο εκπαιδευτή και τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού.

Αναφέρεται επίσης ότι στο νομοσχέδιο καθορίζονται υποχρεώσεις για προστατευτική ενδυμασία κατά την οδήγηση μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας για επαγγελματικούς σκοπούς (π.χ. παράδοση προϊόντων – delivery) και προστίθεται πως ο εξοπλισμός παρέχεται από τον άμεσα ή έμμεσα εργοδότη του οδηγού.

Σχέδια επιχορήγησης προστατευτικού εξοπλισμού για μοτοσικλετιστές

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, ο κ. Καρούσος ενημέρωσε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής πως στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων περιλαμβάνεται ποσό ύψους €1,050 εκ. για την περίοδο 2022-2024 για την υλοποίηση σχεδίων επιχορήγησης προστατευτικού εξοπλισμού για μοτοσικλετιστές, περιλαμβανομένου και αερόσακου.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι μοτοσικλέτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεχνικό έλεγχο κατ’ αντίστοιχο τρόπο που συμβαίνει με τα αυτοκίνητα.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, είναι να ελέγχεται η καταλληλότητα των μοτοσικλετών, ώστε να διασφαλίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό η ασφάλεια των μοτοσικλετιστών στο οδικό δίκτυο.

Επίσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, το νομοσχέδιο στοχεύει στην άρση της νομικής ασάφειας σχετικά με την ποινικοποίηση του αδικήματος της εργοδότησης υπαλλήλου για οδήγηση οχήματος χωρίς ο εργοδοτούμενος να κατέχει κανονική άδεια οδήγησης της κατηγορίας του οχήματος που οδηγεί για τους σκοπούς της εργασίας του.

Ρυθμίσεις για ταξί και μικρά λεωφορεία

Αναφορικά με τις τροποποιήσεις στον περί της Πρόσβασης στο Επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα Νόμο, το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρει πως με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε ρυθμίζεται η έννοια της «ομάδας επιβατών» και καθορίζεται ότι μια ομάδα επιβατών περιλαμβάνει τουλάχιστον οκτώ επιβάτες, μη περιλαμβανομένου του οδηγού.

Αναφέρει ότι η ρύθμιση του θέματος αποτελεί πάγιο αίτημα των συνδέσμων ταξί, στο πλαίσιο του γενικότερου αιτήματός τους για πάταξη της πειρατείας στον κλάδο τους, δεδομένου ότι υπήρχε ασάφεια ως προς τον αριθμό των ατόμων που θεωρούνταν ομάδα επιβατών.

Αποτέλεσμα αυτού, η δημιουργία άδικου και αθέμιτου ανταγωνισμού προς τα ταξί με την ένταξη μικρών λεωφορείων που χρησιμοποιούνταν ως ταξί, χωρίς να κατηγοριοποιούνται ως ταξί, προσθέτει.

Στο τραπέζι και τα κόμιστρα

Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί ταξί – καθορισμός πάγιου κομίστρου, το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι στόχος του καθορισμού σταθερού κομίστρου από και προς τα αεροδρόμια ήταν η επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της κατάλληλης πληροφόρησης των επισκεπτών/τουριστών στην Κύπρο και του επιβατικού κοινού γενικότερα.

Προσθέτει ότι ο καθορισμός πάγιων κομίστρων αποσκοπεί να προσδώσει αξιοπιστία στη μεταφορά με ταξί, αλλά και να βελτιώσει τον επαγγελματισμό και να αυξήσει την επιβατική κίνηση στον τομέα αυτό και στηρίχθηκε σε παρόμοιες πρακτικές που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της υιοθέτησης της πολιτικής πάγιων κομίστρων, φαίνεται ότι η πρακτική εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό και επιτυγχάνει τον σκοπό της.

Έρχεται όχημα επιθεώρησης οδοστρώματος

Καταληκτικά, ο Υπουργός Μεταφορών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναφέρθηκε στην προμήθεια ειδικού οχήματος επιθεώρησης οδοστρώματος, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του οδικού δικτύου και τη γρήγορη και αυτοματοποιημένη καταγραφή των φθορών σε αυτό.

Προστίθεται πως στο ίδιο πλαίσιο, το Υπουργείο, σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας «ΚΟΙΟΣ», βρίσκεται στη διαδικασία ετοιμασίας εφαρμογής για έξυπνα κινητά (application), μέσω της οποίας οι ίδιοι οι χρήστες του οδικού δικτύου θα μπορούν να ενημερώνουν τα αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες για φθορές που εντοπίζουν στο οδικό δίκτυο, για την άμεση διόρθωσή τους.