You are here

Η πτώση πληθωρισμού συγκράτησε σημαντικά τις τιμές

15/03/2023 20:12

Σημαντική συγκράτηση, η οποία αντικατοπτρίζει τη συνεχή πτωτική τάση του ρυθμού πληθωρισμού, παρουσίασαν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών τον μήνα Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 25 κατηγορίες καταγράφουν μείωση και 10 κατηγορίες οριακή αύξηση της τάξης του 1% - 2% εκτός από τα λαχανικά/χόρτα που κατέγραψαν μεγάλες αυξήσεις λόγω των καιρικών συνθηκών και της αυξημένης ζήτησης της Καθαράς Δευτέρας όπως και των κυλίνδρων υγραερίου. Οι υπόλοιπες τιμές περιορίστηκαν σε μηδαμινές αυξήσεις κάτω του 1%, σημειώνει.

Στα ελάχιστα προϊόντα που υπήρξε τον Φεβρουάριο μεγάλη αύξηση στις τιμές του, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, περιλαμβάνονται συγκεκριμένες μάρκες τυριού που αυξήθηκε κατά 10,8%, κατεψυγμένου ζυμαρικού που αυξήθηκε 16,5%, κατεψυγμένου ψαριού πανέ/προψημένου που αυξήθηκε 17,4%, δημητριακού προγεύματος που αυξήθηκε 13,4% και αμνοεριφίου 10,4%.

Αντίθετα, σημαντική πτώση στις τιμές τους κατέγραψαν μεταξύ άλλων συγκεκριμένες μάρκες τυριού κατά 11,6%, λαδιού 11,1%, κατεψυγμένων μαλάκιων/οστρακοειδών 14,2%, εμφιαλωμένου νερού 10,6%, χαρτιού υγείας 14,6% και φρέσκου ψαριού/μαλάκιου κατά 19,5%.

Η Υπηρεσία διευκρινίζει ότι το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα), με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης Παγκύπρια καθόλη τη διάρκεια του μήνα και προσθέτει ότι σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές, αρτοποιεία, φούρνους, περίπτερα, κ.α.

«Τα Παρατηρητήρια Τιμών δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι, κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές οι οποίες δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη στα αποτελέσματα ενός Παρατηρητηρίου Τιμών και για τον σκοπό αυτό η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, προκειμένου να βρουν τα προϊόντα και τις τιμές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους.

Μέση σταθμισμένη τιμή πώλησης

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, μεταξύ άλλων η μέση σταθμισμένη τιμή πώλησης για το φρέσκο γάλα κυμαίνονταν τον Φεβρουάριο από €1,57 μέχρι €3,02.

Σε σχέση με τη μέση σταθμισμένη τιμή ρυζιού/όσπρια, αυτή κυμαίνονταν από €2,41 μέχρι €7,26.

Επίσης, η μέση τιμή του γιαουρτιού κυμαινόταν από €2,93 μέχρι €4,12, ενώ η τιμή του καφέ ανερχόταν από €2,72 μέχρι €7,31.

Σε σχέση με τη μέση σταθμισμένη τιμή αλευριού, αυτή κυμαινόταν από €1,30 μέχρι €1,59, η τιμή του τυριού ανερχόταν από €1,69 μέχρι €14,62, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Για τα δημητριακά προγεύματος η μέση σταθμισμένη τιμή ανερχόταν από €2,18 μέχρι €3,79, ενώ τα αλλαντικά πωλούνταν μεταξύ €2,43 και €4,19.

Η μέση τιμή των κονσερβών ψαριού κυμαινόταν από €3,36 μέχρι €7,38, των κονσερβών κρέατος από €2,09 μέχρι €3,20, η τιμή του εμφιαλωμένου νερού ανερχόταν από €2,24 μέχρι €2,70.

Επιπλέον, η μέση τιμή των ζυμαρικών κυμαινόταν από €1,09 μέχρι €1,48, ενώ η μέση τιμή των κατεψυγμένων ψαριών κυμαινόταν από €5,02 μέχρι €15,40.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, η μέση σταθμισμένη τιμή του φρέσκου κρέατος/πουλερικά/κουνέλι κυμαινόταν από €3,76 μέχρι €12,94, ενώ η μέση τιμή του φρέσκου ψαριού ανερχόταν από €7,87 μέχρι €26,05.