You are here

Προαπαιτούμενο η μεταρρύθμιση για εκλογές ΤΑ

09/09/2021 11:03

Πρόταση για διεξαγωγή των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το ερχόμενο Δεκέμβριο, με μειωμένη θητεία για τα νέα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια και αφού πρώτα ψηφιστεί η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου, έβαλε στο τραπέζι του διαλόγου ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών ο υπουργός, δεν απέσυρε από το τραπέζι του διαλόγου τη κεντρική πρόταση της κυβέρνησης για αναβολή των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης και επέκταση της θητείας των υφιστάμενων Δημοτικών Κοινοτικών και Συμβουλίων για 2,5 χρόνια. Ωστόσο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή και σε άλλα σενάρια, όπως την διεξαγωγή των εκλογών, θέτοντας όμως στα κοινοβουλευτικά κόμματα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι για την κυβέρνηση αυτό που έχει σημασία είναι η άμεση ψήφιση και εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσθέτοντας ότι «ως κυβέρνηση δεν θα είχαμε ένσταση για μειωμένη θητεία, με την προϋπόθεση όμως ότι θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης».

Συγκεκριμένα ο κ. Νουρής είπε ότι η κυβέρνησή είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο που αποφασισθεί να πραγματοποιηθούν οι εκλογές κανονικά το Δεκέμβριο, αλλά αφού προηγηθεί η ψήφιση των τριών νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι στο ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών θα πρέπει τα νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, να ψηφιστούν από την Βουλή τις αμέσως επόμενες μέρες και στις 23 Σεπτέμβριου να οδηγηθούν στην Ολομέλεια του σώματος για θέσπιση.

Πρόσθεσε ότι η θητεία των νέων αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι μειωμένη, καθώς στις δεσμεύσεις προς την Κομισιόν στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για εκταμίευση πόρων προς την Κύπρο, περιλαμβάνεται η πλήρης εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι το Μάιο του 2024.

Ο κ. Νουρής επεσήμανε ότι «για να συμβεί η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης το Μάιο του 2024, δεν μπορούμε να έχουμε εκλογές 5ετίας,  γιατί ακυρώνονται όσα συμφωνήθηκαν και ψηφίστηκαν».

Εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

Όπως είπε, στο ενδεχόμενο που αποφασισθεί η διεξαγωγή των εκλογών, αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στις 12 Δεκεμβρίου, με τους εκλογικούς καταλόγους να κλείνουν αμετάκλητα στις 2 Οκτωβρίου. Ο κ. Νουρής επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος στους νέους που συμπληρώνουν το 18 έτος ηλικίας να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Αν η Βουλή, όπως είπε, αποφασίσει για διενέργεια εκλογών, αυτό θα πρέπει να ανακοινωθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν, ώστε να έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους οι νέοι ψηφοφόροι.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν την ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, πέραν από το χρονοδιάγραμμα, ωστόσο εκείνο που δεν αποδέχεται είναι η αποσπασματική ψήφιση των νομοσχεδίων γιατί θεωρούν ότι έτσι ακρωτηριάζεται η προσπάθεια μεταρρύθμισης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού, εισηγήθηκε οι βουλευτές να επιστρέψουν στα κόμματά τους για διαβούλευση και να επανέλθει η Επιτροπή σε επτά ημέρες, σε ειδική συνεδρία, για να λάβει οριστικές αποφάσεις επί του θέματος, πρόταση η οποία υιοθετήθηκε. Η απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι αναμένεται να ληφθεί στις 16 Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Δαμιανού είπε ότι η Επιτροπή έκρινε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τελεσίδικα το ζήτημα, αφού ο χρόνος δεν προσφέρεται  για περαιτέρω αβεβαιότητα και εκκρεμότητες. Είπε επίσης ότι ανάλογα με την έκβαση των διεργασιών ενδέχεται να χρειαστούν και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ερωτηθείς για την προϋπόθεση που έθεσε ο Υπουργός για ψήφιση της μεταρρύθμισης πριν από τις 2 Οκτωβρίου, ο κ. Δαμιανού είπε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο για ολοκλήρωση και ψήφιση των νομοσχεδίων τις επόμενες δεκαπέντε μέρες. Ωστόσο εκτίμησε ότι με υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε σύντομο χρονικό διάστημα, προλαμβάνοντας ενδεχομένως τα χρονοδιαγράμματα για εφαρμογή της μεταρρύθμισης των Μάιο του 2024. Ανέφερε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ θα μεταφέρει τον προβληματισμό αύριο, Παρασκευή, στο Πολιτικό του Γραφείο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι ο ΔΗΣΥ συμφωνεί απόλυτα ότι στο τραπέζι τέθηκε ακόμη μια εισήγηση από την Κυβέρνηση, η οποία πέραν της αναβολής προνοεί και τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης για δυόμιση χρόνια, νοουμένου βεβαίως ότι θα έχει ως τότε ψηφιστεί η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είπε επίσης ότι η ότι η σύμπτυξη των ευρωεκλογών και των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης τον Μάιο του 2024 σίγουρα δίνει αξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα αφού «αποκλείουμε μια πρόσθετη εκλογή μάχη ως προεδρικό σύστημα που έχουμε κι αυτό σίγουρα βοηθά και την παραγωγικότητα και της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο».

Από την πλερά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι το ΔΗΚΟ κατέθεσε τη βούληση και ετοιμότητα για συζήτηση της μεταρρύθμισης και είναι έτοιμο να συζητήσει τα πολλά ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν ώστε να κλείσουν.

Εξέφρασε επίσης προβληματισμό και επιφύλαξη για την πιθανότητα αντισυνταγματικότητας σε περίπτωση μετάθεσης των εκλογών ύστερα από 2,5 χρόνια. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να είχε αυτοδεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που θέτουν ως προϋπόθεση την εφαρμογή της μεταρρύθμισης σε συγκεκριμένη προθεσμία, αφού είναι η Βουλή που παίρνει στο τέλος τις αποφάσεις και θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη ότι δεν έχει ακόμα ψηφιστεί η μεταρρύθμιση.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι ο Υπουργός επανέφερε την πρόταση του για αναβολή των εκλογών και χρησιμοποίησε την κυπριακή παροιμία, λέγοντας πως θεωρούν πως «απόν 'θέλει να πάει στον μύλον, πέντε μέρες κοσσινίζει».

Πρόσθεσε ότι αυτό που απομένει είναι να συζητήσουν και πρότειναν ακόμα και κάθε μέρα να συζητούν το θέμα, ώστε στα δοσμένα χρονοδιαγράμματα πριν τις 2 Οκτωβρίου ή και τις 29 Οκτωβρίου που θα προκηρυχθούν οι εκλογές να έρθει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο και να αποφασιστεί ταυτόχρονα η ψήφισή τους και η διεξαγωγή εκλογών. Σημείωσε ότι θεωρεί τα δύο αυτά ζητήματα αλληλένδετα.

Της Ελένης Χαραλάμπους