You are here

ΠΔΣ: Όμηρος σκοπιμοτήτων η δικαστική μεταρρύθμιση

07/04/2022 19:21

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι η πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής των τριών Νομοσχεδίων της δικαστικής μεταρρύθμισης, κατέδειξε ότι η συνολική προσπάθεια έχει καταστεί όμηρος της πολιτικής αντιπαράθεσης, των σκοπιμοτήτων και των μικροπολιτικών στοχεύσεων.

Σημειώνει ότι ενώ τα τρία Νομοσχέδια έχουν τύχει της έγκρισης του ΠΔΣ, του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Γενικού Εισαγγελέα, της Greco, της Επιτροπής Βενετίας, του Rule of Law, εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής πέραν των δύο χρόνων με έκδηλη και ισχυρή πλέον την ανησυχία για το μέλλον του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

«Κάποιες πολιτικές δυνάμεις, συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, συνεχίζουν είτε να εμμένουν σε θέματα τα οποία έχουν διευκρινιστεί είτε να επικαλούνται νέα ζητήματα, τα οποία πόρρω απέχουν από την ουσία και την πράξη της μεταρρύθμισης στην ανώτατη βαθμίδα της δικαιοσύνης», προστίθεται.

Η αντιπολιτευτική διάθεση, αναφέρεται, σε περίοδο εκλογών οδηγεί σε πισωγύρισμα με αποτέλεσμα να επαναρχίζει η συζήτηση για το κατά πόσο είναι δυνατή η τροποποίηση του συντάγματος με το Δίκαιο της Ανάγκης.

«Η επίκληση του ΑΚΕΛ στο Δίκαιο της Ανάγκης και κατά πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να τεθεί ως τροχοπέδη στην προώθηση της μεταρρύθμισης, καθώς για να επανέλθουμε στο Σύνταγμα του 60’ θα πρέπει να επανέλθουν οι Τουρκοκύπριοι», σημειώνεται.

Συνεπώς, αναφέρεται, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη, βελτιώνεται το εξ ανάγκης θεσπισθέν σύστημα διά μετεξέλιξης του ενιαίου Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο είναι απόλυτα εφικτό και επιθυμητό.

Επίσης, σχετικά με την αναφορά στην Ασφάλεια Δικαίου, σημειώνεται ότι βασικό στοιχείο μιας πολιτειακής οργάνωσης που διέπεται από την αρχή του κράτους δικαίου είναι η κατοχύρωση της ασφαλείας και της σταθερότητας των εννόμων σχέσεων.

Ο ΠΔΣ αναφέρει ότι η δυναμική της εξέλιξης ενός νομικού συστήματος που διέπεται από την αρχή του κράτους δικαίου πρέπει συνεπώς να λαμβάνει υπόψη την εμπιστοσύνη των πολιτών στους κανόνες που θέτει το εν λόγω σύστημα. Πρόκειται, σημειώνει, για τον συμβιβασμό δύο αντικρουόμενων φαινομενικά αναγκών: αφενός μεν της ανάγκης προσαρμογής του νομικού συστήματος στις εξελίξεις, αφετέρου δε, της ανάγκης κατά το δυνατόν διαφύλαξης της σταθερότητας των υφισταμένων εννόμων σχέσεων.

«Στη δίνη των πολιτικών σκοπιμοτήτων τίθεται και η ψήφιση του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου, των οποίων οι χώροι εγκατάστασης με τον απαραίτητο εξοπλισμό, μαζί με τον χώρο εγκατάστασης του νέου Εφετείου, έχουν κοστίσει εκατομμύρια στον Κύπριο φορολογούμενο, ενώ την ίδια ώρα οι αρνητές της μεταρρύθμισης καταφεύγουν σε ανεπίκαιρες θεωρήσεις και εκτιμήσεις εντός και εκτός Βουλής», προστίθεται.

Επιπρόσθετα, ο ΠΔΣ αναφέρει ότι «κάποια κόμματα εγείρουν θέμα για τη χρήση της αγγλικής γλώσσας στο Εμπορικό Δικαστήριο παραγνωρίζοντας προφανώς ότι όταν αποκλείεις την αγγλική γλώσσα – η οποία δεν θα είναι υποχρεωτική- αποκλείεις ταυτόχρονα ένα μεγάλο μέρος εργασιών αυτού του δικαστηρίου».

Περαιτέρω, σημειώνει ο ΠΔΣ «η εκφρασθείσα άποψη του ΔΗΚΟ ότι η μεταρρύθμιση δεν επιλύει συνολικά το πρόβλημα των συσσωρευμένων υποθέσεων είναι εντελώς λανθασμένη, αβάσιμη και ανυπόστατη».

Διευκρινίζουμε και επαναλαμβάνουμε, συνεχίζει ο ΠΔΣ ότι στόχος είναι η μεταρρύθμιση να αρχίσει από την ανώτατη βαθμίδα δικαστηρίων, ούτως ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των 5.000 εφέσεων και στη συνέχεια να δρομολογηθεί συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων για τα Επαρχιακά Δικαστήρια. Πρόκειται για δύο ξεχωριστά ζητήματα.

Ο ΠΔΣ υπογραμμίζει για ακόμα μια φορά ότι η μεταρρύθμιση θα έπρεπε να είχε γίνει χθες, καθώς πρόκειται για θέμα ύψιστου δημοσίου συμφέροντος. «Η πραγματικότητα επιβάλλει στάση ευθύνης. Η εμμονή σε πολιτικές σκοπιμότητες και ο βηματισμός του κάβουρα δεν συνάδουν με την εν γένει δηλωθείσα πρόθεση για εκσυγχρονισμό του συστήματος. Η ποιότητα της δικαιοσύνης, στοιχείο της οποίας είναι η απονομή της με εύλογο ρυθμό και σε εύλογο χρόνο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον βαθμό πολιτισμού μιας κοινωνίας, το κράτος δικαίου και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου», σημειώνεται.

 Ο Σύλλογος αναφέρει τέλος ότι η Βουλή οφείλει να δώσει το πράσινο φως στο πακέτο της μεταρρύθμισης ως έχει συμφωνηθεί, μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες αποπροσανατολίζουν από το καλώς νοούμενο συμφέρον της δικαιοσύνης και του κοινωνικού συνόλου.