You are here

Στον «πάγο» τα €25 εκατ. ταμείου κουρεμένων

13/09/2021 16:11

Περαιτέρω διευκρινήσεις ζητά η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών πριν λάβει τελική απόφαση αναφορικά με το αίτημα που τέθηκε σήμερα ενώπιον της, για αποδέσμευση συνολικού ποσού €25 εκατ. για την χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης.

Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν ενημέρωση για το ύψος του κονδυλίου που βρίσκεται στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, για τον αριθμό των δικαιούχων, τα κριτήρια και το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται, αλλά και για την πορεία των διαδικασιών για την καταβολή των αποζημιώσεων που υπολογίζεται ότι θα πάρουν οι κουρεμένοι καταθέτες και κάτοχοι αξιογράφων.

Το υπουργείου Οικονομικών, ζητά από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή την αποδέσμευση του ποσού ύψους €25 εκατ. για τη δημιουργία αποθεματικού, με σκοπό τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου χρηματική στήριξη ομάδων του πληθυσμού, που έχουν συνεισφέρει στην κεφαλαιοποίηση των δύο συστημικών τραπεζών από ίδιους πόρους.

Σημειώνεται ότι το σχετικό κονδύλι είχε δεσμευθεί τον περασμένο Ιανουάριο, από τη Βουλή κατά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το πάγιο του Ταμείου Αλληλεγγύης πέραν των ακινήτων αξίας περίπου €100 εκ., ανέρχεται σε €55 εκατ. τα οποία προήλθαν μέσω των προϋπολογισμών από το 2018 και μετά.

Όσο αφορά την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος, αλλά και την μηχανογράφηση των αιτήσεων που θα υπέβαλλαν οι δικαιούχοι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ακόμα βρίσκονται σε προκαταρτικό στάδιο.

Χορηγία €234  χιλ. για την ταινία «Tel Aviv – Beirut»

Περαιτέρω ενημέρωση ζήτησε επίσης η Επιτροπή Οικονομικών, πριν αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους €234  χιλιάδων για την επιχορήγηση της ταινίας «Tel Aviv – Beirut», από τον ετήσιο προϋπολογισμό του σχεδίου προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο που ανέρχεται σε €15 εκατ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, επεσήμανε εξάλλου πως «δεν είναι σωστό από την στιγμή που η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής εξετάζει ενδεχόμενη σύγκρουση συμφέροντος και παράτυπη μεταφορά κονδυλίων από το υπουργείο Οικονομικών στον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων, η Επιτροπή Οικονομικών να συζητά για αποδέσμευση κονδυλίων».

Επιχείρημα που αντέκρουσαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ  Ονούφριος Κουλλά και Σάβια Ορφανίδου, οι οποίοι ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη ταινία δεν αφορά αυτές που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή, καθώς και ότι το Σχέδιο έχει αναθεωρηθεί μετά την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και έχουν συμμορφωθεί σε όλες τις απαιτήσεις και εισηγήσεις του.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Νάγια Συμεωνίδου ανέφερε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για διασπάθιση δημοσίου χρήματος για την συγκεκριμένη ταινία, καθώς τηρήθηκαν όλες νενομισμένες διαδικασίες.

Πρόσθεσε ότι βάση των διαθέσιμων στοιχείων, η ταινία κόστισε €2 εκατ. και αιτήθηκε για το ποσό των €234  χιλ.  που είναι η χορηγία που της αναλογεί. Σημείωσε επίσης ότι βάση των στοιχείων που κατέχει δεν δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για σκηνοθέτες και διάσημους ηθοποιούς. Ανάφερε ακόμα ότι η ταινία εγκρίθηκε το Ιούλιο του 2020 και τα γυρίσματα της ολοκληρώθηκαν το περασμένο Ιούλιο.

Η κ. Συμεωνίδου τόνισε ακόμα ότι «τρέχει» σχέδιο χορηγιών για την προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο και πως θα πρέπει να δίδονται οι χορηγίες στις ταινίες που τηρούν τις απαιτήσεις του. Σημείωσε ακόμα ότι επτά ταινία συνολικά έχουν γυριστεί στην Κύπρο.

Αποδέσμευση κονδυλίων για άνεργους

Στο μεταξύ η Κοινοβουλευτική Επιτροπή ενέκρινε μεταξύ άλλων, την αποδέσμευση κονδυλίων ύψους €551 χιλ. για την επέκταση για διάστημα τριών μηνών της αγοράς υπηρεσιών από 167 άνεργους, οι οποίοι προσλήφθηκαν στην δημόσια υπηρεσία για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όσο αφορά την επιτήρηση των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Επίσης την θετική ψήφος της, έδωσε σήμερα η Επιτροπή για την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €20 χιλ. για την αμοιβή του σύμβουλου του προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρα Παπαδόπουλου, καθώς και για δεκάδες θέσεις οι οποίες κενώθηκαν στην δημόσια υπηρεσία και χρήζουν άμεσης πλήρωσης.

 

Της Ελένης Χαραλάμπους