You are here

Νουρής: Αυστηρό deadline για συνένωση δήμων

04/05/2022 17:16

Την ανάγκη αυστηρής τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων για τη συνένωση των 20 δήμων, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τους δημάρχους κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε η νομοθεσία και ο οδικός χάρτης της συνένωσης των διαφόρων υπηρεσιών, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι «η σημερινή πρώτη μας συνάντηση, έχει ως στόχο να παρέχει σε όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους, την αναγκαία πληροφόρηση για τις πρόνοιες των τριών νέων νόμων, που έχουν ψηφιστεί και παράλληλα, να εστιάσουμε στην προετοιμασία, στη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες των οργάνων που προβλέπονται από τους νόμους, αλλά και στον οδικό χάρτη και τα θέματα που χρήζουν ενεργειών, ώστε να υλοποιηθούν όλες οι πρόνοιες της μεταρρύθμισης».

«Όλα όσα πρέπει να γίνουν στη μεταβατική περίοδο, μέχρι το Μάιο του 2024, είναι πολλά και τα χρονοδιαγράμματα πιεστικά. Για να πετύχουμε την ομαλή μετάβαση στο νέο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να τηρήσουμε αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα», υπογράμμισε.

Εξήγησε ότι «θα ακολουθήσουν συναντήσεις, σε επαρχιακό επίπεδο, προκειμένου να έχουμε πιο εξειδικευμένες συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, ακόμα και για κάθε νόμο ξεχωριστά. Νομίζω πως είναι σε όλους κατανοητό, πως η πρόκληση της προετοιμασίας μας για το επόμενο στάδιο είναι τεράστια και απαιτεί από όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους να καταβάλουμε συντονισμένες και καλά οργανωμένες προσπάθειες».

Εξέφρασε την ετοιμότητα του Υπουργείου Εσωτερικών  να αναλάβει το ρόλο του συντονιστή και καθοδηγητή των τοπικών αρχών και οργανισμών, μέσω της Κεντρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, που συστήνεται στο πλαίσιο των περί Δήμων και περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμων, ώστε να επιτευχθεί η σωστή προετοιμασία για τη μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

Σημείωσε ότι «αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα πλαισίωσής μας από ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες έχουμε ήδη ζητήσει στήριξη από το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών και αναμένουμε την υπόδειξη πρακτικών που θα συμβληθούν με το Υπουργείο Εσωτερικών».

Όσον αφορά το  νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των τοπικών συμπλεγμάτων παροχής υπηρεσιών στις κοινότητες είπε ότι επειδή είναι λιγότερο σύνθετο δεν προβλέπεται η σύσταση κάποιου προσωρινού οργάνου, κατά τη μεταβατική περίοδο.

Υπενθύμισε, ωστόσο τη δέσμευση του Υπουργείου προς τις κοινότητες και κατ’ επέκταση τα συμπλέγματα, ότι θα τυγχάνουν αυξημένης οικονομικής στήριξης από το κράτος κατ’ αναλογία με αυτά των δήμων, ώστε να είναι βιώσιμα και ικανά να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους κατοίκους της υπαίθρου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης με τους δήμους έγινε ανάλυση στα επιμέρους χαρακτηριστικά των νέων νόμων και αναδείχθηκαν τα κενά και αδυναμίες, τα οποία όπως είπε ο κ. Νουρής θα διορθωθούν με τροποποιητικά νομοσχέδια εν ευθέτω χρόνο και οπωσδήποτε πριν από την έναρξη ισχύος των νέων νόμων.

Σημείωσε ότι «ο στόχος της επίτευξης του νέου πλαισίου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 2024, έχει περιληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αποτελεί προϋπόθεση για την απορρόφηση πόρων από το Ταμείο, αναγκαίων για τον ζητούμενο μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό. Στο πλαίσιο λοιπόν του σχεδίου αυτού, έχει εγκριθεί πρόγραμμα κατάρτισης τόσο των αιρετών όσο και των τεχνοκρατών, που θα αναλάβουν την υλοποίηση της μεταρρύθμισης. Το πρόγραμμα ετοιμάζεται, θα υπάρξει διαβούλευση με τις δύο ενώσεις και θα ενημερωθείτε σύντομα» επεσήμανε.

Απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τους αιρετούς είπε ότι « θα ήθελα να σημειώσω, ότι η παράταση της θητείας σας μέχρι και το Μάιο του 2024, σας επιφορτίζει με πρόσθετες ευθύνες. Ζητούμε από εσάς να αξιοποιήσετε την περίοδο αυτή για σωστή προετοιμασία και ομαλή μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων».

Γεγονός η μεταρρύθμιση

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της  Ένωσης Δήμων Κύπρου Ανδρέας Βύρας είπε ότι η  μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο είναι πλέον γεγονός και ότι η αναγκαιότητα της υπήρξε μια διαχρονική θέση της Ένωσης Δήμων.

Η μεταρρύθμιση, είπε,  στόχο έχει την παροχή της καλύτερης δυνατής ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, διασφαλίζοντας έτσι την βελτίωση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας.

