You are here

Στην Ολομέλεια το επίδομα ασθενείας στους άνω των 63

13/09/2022 16:14

Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, προωθείται το νομοσχέδιο για την καταβολή επιδόματος ασθενείας σε πρόσωπα πέραν του 63ου έτους της ηλικίας τους, οι οποίοι δεν αιτούνται να λάβουν θεσμοθετημένη σύνταξη και συνεχίζουν να εργάζονται, ενώ είναι προσωρινά ανίκανα για εργασία.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία ολοκλήρωσε σήμερα την κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου, αποφάσισε την προώθησή του στην πρώτη Ολομέλεια του σώματος της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου για ψήφιση.

Υπενθυμίζεται ότι, το σχετικό νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί σε νόμο από την Ολομέλεια του σώματος πριν από ένα χρόνο περίπου, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανέπεμψε το νόμο στη Βουλή, που με την σειρά της αποφάσισε ότι δεν αποδέχεται, με αποτέλεσμα ο ΠτΔ να προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι οι λόγοι της αναπομπής αφορούσαν αλλαγές που επήλθαν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο από την επιτροπή Εργασίας και συγκεκριμένα την απάλειψη δύο ασφαλιστικών δικλείδων, οι οποίες είχαν περιληφθεί στο τροποποιητικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, με βάση το βασικό νόμο, επίδομα ασθενείας δικαιούνται οι εργαζόμενοι για κάθε μέρα ανικανότητας προς εργασία ηλικίας 16-65 ετών, εκτός εάν δικαιούνται θεσμοθετημένη σύνταξή.

Δηλαδή, µόνο σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα σύνταξης δικαιούνται επίδομα ασθενείας, κάτι που απάλειψαν από το νομοσχέδιο με τροπολογίες τα κοινοβουλευτικά κόμματα, λόγος για τον οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο, έκανε αποδεκτή και την αναφορά του ΠτΔ την προηγούμενη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο τέθηκε εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής, όπως αρχικά είχε κατατεθεί, με την πλειοψηφία των κοινωνικών εταίρων και βουλευτών να εκφράζουν την εκτίμηση ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι δεν θα έχει την ίδια τύχη αυτή την φορά.

Της Ελένης Χαραλάμπους