You are here

Εργασιακά, ακρίβεια και αβεβαιότητα συζήτησαν ΔΗΠΑ- ΠΕΟ

11/03/2022 18:49

Οι τρέχουσες εξελίξεις με την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο τρόπος που επηρεάζουν τα θέματα εργασίας και ακρίβειας και η αβεβαιότητα που δημιουργούν για οικονομικούς και εργασιακούς δείκτες στην Κύπρο συζητήθηκαν την Παρασκευή σε συνάντηση του Προέδρου και αντιπροσωπεία της ΔΗΠΑ-Συνεργασία με τη ΓΓ και τον Γενικό Διευθυντή της ΠΕΟ.

 Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για τα τρέχοντα θέματα, που αφορούν τον εργασιακό τομέα, συζητήθηκαν επίσης ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός, οι Συλλογικές Συμβάσεις, το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας, η αγορά υπηρεσιών, η εργοδότηση στην τουριστική βιομηχανία, θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

 Προστίθεται ότι κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η σύγκληση απόψεων στην ανάγκη θέσπισης Εθνικού  Κατώτατου Μισθού, καθώς και η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την Πολιτεία για αντιστάθμιση του πληθωρισμού και της ακρίβειας, ειδικά σε είδη πρώτης ανάγκης.

 Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν, διατύπωσε τη θέση ότι προέχει να παρθούν ανακουφιστικά μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν την εσωτερική κατανάλωση και την ανάπτυξη. Ειδική μνεία έκανε για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και τις περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό.

  Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, μέσα από τις τεράστιες προκλήσεις των καιρών, χρειάζεται η κοινή σοφία, η συναίνεση και συνεννόηση σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων και οφείλουμε όλοι να θέσουμε το όφελος και συμφέρον της πατρίδας μας πάνω από το κομματικό και μικροπολιτικό όφελος.

  Η ΓΓ της ΠΕΟ  Σωτηρούλα Χαραλάμπους, αφού ανέπτυξε τις θέσεις της Οργάνωσης της, δήλωσε ότι ο κοινωνικός διάλογος και οι συνέργειες είναι απαραίτητα συστατικά του τριμερούς μηχανισμού (κράτος, εργοδότες, συντεχνίες) , που μπορεί να οδηγήσει σε συγκλήσεις και αμοιβαίους συμβιβασμούς για το κοινό όφελος στις εργασιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος και συμφώνησε στην ανάγκη να παρθούν αντί-πληθωριστικά μέτρα και μέτρα κατά τις ακρίβειας, καθώς και στο να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο προτεραιοτήτων, με εθνικούς στόχους και όραμα.