You are here

Aναδιάρθρωση δανείων Τσόκκος

28/12/2015 11:57
Τους βασικούς όρους της αναδιάρθρωσης των δανείων της με την Τρ. Κύπρου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία Tsokkos Hotels, σκιαγραφώντας τις αλλαγές που επέρχονται στον δανεισμό μεγάλων χρεωστών με τις αναδιαρθρώσεις των δανείων τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της, με την αναδιάρθρωση η αποπληρωμή των δανείων είναι για είκοσι έτη και το επιτόκιο δανεισμού βασίζεται στο Euribor πλέον περιθώριο 2,75% μέχρι το 2018 και Euribor πλέον περιθώριο 3,75% μετέπειτα.

Η εταιρεία δεν ανακοινώνει τι ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση.

Με βάση τους εξαμηνιαίους της λογαριασμούς, η Tsokkos έχει δάνεια €166 εκ., που τον τελευταίο χρόνο μετατράπηκαν σε ευρώ.

Για τα δάνεια σε ευρώ, η Tsokkos χρεωνόταν euribor έξι μηνών συν 4% και επομένως, με την αναδιάρθρωση, κερδίζει μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων.

«Το καθαρό κόστος δανεισμού θα είναι χαμηλότερο από αυτό που καταβαλλόταν προηγουμένως», αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ όπως σημειώνεται, «το πρόγραμμα αποπληρωμής συμφωνήθηκε με βάση τις προβλέψεις κερδοφορίας και ταμειακών ροών του συγκροτήματος».

Η εταιρική αναδιάρθρωση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2016, αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα δάνεια της εταιρείας σε ευρώ έληγαν το 2030 και με την αναδιάρθρωση φαίνεται να προκύπτει επέκταση τους κατά πέντε χρόνια.

Για τα δάνεια αυτά η εταιρεία δηλώνει ότι στα βιβλία της έχει υποθήκες €142 εκ., κυμαινόμενες επιβαρύνσεις ®67 εκ. εταιρικές εγγυήσεις και προσωπικές εγγυήσεις των μεγαλομετόχων αξίας €188 εκ.

Ως μέρος της αναδιάρθρωσης, έκτακτη συνέλευση των μετόχων της Tsokkos ενέκρινε μεταβίβαση των μετοχών μειοψηφίας που κατέχονται από την οικογένεια Τσόκκου σε θυγατρικές στην ιθύνουσα εταιρεία.

Θα δημιουργηθεί επίσης θυγατρική εταιρεία στην οποία θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία των υφιστάμενων και νέων θυγατρικών.

Το 2014 η εταιρεία είχε ζημιές €0,3 εκ. έναντι κερδών €1,3 εκ. το 2013 παρά την αύξηση του τζίρου της από €43 εκ. σε €47 εκ.