You are here

Μ. Κεραυνός: Εξετάζεται γενικευμένη μείωση ΦΠΑ

08/05/2023 18:12

Εξετάζεται γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου για μηδενισμό του ΦΠΑ στα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Από την περασμένη Παρασκευή, οι τιμές μειώθηκαν σε πάνω από 1700 βασικά προϊόντα, όπως γάλα, ψωμί, αυγά, παιδικές τροφές, παιδικές πάνες και είδη προσωπικής υγιεινής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, σε συνέντευξη στο euronews αναφέρεται στην απόφαση για το μηδενισμό του ΦΠΑ, πώς θα παταχθεί η αισχροκέρδεια και ποια μέτρα εξετάζονται για το άμεσο μέλλον.

«Αυτό το οποίο επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι ένας άλλος κατάλογος με προϊόντα και υπηρεσίες για να μειώσουμε τον ΦΠΑ. Αυτή η διαδικασία θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει να έχουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να περάσει το μέτρο από τη Βουλή. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, συντελεστές ΦΠΑ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 19% σε κάποια προϊόντα να πέσουν στο 13% ή στο 3%», τόνισε.

 «Η απόφασή μας αυτή έχει άμεση σχέση με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ακρίβειας που είναι ένα φαινόμενο για το οποίο παίρνονται πάρα πολλά μέτρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε εθνικό επίπεδο. Ο στόχος είναι σταδιακά και ελπίζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει μια μείωση του πληθωρισμού. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας και ανακούφισης των νοικοκυριών πήραμε αυτή την απόφαση να μηδενίσουμε το ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά καθημερινά προϊόντα. Η απόφαση μας έχει μια χρονική διάρκεια 6 μήνες και αναμένουμε ότι θα υπάρξει μείωση του πληθωρισμού, επομένως και της ακρίβειας. Εν πάση περιπτώσει, εάν χρειαστεί το μέτρο, φράξαν να μελετηθεί και θα πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, σημείωσε ότι η πρόβλεψη είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από το 3%. Στο τέλος του 2024 θα είναι στο 3%, ίσως και πιο κάτω, για να φτάσουμε το 2026 στο 2,5%.

«Το αν θα παραταθεί το μέτρο για τον μηδενικό ΦΠΑ, θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, γιατί η ακρίβεια οφείλεται κυρίως στο δομικό πληθωρισμό, αλλά και στην αύξηση των επιτοκίων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και επίσης από τις τιμές των καυσίμων, μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία», τόνισε.

Αναφερόμενος στο e-kalathi, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες ότι θα αποφευχθεί η οποιαδήποτε προσπάθεια αισχροκέρδειας.

«Έχουμε την υπηρεσία του Καταναλωτή στο Υπουργείο Εμπορίου, στελέχη της οποίας έχουν έγκαιρα μεταβεί στις υπεραγορές και στα υπόλοιπα καταστήματα και γίνονται καθημερινοί έλεγχοι -και εκ των προτέρων και στη συνέχεια- ώστε να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι δεν θα υπάρξει κάποια τάση αισχροκέρδειας. Επίσης, μία άλλη ασφαλιστική δικλείδα, που νομίζω έχει εισάγει στην Ελλάδα με πολύ καλά αποτελέσματα, είναι το « Καλάθι του Νοικοκυριού ». Ετοιμάζουμε και εμείς να θέσουμε σε εφαρμογή ένα ανάλογο μέτρο, όπου ηλεκτρονικά θα παρουσιάζονται οι τιμές βασικών προϊόντων, σε καθημερινή βάση και έτσι είναι δύσκολο ξαφνικά να δούμε στοιχεία αισχροκέρδειας».

«Το e-Καλάθι θα ξεκινήσει με λίγα προϊόντα -περίπου 350 προϊόντα- και στη συνέχεια θα προστίθενται νέα προΐόντα και θα φτάσει ίσως και πολύ πάνω από τα 1300 προϊόντα. Αυτό το μέτρο έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Θα ετοιμαστεί η νομική ρύθμιση και ελπίζουμε σε 2- 3 μήνες θα τεθεί σε εφαρμογή, χωρίς να είμαι βέβαιος ακριβώς για το χρονοδιάγραμμα, διότι δεν εξαρτάται απόλυτα από εμάς».

Γ.Χ.