You are here

Χωρίς έλεγχο η χρήση σκόνης στην παραγωγή χαλουμιού

04/05/2022 09:58

Σε διεθνή έκθεση τροφίμων που πραγματοποιήθηκε στην Γερμανία, αλλά και σε υπεραγορές στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία εντοπίστηκε αριθμός προϊόντων προερχόμενα από κύπριους παραγωγούς, τα οποία δεν πληρούσαν εκ πρώτης όψεως τις προδιαγραφές του Προτύπου για το Χαλλούμι και τους Κανονισμούς που διέπουν τη χρήση των σχετικών Εμπορικών Σημάτων (προϊόντα τα οποία έφεραν την ονομασία HALLOUMI και περιείχαν προσμίξεις διαφορετικές από αυτές που καθορίζονται στο Πρότυπο για το Χαλλούμι).

Αυτό αναφέρει σε απαντητική επιστολή στο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκη Γαβριήλ, εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ), προσθέτοντας ότι το υπουργείο δεν προχώρησε σε εγχώριους ελέγχους για το έτος 2021.

Προστίθεται μεταξύ άλλων, ότι αναφορικά με τους ελέγχους για την περιεκτικότητα σε αιγοπρόβειο γάλα, από το 2015 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 22 εκστρατείες κατά τις οποίες έγιναν 112 έλεγχοι σε πέραν των 30 εταιρειών.

Επίσης αναφέρεται ότι κατά την περίοδο 2015 - 2020 εντοπίστηκαν 21 δείγματα πιθανής παράβασης του Προτύπου προερχόμενα από 6 εταιρείες. Περιπτώσεις κατά τις οποίες η αρμόδια Τριμελής Επιτροπή με σχετικές αποφάσεις της, έχει επιβάλει 5 διαφορετικά διοικητικά πρόστιμα σε 2 εκ των υπό αναφορά εταιρειών, ενώ οι περιπτώσεις των υπόλοιπων 4 εταιρειών βρίσκονται ενώπιον της αρμόδιας Τριμελούς Επιτροπής.

Το συνολικό ποσό των επιβληθέντων διοικητικών προστίμων σε σχέση με παραβιάσεις που αφορούν την περιεκτικότητα σε αιγοπρόβειο γάλα, ανέρχεται στις €500 χιλ.. Σημειώνεται επίσης ότι η αρμόδια Τριμελής Επιτροπή επέβαλε σε εταιρεία διοικητικό πρόστιμο ύψους €30 χιλ., για τη χρήση της ονομασίας 'Light'.

Αναφέρεται περαιτέρω ότι στο μητρώο το οποίο διατηρεί το ΥΕΕΒ για τους εγκεκριμένους παραγωγούς χαλλουμιού, βρίσκονται εγγεγραμμένα για το έτος 2021, 47 πρόσωπα, ενώ προστίθεται ότι για το προηγούμενο έτος, μετά από διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου εξέδωσε Διάταγμα, με το οποίο η ελάχιστη αναλογία αιγινού ή πρόβειου γάλακτος ή μείγματος αυτών στην παραγωγή χαλουμιού για την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος καθορίστηκε στο 25% και για την περίοδο Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος στο 20%.

Στις 44 οι παραβιάσεις προτύπου στο εξωτερικό

Αναφορικά με τους ελέγχους στο εξωτερικό, απαντώντας σε άλλη ερώτηση η εκπρόσωπος του υπουργείου αναφέρει ότι, από τους μέχρι σήμερα ελέγχους προωθήθηκαν στην Τριμελή Επιτροπή 44 πιθανές παραβάσεις του Προτύπου οι οποίες αφορούν 6 εταιρείες.

Σημειώνεται ότι για τα 11 από τα δείγματα εκκρεμεί απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής.

Επίσης σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησαν στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου κατά το 2021, εντοπίστηκαν 51 δείγματα πιθανής παράβασης και αφορούν 5 εταιρείες.

Όσον αφορά τους ελέγχους στο εξωτερικό, το υπουργείο ενημερώνει πως πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε διαφορετικά σημεία πώλησης. Τα στοιχεία από τις δειγματοληπτικές αγορές κοινοποιούνται στην αρμόδια Τριμελή Επιτροπή η οποία αφού τα αξιολογήσει δυνάμει των προνοιών του περί Τυποποίησης, Διαπίστευσης και Τεχνικής Πληροφόρησης Νόμος του 2002 (156(1)/2002), προχωρά στην έκδοση σχετικής απόφασης.

Σύμφωνα με το μητρώο εγκεκριμένων παραγωγών χαλλουμιού του ΥΕΕΒ για το έτος 2021, στην εμπορία χαλλουμιού στο εξωτερικό δραστηριοποιούνται 31 πρόσωπα.

Της Ελένης Χαραλάμπους