You are here

Αντιδήμαρχοι στην θέση δημάρχων

20/01/2022 18:31

Με 28 ψήφους υπέρ και 26 εναντίον ψηφίστηκαν σε νόμο τα νομοσχέδια για αναπλήρωση δημάρχου ή κοινοτάρχη από τον αντιδήμαρχο ή τον αναπληρωτή κοινοτάρχη αντίστοιχα, σε περίπτωση κένωσης της θέσης.

Ειδικότερα, με νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε προβλέπεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία η θέση δημάρχου ή κοινοτάρχη κενωθεί εντός του χρονικού διαστήματος των δυόμισι χρόνων επέκτασης της θητείας των αιρετών αξιωματούχων των τοπικών αρχών, δε θα διεξάγεται αναπληρωματική εκλογή και καθήκοντα θα αναλαμβάνει o αντιδήμαρχος ή ο αναπληρωτής κοινοτάρχης, για τον εναπομείναντα χρόνο της θητείας του συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία αυτή κατατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά την αναβολή για δυόμιση χρόνια των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης του προηγούμενου Δεκεμβρίου, με τη σύμφωνο γνώμη της Βουλής, ώστε να ψηφιστούν τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα νομοσχέδια, ωστόσο, εκκρεμούν ακόμα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστούν τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να ισχύει η προηγούμενη νομοθεσία για διεξαγωγή αναπληρωματικής εκλογής για θέση που κενώνεται έναν χρόνο πριν από τις επόμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα η Ολομέλεια του σώματος απέρριψε τροπολογία της ΔΗΠΑ, η οποία προνοούσε οι θέσεις των δημάρχων, κοινοταρχών και μελών δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων που θα κενώνονται, να πληρούνται με αναπληρωματική εκλογή, κατά τα δυόμιση χρόνια που επεκτάθηκε η θητεία των υφιστάμενων αρχόντων της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας και εισηγητής των δύο τροπολογιών του κόμματος του, είπε ότι με τις τροπολογίες ρυθμίζεται η παραβίαση της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία προνοεί ότι σε ενδεχόμενο κένωσης της θέσης δημάρχου προκηρύσσονται εκλογές εντός 45 ημερών.

Πρόσθεσε επίσης ότι και τα νομοσχέδια που έχουν ενώπιον τους αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν ψηφιστούν όπως είπε να εφεσιβάλλουν, καθώς παραβιάζεται το δικαίωμα των πολιτών να εκλέγουν τους Δημοτικούς και κοινοτικούς άρχοντες τους. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού αναφέρθηκε επίσης σε παραβίαση της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία αναφέρεται ρητά ότι στο ενδεχόμενο κένωσης της θέσης δημάρχου/κοινοτάρχη αναπληρώνεται με εκλογική διαδικασία.

Υπογράμμισε ότι εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις κένωσης των θέσεων τους τελευταίους 12 μήνες πριν τις εκλογές και αφού εξέφρασε την απαρέσκεια τους για τα κυβερνητικά νομοσχέδια, ζήτησε την άμεση προκήρυξη των εκλογών στις δύο περιπτώσεις, δημάρχου και κοινοτάρχη που έχουν κενωθεί.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας ανέφερε ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες όπου αναβληθήκαν οι εκλογές για 2.5 χρόνια αναγκάστηκαν να συζητούν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια. Άφησε αιχμές ότι πιθανόν να υπήρξε και σκόπιμη παραίτηση για να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκλογών.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παννίκος Λεωνίδου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αποφασίσθηκε από την Βούλη η αναβολή των εκλογών για 2.5 χρόνια παρά τις πρόνοιες του Συντάγματος. Πρόσθεσε ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα κενό στην νομοθεσία και η ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση και είπε πως θα τοποθετηθούν υπέρ του νομοσχεδίου.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι «τα νομοσχέδια αποδεικνύουν και καταδεικνύουν μια εκπτωτική τάση που υπάρχει στην κοινωνία μας, με καθρέπτη την κυβερνητική πολιτική, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αποφεύγονται εκλογές γιατί κοστίζουν, θα πρέπει να αποφεύγεται συζήτηση γιατί είναι χρονοβόρα, θα πρέπει να αποφεύγεται η αρχή της δημοκρατίας γιατί δεν είναι παραγωγική».

Ο κ. Ευσταθίου τόνισε ότι τα νομοσχέδια προσβάλλου το πυρήνα της δημοκρατίας και αναφέρθηκε σε χωριό της Πάφου όπου κοινοτάρχης παύτηκε με απόφαση του υπουργού και έκτοτε χρέη κοινοτάρχη εκτελεί η έπαρχος της Πάφου.

Πρόσθεσε ότι με την ίδια λογική παραβιάζεται η δημοκρατία στο χωρίο της Πάφου παραβιάζεται και η νομοθεσία που θεσπίστηκε από το 1986 και δήλωσε ότι θα καταψηφίσουν τα νομοσχέδια και θα υπερψηφίσουν τις τροπολογίες της ΔΗΠΑ.

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους διερωτήθηκε γιατί κάποιοι φοβούνται τις εκλογές και δεν αφήνουν τους αντιδημάρχους ή αναπληρωτές κοινοτάρχες να κριθούν από τους συνδημότες τους. Πρόσθεσε ότι όποιος φοβάται τις εκλογές δεν πρέπει να έχει θέση σε αυτή την αίθουσα και είπε ότι υπερψηφίζει τις τροπολογίες Μουσιούττα.

Αιτιολογώντας τέλος την ψήφο της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι καταψήφισαν το νομοσχέδιο γιατί ψήφισαν για μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών και όχι για αλλαγή των διαδικασιών της τοπικής αυτοδιοίκησης παραβιάζοντας την νομοθεσία της.

Της Ελένης Χαραλάμπους