You are here

ΧΑΚ: Σημαντικές απώλειες -Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

20/03/2023 19:55

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ακολουθώντας αντίθετη πορεία από αυτή των άλλων ευρωπαϊκών αγορών οι οποίες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σαββατοκύριακο για εξαγορά από την ελβετική τράπεζα UBS της άλλης ελβετικής  τράπεζας Credit Suisse. Παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά υποχώρησε και κάτω από τις 100 μονάδες (99,99 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 101,43 μονάδες καταγράφοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 3,01%.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις 61,26 μονάδες με πτώση 3,04%. Η ημερήσια αξία των συναλλαγών ανήλθε στα €648.644. 

Σε σχέση με τους επιμέρους δείκτες, η Κύρια Αγορά σημείωσε πτώση 3,46%, η Εναλλακτική Αγορά έκλεισε με πτώση 1,03%, τα Ξενοδοχεία υποχώρησαν κατά 1,31% και οι Επενδυτικές σημείωσαν απώλειες 0,91%. 

Την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα είχε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου με όγκο συναλλαγών 468.464 ευρώ (τιμή κλεισίματος 2,36 ευρώ - πτώση 3,28%), ακολουθούμενη από την μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας με όγκο 84.913 ευρώ (τιμή κλεισίματος 1,53 ευρώ - πτώση 7,27%), της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού με 33.540 ευρώ (τιμή κλεισίματος 2,60 ευρώ – χωρίς μεταβολή), της Logicom με όγκο 29.111 ευρώ (τιμή κλεισίματος 2,08 ευρώ - χωρίς μεταβολή) και της Πετρολίνα με όγκο 9.862 ευρώ (τιμή κλεισίματος 1,14 ευρώ – πτώση 3,39%).

Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 2 κινήθηκαν ανοδικά, 9 καθοδικά και 3 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο αριθμός  των συναλλαγών εκτινάχθηκε στις 336. 

Εξάλλου, το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε τη μετάταξη των τίτλων των εταιρειών Ισχύς Επενδυτική Δημόσια Λτδ και Regallia Holdings & Investments Public Ltd από την Αγορά Επιτήρησης στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου, ενόψει του ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους είχαν μεταταχθεί οι τίτλοι των δύο εταιρειών αφού οι εταιρείες προχώρησαν στην έκδοση και δημοσιοποίηση των οικονομικών της αποτελεσμάτων που εκκρεμούσαν.

Αναφέρει ότι οι τίτλοι των δύο εταιρειών θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται με σήμανση (Σ) στο ημερήσιο δελτίο τιμών και στους πίνακες διαπραγμάτευσης, λόγω μη τήρησης της ειδικής προϋπόθεσης εισαγωγής και συνεχούς υποχρέωσης αναφορικά με την ελάχιστη χρηματιστηριακή αξία.

Προσθέτει ότι το Συμβούλιο θα προβεί σε αφαίρεση της σήμανσης (Σ) από τους πίνακες διαπραγμάτευσης και τα δελτία τιμών του ΧΑΚ για τους τίτλους των εταιρειών όταν διαπιστώσει ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην παρουσίαση της σήμανσης στις αξίες, θα έχουν εκλείψει.

Το ΧΑΚ αναφέρει ότι οι τίτλοι των δύο εταιρειών θα διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά από την Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023.

Επιπλέον, το ΧΑΚ αναφέρει το Συμβούλιο του, σε πρόσφατη συνεδρία του επικύρωσε, με βάση το Άρθρο 184 του Νόμου του ΧΑΚ, την απόφαση για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας Global Digital Services Plc ως είχε ανακοινωθεί στις 8 Μαρτίου 2023.

Προσθέτει ότι η αναστολή διαπραγμάτευσης θα έχει διάρκεια 2 μηνών (δηλαδή μέχρι τις 10 Μαΐου 2023) ή νωρίτερα εάν η εταιρεία συμμορφωθεί με τη εκκρεμή συνεχή της υποχρέωση, ως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Αναφέρει επίσης ότι το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου, σε πρόσφατη συνεδρία του επικύρωσε, με βάση το Άρθρο 184 του Νόμου του ΧΑΚ, την απόφαση για συνέχιση αναστολής της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας ALL Invest Securities Ltd, ως είχε ανακοινωθεί στις 9 Μαρτίου 2023.

Προσθέτει ότι η συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης θα έχει διάρκεια 2 μηνών (δηλαδή μέχρι την 17 Μαΐου 2023) ή νωρίτερα εάν η εταιρεία συμμορφωθεί με τις εκκρεμείς συνεχείς της υποχρεώσεις, ως έχουν ήδη ανακοινωθεί.