You are here

2007: Αποδόσεις 6% σε εμπορικά ακίνητα

13/08/2007 13:38

• Λόγω προσέλκυσης ξένων εταιρειών

• Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης


Τα εμπορικά καταστήματα στην Κύπρο συνεχίζουν να αποτελούν ένα σίγουρο είδος επένδυσης, καθώς σημειώνουν τις καλύτερες προοπτικές απόδοσης και ασφάλειας, αναφέρει σε έκθεση του το κτηματομεσιτικό γραφείο Δανός και Συνεργάτες. Σύμφωνα με την έκθεση, οι αγοραίες αξίες των ακινήτων στη Λευκωσία κατά το 2007 θα έχουν, αναλόγως τοποθεσίας και διαθεσιμότητας, συντελεστή απόδοσης που θα κυμαίνεται από 5,5% μέχρι 6,5%.

Η τάση αυτή, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του γραφείου, οφείλεται κυρίως στην επέκταση και ωρίμανση της τοπικής αγοράς η οποία άρχισε να προσελκύει ξένες εταιρείες ειδικού και γενικού ενδιαφέροντος. «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία εισαγωγή στην κυπριακή αγορά πολλών ελληνικών και ξένων εταιρειών κυρίως στους τομείς της εστίασης, ψυχαγωγίας, ένδυσης και υπόδησης. Ηλεκτρονική Αθηνών, IKEA, Starbucks, Carrefour, Prince Oliver, Max Mara, Tommy Hilfiger, Fendi, Zara, Mango, Topshop και River Island, είναι μόνο ένας μικρός αριθμός δείγμα των εταιρειών που έχουν εισβάλει και κυριεύσει την κυπριακή αγορά», τονίζουν.


Το γραφείο σημειώνει ότι η τάση αυτή οδηγεί σε αύξηση του ανταγωνισμού με αποτέλεσμα την αναζήτηση και εξεύρεση κατάλληλων χώρων στέγασης σε τοποθεσίες πρώτιστης σημασίας μέσα ή πολύ κοντά στα αστικά εμπορικά κέντρα. «Υπολογίζεται ότι στο άμεσο μέλλον περισσότερες εταιρείες θα εισαχθούν στην Κύπρο, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση της αγοράς και μίσθωσης νέων καταστημάτων», αναφέρει το κτηματομεσιτικό γραφείο.

Οι αγορές στους κύριους άξονες της Λευκωσίας, σύμφωνα με την έρευνα, διατηρούν σταθερά τη δυναμική τους. «Στη λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία η αγορά εμπορικού καταστήματος κυμαίνεται από £3000-£4500 το τ.μ., ενώ στο παραδοσιακό κέντρο στην οδό Λήδρας από £2500 - £3500 το τ.μ. Φθηνότερη περιοχή στη Λευκωσία είναι η λεωφόρος Τσερίου στο Στρόβολο όπου το κόστος αγοράς φθάνει από £900-£1350 το τ.μ.», υπογραμμίζει.

Το γραφείο Δανός και Συνεργάτες αναφέρει ακόμη ότι η αγορά εμπορικών καταστημάτων στην Κύπρο είναι υποανάπτυκτη σε σύγκριση με την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Μάλτα. Σημειώνει επίσης ότι παρά την ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, το κυκλοφοριακό πρόβλημα και τα προβλήματα στάθμευσης κάνουν δύσκολη την πρόσβαση σε καταστήματα.

Του Σωκράτη Ιωακείμ