Ανέφερε ότι παρά τις επιμέρους αδυναμίες που περιλαμβάνει η νέα Νομοθεσία, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι γίνονται σημαντικά βήματα ενίσχυσης των Δήμων, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλειά τους αλλά και τον εμπλουτισμό των αρμοδιοτήτων και εξουσιών τους.

«Η δουλειά μας όμως δεν έχει τελειώσει. Κατ’ ακρίβειαν, η πραγματική δουλειά τώρα αρχίζει. Το μεταβατικό στάδιο που ακολουθεί στα επόμενα δύο χρόνια μέχρι την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την επιτυχή υλοποίηση της Μεταρρύθμισης», είπε ο κ. Βύρας, προσθέτοντας ότι «είναι η ώρα της συντονισμένης δράσης, της σωστής προετοιμασίας και οργάνωσης αλλά και η ευκαιρία να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε τις όποιες επιμέρους αδυναμίες μπορεί να προκαλέσουν λειτουργικά προβλήματα στο μέλλον».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομηλίδης είπε ότι στα θετικά της Μεταρρύθμισης αυτής καταγράφεται η θεσμοθέτηση των Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών των Κοινοτήτων, κάτι που ως Ένωση Κοινοτήτων, για πάρα πολλά χρόνια ζητούσαν και που οι κοινότητες εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, από μόνες τους και άτυπα λειτουργούν με  πολύ  καλά  αποτελέσματα.

«Πιστεύουμε ότι η θεσμοθέτηση αυτή, παρά τα κενά που υπάρχουν στην Νομοθεσία, θα βοηθήσει τις κοινότητες να λειτουργήσουν με καλύτερα αποτελέσματα και να προσφέρουν στους κατοίκους τους, υπηρεσίες που σήμερα με την υφιστάμενη Νομοθεσία δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν», ανέφερε.

Ωστόσο, είπε ότι υπάρχει απογοήτευση καθώς τίποτε από όσα ζήτησαν δεν έχουν εισαχθεί στον Περί Κοινοτήτων Νόμο και «ιδιαίτερα για τη διοικητική και οικονομική αποτελεσματικότητα των κοινοτήτων, τον εσωτερικό έλεγχο ο οποίος θα βοηθούσε τις κοινότητες στις αποφάσεις τους, την κρατική χορηγία προς τις κοινότητες  και  τα  Συμπλέγματα, αλλά και καμία άλλη ουσιαστική αλλαγή δεν έγινε, εκτός από τον περιορισμό των θητειών, που πραγματικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν για κάποιους η αλλαγή αυτή είναι ουσιαστική».

Είπε ότι η Ένωση Κοινοτήτων σε αυτά τα δύο χρόνια μεταβατικής περιόδου ελπίζει ότι θα βρεθούν λύσεις σε θέματα τα οποία χρήζουν επανεξέτασης και τα οποία θα πρέπει να εισαχθούν στο Περί Κοινοτήτων Νόμο, «ούτως ώστε, τόσο οι κοινότητες όσο και οι κάτοικοι μας, να νιώθουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο είναι μία και δεν διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες».

Θα παρακολουθεί εφαρμογή η βουλή

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αριστος Δαμιανού, Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, είπε ότι «σήμερα η κυπριακή κοινωνία έχει ενώπιον της ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, απόρροια συλλογικής προσπάθειας, που δικαίως αποκαλείται μεταρρύθμιση».

«Εμείς ως Κοινοβούλιο και ως αρμόδια Επιτροπή Εσωτερικών θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της εφαρμογής των νόμων και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας θα παρεμβαίνουμε δημιουργικά. Η μεταβατική περίοδος των 2 χρόνων που υπολείπεται μέχρι τις εκλογές του 2024, προσφέρεται για να επέλθουν σταδιακά οι αναγκαίες αλλαγές. Μα κύρια προσφέρεται για να πειστούν οι πολίτες ότι το τελικό αποτέλεσμα θα υπηρετεί τις ανάγκες τους και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα καθιστούν την τοπική αυτοδιοίκηση αυτό που όλοι οραματιζόμαστε, μια πραγματική τοπική κυβέρνηση. Όπως αρμόζει σε ένα κράτος που θέλει να είναι σύγχρονο. Όπως πρέπει στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», συνέχισε ο κ. Δαμιανού.

Είπε ότι καθοριστική ήταν συνδρομή σε αυτήν την προσπάθεια των εταίρων στη Βουλή, του Υπουργού Εσωτερικών και των συνεργατών του, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, του Προέδρου και μελών της Ένωσης Δήμων, του Προέδρου και μελών της Ένωσης Κοινοτήτων.

«Στα έντεκα σχεδόν χρόνια που υπηρετώ ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ήταν πρωτόγνωρη η βούληση όλων να συνδράμουν την προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών, για εξεύρεση συγκλίσεων και συναινέσεων. Ανάλογη ήταν η στάση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών καθώς και συναδέλφων που συμμετείχαν σε ορισμένες συνεδριάσεις», είπε ο κ. Δαμιανού.

Η.Ε.