You are here

Διάταγμα για επιβολή πλαφόν στις τιμές των σιτηρών

11/03/2022 18:55

Διάταγμα με το οποίο διευρύνεται ο κατάλογος των βασικών προϊόντων στα οποία υπάρχει η δυνατότητα επιβολής ανώτατης τιμής, ώστε να περιλαμβάνει και τα σιτηρά, εξέδωσε την Παρασκευή η Υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάση Πηλείδου.

 Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, στον κατάλογο που περιλαμβάνεται στο διάταγμα για καθορισμό ανώτατων τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης σε ειδικές περιπτώσεις προστίθενται το κριθάρι και το καλαμπόκι.

 Στο Διάταγμα αναφέρεται περαιτέρω ότι αυτό εκδίδεται επειδή οι τιμές πρώτων υλών ζωοτροφών και σιτηρών για ανθρώπινη χρήση παρουσιάζουν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24/2/2022, κατακόρυφη αύξηση με δυσμενείς επιπτώσεις στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Επίσης, προστίθεται, επειδή επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, και επειδή, οι συνθήκες της αγοράς επιβάλλουν την προστασία των καταναλωτών από τυχόν υπερβολικά ψηλά περιθώρια κέρδους που δυνατό να προκύψουν λόγω των δυσκολιών στην εξεύρεση κριθαριού και καλαμποκιού, με την συνεπαγόμενη περαιτέρω αύξηση στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων.

Το διάταγμα ισχύει άμεσα.

Στον συγκεκριμένο κατάλογο βασικών προϊόντων στις τιμές των οποίων μπορούσε να επιβληθεί πλαφόν βρίσκονταν ήδη το ψωμί, το γάλα, το νερό, τα καύσιμα και ο καφές.