You are here

Πυρά καταναλωτών για αδιαφορία

21/09/2022 10:06

Για αδιαφορία σε βάρος των καταναλωτών κάνει λόγο ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών (ΚΣΚ), Μάριος Δρουσιώτης, καθώς όπως σημειώνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας δεν συζήτησε στη χθεσινή συνεδρία τις τροποποιήσεις του νόμου για την προστασία του καταναλωτή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, οι τροποποιήσεις αφορούν τον «περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμος του 2022 (Τροποποιητικός νόμος (αριθμός 1)».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή Ενέργειας αποφάσισε να μη συζητήσει τις εισηγήσεις του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών για την τροποποίηση του βασικότερου νόμου για την προστασία του Καταναλωτή, με το δικαιολογητικό ότι θα επανέλθει με προτάσεις νόμου σε κατοπινό χρόνο.

Όπως αναφέρει ο κ. Δρουσιώτης, οι εισηγήσεις του Συνδέσμου για την τροποποίηση του νόμου έχουν ως εξής:

1.Την εξουσία του Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή να αναστέλλει κάθε διερεύνηση και μέτρο εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη, με μόνο μια απλή δήλωση του παραβάτη ότι θα συμμορφώνεται στο μέλλον με τη σχετική νομοθεσία.

Ο κ. Δρουσιώτης σημειώνει ότι αυτή η εξουσία πουθενά, σε καμιά νομοθεσία για προστασία του καταναλωτή υπήρχε μέχρι σήμερα.

«Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει, όταν σε μια υπόθεση εναντίον τράπεζας για καταχρηστικές ρήτρες ή αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που αφορά ζημιά στους καταναλωτές δεκάδων εκατομμυρίων, ο Διευθυντής να αποφασίσει να αναστείλει κάθε διερεύνηση και μέτρο εναντίον της τράπεζας χωρίς οποιεσδήποτε ασφαλιστικές δικλείδες», υποδεικνύει.

2. Ενώ δίνονται υπερεξουσίες στο Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, δεν του δίνεται η εξουσία να διατάσσει τον παραβάτη να επιστρέψει όσα παράνομα πήρε από τους καταναλωτές, δηλαδή τα «κλεμμένα».

3. Εξακολουθούν να διατηρούν το δικαίωμα του παραβάτη να αιτηθεί Ιεραρχική Προσφυγή ενώπιον του Υπουργού εναντίον απόφασης του Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή και ο Υπουργός να έχει δικαίωμα ακόμα και να ακυρώσει την Απόφαση του Διευθυντή. Οι μέχρι σήμερα αποφάσεις του Υπουργού για ιεραρχικές προσφυγές οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι έτυχαν κατάχρησης και εκδόθηκαν με πολιτικά ή άλλα κίνητρα και όχι για τους σκοπούς απονομής της δικαιοσύνης.

4. Δίνεται η εξουσία στο Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή να επιβάλλει πρόστιμο εκατοντάδων εκατομμυρίων χωρίς καμιά ασφαλιστική δικλείδα και έλεγχο της απόφασής του. Τέτοιου ύψους ποινές θα πρέπει να επιβάλλονται τουλάχιστο από τριμελή επιτροπή, τουλάχιστο για σκοπούς διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

5. Παρεμβάλλει εμπόδια στους καταναλωτές να υποβάλλουν ελεύθερα τα παράπονά τους στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή. Ζητείται από τους καταναλωτές να συνοδεύουν το παράπονό τους με «εύλογα αποδεικτικά στοιχεία» για να γίνει δεκτό για διερεύνηση το παράπονό τους.

Ο κ. Δρουσιώτης καλεί τους καταναλωτές να διαμαρτυρηθούν και να στείλουν σχετικά μηνύματα σε όλα τα Κόμματα, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, και το Υπουργείο Ενέργειας και να απαιτήσουν οι εισηγήσεις του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών να συζητηθούν στην παρούσα τροποποίηση του νόμου και όχι για αργότερα.

«Όλοι ανεξαίρετα επικαλούνται την αναγκαιότητα της προστασίας καταναλωτών. Είναι καιρός να περάσουν από τα λόγια και στα έργα, αν εννοούν όσα δημόσια διατυπώνουν», τονίζει.